Ramadanen bliver udfordret af coronakrisen: - Det er mest fællesskabet, vi savner 

Ligesom coronaepidemien spændte ben for gudstjenester og familiekomsammener under påsken, så er ramadanen også udfordret af krisen.  

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

تناول اإلفطار مع األشخاص الذين تعيش معهم فقط.

Bryd kun fasten med de mennesker, du bor sammen med. 

 

Det er virkeligheden for mange muslimer, som snart begynder deres ramadan. For ligesom mange kristnes påske var anderledes uden gudstjenester og påskefrokoster på grund af coronaepidemien, bliver ramadanen også en ganske anden højtid, end den normalt tager sig ud. 

Det fortæller Naimatullah Basharat, der er imam i Baitul Hamd Moskéen i Nakskov.  

quote Ligesom kirkerne er lukkede, er moskeen også lukket

Naimatullah Basharat, imam, Baitul Hamd Moskéen i Nakskov

For traditionen med at samles efter solnedgang om maden mange mennesker efter en lang dag med faste, må man ikke på grund af forsamlingsforbuddet på flere end 10 personer. Derfor bryder man kun fasten med dem, man bor med, lyder det fra imamen.

- Coronakrisen rammer alle på en eller anden måde. Og det rammer også trosretninger - kirker og moskeer, siger Naimatullah Basharat.  

- Ramadanen er en speciel tid. Det er en privat sag at faste. Det andet er fællesskabet; at man kommer i moskeen og beder, og som slutter med Eid. Men det fællesskab kan man ikke fortsætte under coronakrisen. Derfor er det noget anderledes, men vi gør, hvad vi kan. Uden at samles i moskeen, men man kan blive hjemme og holde fasten hele dagen.  

Opfordring fra minister

Det duer ikke at samles mange fra familien for at bryde fasten, sådan som mange plejer. 

Sådan skriver Udlændinge- og integrationsminister Mathias Tesfaye (S) på sin Facebook-side.  

quote Man skal 100 procent følge sundhedsmyndighederne. Ligesom kirkerne er lukkede, er moskeen også lukket

Naimatullah Basharat, imam, Baitul Hamd Moskéen i Nakskov

Husk også på, at de kristne havde en meget anderledes påske. Tomme kirker. Ingen frokoster i familien. Traditionerne manglede. Den muslimske højtid vil også blive anderledes. 

Det duer ikke at samles mange fra familien for at bryde fasten, sådan som mange plejer. Man bør nøjes med at være sammen med dem, man bor sammen med. Og så ellers prøve at være sammen ved hjælp af videoforbindelser eller andre digitale hjælpemidler. 

Og som det ser ud nu, må også den store Eid-fest i år holdes i mindre selskaber. Man skal lade være med at være mere end 10 sammen – det gælder også i parker og i naturen. 

Ifølge Naimatullah Basharat så er muslimer meget opmærksomme under coronaepidemien.  

- Man skal 100 procent følge sundhedsmyndighederne. Ligesom kirkerne er lukkede, er moskeen også lukket. Der står her, at moskeen er lukket på grund af coronavirus, siger imamen.  

- Men efter min mening forstår vores folk godt, hvad coronavirus betyder, og hvordan vi skal forholde os i ramadanmåneden og passe på. Det er meget vigtigt, at vi passer på os selv og andre. Vi lægger stor vægt på, at vi holder os til, hvad myndighederne siger. 

- I Koranen siger Gud: O I som tror, adlyd Allah og adlyd Sendebudet og dem, der har myndighed blandt jer. I dette år vi adlyder tre på en gang. Det vil sige, at vi adlyder Allah, når vi faster i Ramadan- måneden, og vi adlyder Profeten, når vi beder ekstra bønner og følger hans traditioner i forhold til Ramadan, og vi adlyder myndighederne, når vi bryder fasten i hjemmet kun med familien, og vi holder Eid i hjemmet, slutter imamen.

Nye retningslinjer fra sundhedsmyndigheder

Sundhedsstyrelsen har også offentliggjort nye retningslinjer til muslimer, som skal fejre ramadan. Her har man oversat retningslinjerne til flere forskellige sprog, og Mathias Tesfaye opfordrer alle til at dele retningslinjerne.  

nyk_sygehus.jpg
Læs også
Coronavirus lukker afdeling på Nykøbing Falster Sygehus
nyk_sygehus.jpg
Læs også
Coronavirus lukker afdeling på Nykøbing Falster Sygehus

Under ramadanen samles mange muslimske familier normalt for at spise sammen efter solnedgang. Med udgangspunkt i Sundhedsstyrelsens generelle råd om forebyggelse af smitte med COVID-19, har Styrelsen for International Rekruttering (SIRI) i samarbejde med Sundhedsstyrelsen udarbejdet gode råd til, hvordan man kan holde ramadan, samtidig med at man beskytter sig selv og hinanden mod COVID-19, skriver de.   

VIDEO: Sundhedsstyrelsen har offentliggjort en video med fire råd til, hvordan man skal forholde sig under ramadan.

 


Nyhedsoverblik