Opråb fra skadestuen til gør-det-selv-folket - lad hammer og motorsav ligge

Skadestuer opfordrer gør-det-selv-folk til at undlade projekter, de ikke har styr på. Personalet skal bruges til de alvorligt syge coronapatienter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Solen, der bager fra en mørkeblå himmel, trækker folk ud i haven og nu, hvor folk bliver mest muligt hjemme for at undgå at smitte andre og selv blive smittet med coronavirus, har mange valgt at kaste sig over gør-det-selv-projekter i hus og have.

TV2 ØST kunne søndag fortælle, at alle de aflyste aftaler har sat gang i en masse hjemmearbejde, og at det har givet travlhed i regionens byggemarkeder.

quote Vi værdsætter hver en skade, som folk undlader at få

Anja Alexander, afdelingssygeplejerske, skadestuerne i Slagelse og Næstved

Det får nu sygeplejerskerne på skadestuerne i Slagelse og Næstved til at sende en formaning til de ivrige hus- og have-ejere om at passe på.

- Vi er lidt bekymrede lige nu, for der er lovet godt vejr, og nu hvor folk er så gode til at blive hjemme, så vil de godt i haven og arbejde med projekter, og børnene vil ud på trampolinerne. Traditionelt har skadestuen en travl tid, når vinteren er slut, nu kan den blive endnu mere travl, hvis folk ikke holder sig i ro, siger Anja Alexander, der er afdelingssygeplejerske på skadestuerne i Slagelse og Næstved.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Traditionelt har skadestuen en travl tid, når vinteren er slut. Nu hvor folk bliver hjemme, kan den blive endnu mere travl, hvis folk kaster sig ud i for mange gør-det-selv-projekter, siger Anja Alexander, der er afdelingssygeplejerske på skadestuerne i Slagelse og Næstved.
Traditionelt har skadestuen en travl tid, når vinteren er slut. Nu hvor folk bliver hjemme, kan den blive endnu mere travl, hvis folk kaster sig ud i for mange gør-det-selv-projekter, siger Anja Alexander, der er afdelingssygeplejerske på skadestuerne i Slagelse og Næstved. Foto: Jakob Gandløse Jensen, kommunikationskonsulent, Næstved, Slagelse og Ringsted sygehuse

- Vi forstår godt, at folk gerne vil ud. Men vi vil gerne opfordre til, at de ikke går i gang med noget, de ikke har forstand på. Det ser vi nemlig hvert år, og vi kender nok alle typerne, der bevæger sig ud i gøremål, som de ikke har styr på, siger hun.  

Det er samme personale

Opfordringen om at passe godt på og ikke komme til skade sker, fordi personalet er bange for, at de kommende dage og ikke mindst påsken vil betyde travlhed for personalet. De skal helst skånes, fordi de er en del af akutmodtagelsen på sygehuset i Slagelse.

- De færreste tænker over, at skadestuen er en del af akutmodtagelsen. Den ene dag er vi på skadestuen, den næste dag tager vi imod syge patienter i indlæggelsen. Det er det samme personale, fortæller Anja Alexander.

Hun understreger, at personalet har værnemidler på, når de arbejder i indlæggelsesafdelingen for at undgå at overføre smitte og selv blive smittet, og at de på skadestuen spørger alle ind til, om de har symptomer, før de kommer ind, for så skal de isoleres.

Artiklen fortsætter under opslaget

- På skadestuen har vi ikke travlt lige for tiden, men det har vi i vores indlæggelsesafdeling, og det betyder, at vi kan blive indkaldt for at hjælpe til, for vi skal bruge al vores energi på de patienter, som er kritisk syge, siger hun.

- Vi har brug for så meget ledigt personale som muligt for at kunne håndtere de mange ekstra patienter, vi forventer at modtage i den nærmeste fremtid. Derfor værdsætter vi hver en skade, som folk undlader at få, siger hun.

For at gøre opmærksom på problemstillingen har personalet valgt at lægge en video op på Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuses Facebook-profil, hvor de blandt andet skriver:

Til dig med 10 tommelfingre og de mange gør-det-selv projekter, til dig, der elsker at springe i trampolin, og til dig, der søger de stejleste bakker, når du kører mountainbike: Tak, fordi du i disse dage holder dig i ro.

quote Vi kender nok alle typerne, der bevæger sig ud i gøremål, som de ikke har styr på

Anja Alexander, afdelingssygeplejerske, skadestuerne i Slagelse og Næstved

Personalet opfordrer folk til at dele opslaget på Facebook med disse ord:

Del da lige denne her besked med dem i din omgangskreds, som påtænker et projekt, der involverer skarpe genstande, når nu vejret lysner.

Opslaget er blevet delt over 700 gange og har fået mange kommentarer med på vejen, hvor Facebook- brugerne på humoristisk vis opfordrer hinanden til at passe på med motorsave og andet værktøj.

Der er også nogen, der tager skadestuernes opfordring helt bogstaveligt og bestemt har tænkt sig at holde sig i ro - for eksempel Michael Lubber Hansen fra Fensmark, der skriver:

Jeg lægger mig på sofaen.... og kæmpe respekt til jer... I er sgu hverdagens helte.

Ikke kun sjov og ballade

På skadestuen er personalet glade for opbakningen.

- Det gør, at man bliver ekstra motiveret, for vi kan godt mærke, at flowet er tiltagende, og at der kommer flere patienter nu. Det er ikke kun sjov og ballade, siger Anja Alexander.

- Vi skal passe på personalet. De skal ikke være syge nu, hvor der er brug for dem, så vores budskab er: Nyd vejret og arbejdet på huset og i haven, men uden at komme til skade, siger Anja Alexander.