Presset turistforening på Falster: - En grænseåbning er aktuel nu

Med Tysklands trinvise grænseåbning giver det mening også at åbne Danmarks grænser, mener turistformand.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Ved torsdagens tv-debat mellem partilederne erklærede statsminister Mette Frederiksen (S) sig enig med flere af de andre partier i, at det kan være en mulighed at lade turister med et lejebevis til et sommerhus eller en campingplads få adgang til Danmark.

quote Jeg tænker, danskerne i højere grad holder ferie med familien, hvorimod udenlandske gæster vil prøve de attraktioner, der er i vores område

Janne Edvardsen, formand, Sydfalster Turist- og Erhvervsforening

Det skal først diskuteres i politiske forhandlinger, pointerede hun efterfølgende, men ender det ud i, at Danmarks grænser i en eller anden facon bliver åbnet igen, vil der blive pustet ud af lettelse i Sydfalster Turist- og Erhvervsforening.

28 procent - eller det, der svarer til hver fjerde turist på Lolland og Falster - kommer normalt fra Tyskland. Over 2,5 milliarder kroner lægger turisterne på de to sydlige øer. Imidlertid har grænselukningen skabt en stor tvivl om den kommende sommer. 

- Vi kan lige pludselig stå i en situation, hvor de mange lejede sommerhuse og campingpladser, som ellers huser en masser gæster, vil stå ledige, til vi finder ud af, om danskerne har lyst til at holde ferie her, siger formand Janne Edvardsen.

Hvis ikke grænserne åbner, så kan det være, at der bliver shoppet mindre på Sydhavsøerne henover sommeren, vurderer Sydfalster Turist- og Erhvervsforening.
Hvis ikke grænserne åbner, så kan det være, at der bliver shoppet mindre på Sydhavsøerne henover sommeren, vurderer Sydfalster Turist- og Erhvervsforening. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

Danskerne holder ferie på en anden måde

Langt hen ad vejen er hun sikker på, at danske turister kan erstatte de tyske og skandinaviske gæster, men der er en fordel i måden, der bliver holdt ferie på.

- Jeg tænker, danskerne i højere grad holder ferie med familien, hvorimod udenlandske gæster vil prøve de attraktioner, der er i vores område, gå mere på café og restaurant og shoppe en smule mere, siger hun.

Fredag åbner tyskerne trinvis deres grænser for indrejse fra Danmark til Tyskland. Derfor vil det give god mening også at gøre det den anden vej, synes Janne Edvardsen.

- Vi vil nødig have, at folk bliver syge i vores områder og skal heller ikke være med til at sprede smitten. På den anden side kan vi nu rejse til Tyskland, ligesom vi på nuværende tidspunkt også kan rejse til og fra Sverige uden problemer. Så jeg tænker, at en grænseåbning er aktuel, siger hun.