Odsherred Kommune tilbyder coronatest til pædagoger og lærere i arbejdstiden

Ansatte med kontakt til mange i dagligdagen kan nu få en hurtigtest i arbejdstiden i Odsherred Kommune.

Tema: Coronavirus
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Efter længere tids debat om coronatest af personalet i daginstitutionerne er der nu kommet en løsning på plads i Odsherred Kommune.

Her kan personalet i daginstitutioner, SFO'er og andre steder, hvor ansatte har kontakt til mange mennesker, nu få en hurtigtest i arbejdstiden. 

- Jeg synes, det er mega-dejligt, at det er lykkes, siger Pernille Duus Vognhøj Jensen, som er fællestillidsrepræsentant for pædagogerne i Odsherred Kommune.

quote Det er vigtigt at få dem testet, for det påvirker arbejdssituationen

Claus Steen Madsen, kommunaldirektør

Testen foregår ved, at der bliver kørt en mobil testenhed fra Falck ud til den enkelte institution en gang om ugen.

- Det er vigtigt at få dem testet, for det påvirker arbejdssituationen. Det er i vores interesse som arbejdsgiver, at hvis nogen har coronavirus, at vi så kan få det opdaget, så det kan inddæmmes og opspores, siger kommunaldirektør Claus Steen Madsen.

Vigtigt med kort afstand

Kravet fra Falck er, at der på arbejdspladsen er mindst 10 ansatte. Og så har Odsherred Kommune defineret målgruppen til at være kommunalt ansatte, som møder fysisk på job, har kontakt til mange mennesker, og som ikke allerede er omfattet af en fast testrutine.

Tillidsrepræsentant Pernille Duus Vognhøj Jensen mener, det er relevant med testenheder tæt på arbejdspladsen.

- Vi har i relativt kort tid haft et testcenter i Nykøbing Sjælland, men der er langt fra Hørve til Nykøbing, og det har kun åbent få timer om dagen, siger hun.

Pernille Duus Vognhøj Jensen mener, at aftalen om lyntests viser, at pædagogerne som faggruppe er blevet hørt i Odsherred Kommune.

- Det er et skulderklap fra vores øverste ledelse om, at den tager os alvorligt og gerne vil gøre vores hverdag lidt mere sikker, siger hun.

Opfordring fra minister førte til aftale i Odsherred

På et pressemøde i sidste uge opfordrede justitsminister Nick Hækkerup (S) alle, der møder fysisk på arbejde og som omgås andre, til at lade sig teste en gang om ugen - også selv om man ikke har symptomer.

Det affødte en besked fra Kommunernes Landsforening til kommunerne om, hvad der kan lade sig gøre, og det satte skub i processen i Odsherred.

Kommunaldirektør Claus Steen Madsen ved ikke, hvor meget det koster at få Falck til at sende mobile enheder ud til daginstitutioner, SFO'er og andre arbejdspladser i Odsherred.

- Det er en service, der bliver stillet til rådighed for os gratis. Det er Region Sjælland, der har aftalen med Falck.

Hvordan og hvornår hver institution eller arbejdsplads får testenheden på besøg er ikke helt på plads endnu.

- Vi prøver at lave en koordinering af det. Det kræver et ledigt lokale at kunne lave testene i, og det kniber lidt i nogle af daginstitutionerne, men dem er der til gengæld masser af på skolerne lige nu, siger Pernille Duus Vognhøj Jensen.

Beslutningen er i tråd med den kraftige opfordring fra justitsminister Nick Hækkerup (S) til landets kommuner om at gøre brug af muligheden for at sende mobile testenheder ud til netop daginstitutioner, plejecentre og sociale tilbud. Opfordringen kommer onsdag.

- Vi står i en utilfredsstillende situation, hvor de private leverandører på den ene side siger, at der er masser af ledig mobil testkapacitet, og medarbejdere i vores daginstitutioner og plejehjem på den anden side har et velbegrundet ønske om at blive testet, siger han i en pressemeddelelse.