På trods af grønt lys - flere zoologiske haver åbner ikke i marts

Onsdag fik udendørs zoologiske haver grønt lys til at åbne i marts, men Krokodille Zoo og Guldborgsund Zoo & Botanisk Have må de vente lidt endnu.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Med gårsdagens genåbningsaftale har udendørs kulturinstitutioner fået grønt lys til at måtte åbne op for gæster. 

Gæsterne skal dog kunne fremvise en negativ coronatest.

Under den kategori hører blandt andet zoologiske haver, som har været lukket ned i to måneder.

Men for flere af haverne i TV2 ØSTs sendeområde er det stærkt tvivlsomt, om de slår dørene op i marts. 

Hos Krokodille Zoo, der er placeret i Eskilstrup på Falster og har Europas største samling af krokodille- og alligatorarter, ligger det fast, at man ikke åbner fra på mandag og sandsynligvis slet ikke i marts.

quote Langt størstedelen af vores gæster besøger jo Krokodille Zoo for at se krokodiller, og dem må vi ikke vise frem. Så det er rigtig øv

René Hedegaard, ejer af Krokodille Zoo

For deres hovedattraktion – krokodillerne – bevæger sig rundt indendørs, som det ikke er tilladt at åbne op for.

- Vi har også noget udendørs, men langt størstedelen af vores gæster besøger jo Krokodille Zoo for at se krokodiller, og dem må vi ikke vise frem. Så det er rigtig øv, siger ejer René Hedegaard.

Kommunal zoo står i en sær situation

Guldborgsund Zoo & Botanisk Have i Guldborgsund Kommune, der har et stort udendørsareal med dyr og blomster, befinder sig i den aparte situation godt at må åbne, men samtidig er de kommunalt ejet, som den eneste zoologiske have i Danmark.

Det betyder, at langt de fleste af de ansatte er sendt hjem, og at det kun er et par dyrepassere, som har passet dyrene under nedlukningen. Ydermere er Guldborgsund Zoo & Botanisk Have kommunens største aktiveringsprojekt og får af den grund en stor del af arbejdskraften fra jobcenteret. Men da jobcentrene ikke må sende borgerne ud i aktivering, er dette projekt også lukket ned.

quote det kommer til at tage lang tid, hvis der kun er det faste personale, til at gøre hele parken klar til genåbning

Lars Bostholm, centerchef, Guldborgsund Kommune

- Vi er i en kompliceret situation, og jeg ville skulle få det til at hænge sammen med en ny vagtplan, end jeg er vant til, for så er det de fastansatte, der skal kører det hele hele tiden, siger daglig leder John Steno.

Det er Guldborgsund Kommune, som beslutter, hvorvidt haven skal åbne eller fortsat holde lukket.

- Jeg forventer ikke at åbne på mandag, men et forsigtigt bud er, at vi åbner engang i marts – med det forbehold, at jeg ikke sidder med ved alle diskussionerne om, hvorvidt vi skal åbne eller ej, siger John Steno.

Centerchef Lars Bostholm i Guldborgsund Kommune oplyser til TV2 ØST, at man lige nu undersøger alle mugligheder for at genåbne, og at man blandt andet arbejder i en to-trins genåbning.

- I sådan en zoologisk have skal man have fat i hele anlægget for at gøre det klart til besøg. Især legepladserne skal vi have repareret, siger Lars Bostholm.

VIDEO: Onsdag vækkede det glæde hos Øens Dyr på Masnedø, at dyreparker må åbne igen mandag. Men først skal de finde ud af, hvordan det skal foregå.

I stil med Krokodille Zoo benytter Knuthenborg Safaripark sig heller ikke af muligheden for at åbne i marts. Det skyldes dog ikke udfordringer i forbindelse med corona-restriktionerne, men at parken altid først åbner 1. april, da det ellers er for koldt for dyrene at gå ude.

- Og vi er klar til at åbne, og vi glæder os, siger kommunikationschef Camilla Ellehammer Haxgart.

Heller ikke hos Odsherred Rescue Zoo får de lempede restriktioner betydning på nuværende tidspunkt for den allerede planlagte sæsonåbning, der først finder sted den 28. marts.