Politikere i Faxe smækker kassen i for coronabonus til medarbejdere

Forslag fra Enhedslisten og SF om at give ansatte i Faxe Kommune 1.000 kroner som en anerkendelse blev nedstemt med et brag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der var masser af ros til de ansatte i Faxe Kommune torsdag aften, men et massivt flertal i byrådet afviste alligevel at udbetale en særlig bonus til medarbejderne for deres indsats under coronakrisen.

Det var Enhedslisten og SF, der havde sat sagen på dagsordenen. De to partier foreslog at udbetale en bonus på 1.000 kroner til hver enkelt medarbejder i kommunen som en anerkendelse af deres indsats.

- Forslaget går i al sin enkelthed ud på, at vi gerne vil give en påskønnelse til kommunens medarbejdere for det store arbejde, de har gjort igennem et år. Det er et klap på skulderen. Vi er rigtig mange, der har rost medarbejderne. Nu stiller vi altså et forslag om at lade alle de pæne ord følge af en kontant belønning, sagde Henrik Friis (SF).

De to partier anslår, at forslaget vil koste 2,5 millioner kroner. Pengene vil de hente i kommunekassen. Det fik Michael Rosendahl (V) op i det røde felt, der dog også lige huskede at rose medarbejderne i kommunen, inden han lod kritikken hagle ned over bonus-forslaget.

- Hvor skal pengene komme fra? Er det de ældre, skolerne, daginstitutionerne eller de udsatte, der skal holde for? Det er alt for let bare at skrive en check og sende regningen videre til skatteborgerne. Der er mange borgere i Faxe Kommune, der har gjort en ekstra indsats – også i det private erhvervsliv. Mange kæmper med økonomien, og for nogle truer konkursen lige om hjørnet. Mange familier er berørt af krisen, hvor enten mor eller far er fyret. I den situation synes SF og Enhedslisten, at det giver menig at sige: - Vi giver lige os selv en ekstra bevilling, og I får lov til at betale, sagde Michael Rosendahl (V).

Der var heller ingen hjælp at hente til SF og Enhedslisten fra Socialdemokratiet

- Fra vores side skal der også lyde en kæmpe anerkendelse til alle medarbejdere. På den ene side vil vi meget gerne vise vores anerkendelse til alle de medarbejdere, der har knoklet. På den anden side skal vi heller ikke politisk agere i det ledelsesrum, som er på hvert område. Det er vanlig vis aftalebestemt, hvordan der aflønnes. Det har vi rigtig gode ledere til at klare, lød det blandt meget andet i en ordrig forklaring fra Anne Camilla Meyer (S).

Markant afvisning

Måske var det derfor, at Steen Petersen (DF) indledte sit indlæg med at meddele de øvrige politikere ved det digitale byrådsmøde, at han altså lige var i gang med at genoplade sin Ipad.

- Der bliver jo talt meget, lød det fra ham.

- Hvis jeg havde stillet forslaget, var jeg blevet sablet ned for at komme med et reaktionært og populistisk forslag fra det yderste højre. Jeg anerkender naturligvis, at medarbejderne i kommunen har arbejdet hårdt under coronakrisen. Men der er også andre samfundsgrupper, der har haft det svært. Jeg synes, det er populistisk at pille nogle enkelte grupper ud – måske i håb om taknemmelighed på valgdagen, fortsatte Steen Petersen (DF).

Forslaget blev afvist med 23 stemmer imod og blot en enkelt for - Henrik Friis fra SF, da  Enhedslistens Nadia Bruun Thurø var fraværende.