Nye retningslinjer for coronatest skabte frustration og rødglødende telefoner 

Onsdag aften blev der meldt nye retningslinjer ud for test af coronavirus. De nye kriterier trådte i kraft allerede torsdag, og det skabte frustration.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det var ikke ligefrem kaotisk – men særdeles udfordrende på mange punkter.  

Sådan lyder statussen fra Camilla Høegh-Guldberg, der er formand for PLO Sjælland, efter de nye retningslinjer blev meldt ud onsdag eftermiddag og trådte i kraft torsdag. De nye retningslinjer giver de praktiserende læger mulighed for at henvise borgere med lette symptomer på coronavirus direkte til test på sygehuse og regionale klinikker.  

quote Det er noget, der gør folk forvirrede

Camilla Høegh-Guldberg, formand, PLO Sjælland

Ritzau beretter om en kaotisk torsdag, hvor både Christian Freitag, der er formand for Praktiserende Lægers Organisation, og Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, tilslutter sig. Og ifølge Camilla Høegh-Guldberg var opstarten på Sjælland ingen undtagelse. Telefonerne var rødglødende.  

- Det er patienter, der ringer i linde strømme, til deres praktiserende læge for at blive henvist, og som selvfølgelig er uforstående overfor, at de ikke lige kan blive henvist lige nu og her, fordi vi ikke har retningslinjerne for, hvordan det skal foregå, siger Camilla Høegh-Guldberg. 

- Det er noget, der gør folk forvirrede, og det giver også telefonstorm fra egen læge mod sygehusenes henvisningscentral. Og det skabte flere problemer i går, fordi både patienter og læger ringede ind til sygehusene. 

Ting tager tid, hvis det skal gøres ordentligt

Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, kalder den første dag med de nye retningslinjer for kaotisk.

- Vi brugte meget tid på at hænge i telefonkøer og sende folk afsted, som så alligevel ikke kunne blive testet, fordi køen var for lang eller testkapaciteten opbrugt. Så det var noget rigtig skidt, siger han til Ritzau.

Her er de nye kriterier:

Sundhedsstyrelsen har åbnet for, at flere kan blive testet for coronavirus ved milde symptomer. 

Det meddelte styrelsen onsdag aften. 

Med de nye retningslinjer, der trådte i kraft torsdag, er det blevet lettere at henvise medarbejdere i sundheds- og ældresektoren med milde symptomer til test. 
 

Det samme er tilfældet for personer, der bor sammen med nogle i risikogruppen. 

I tilfælde med milde symptomer vil der være mulighed for, at en praktiserende læge kan henvise direkte til test på en regional klinik efter en telefonisk vurdering.

 

Her er de kriterier, lægerne kan tage udgangspunkt i, når særlige grupper med milde symptomer henvises til test: 
 

  • Hvis en person har nære relationer i særlige risikogrupper, for eksempel hvis man bor med kronisk syge eller personer over 80 år. 
  • Hvis patienten vurderes at have vanskeligt ved at følge myndighedernes anbefalinger om selvisolation i hjemmet, for eksempel på grund af sociale problemer så som misbrug eller hjemløshed. 
  • Hvis patienten har haft tæt kontakt til en patient med bekræftet Covid-19. 
  • Hvis det "vurderes at være hensigtsmæssigt at kende patientens Covid-19-tilstand" for at sikre hensigtsmæssige rammer for selvisolation, for eksempel hvis der bor mange i husstanden på et lille areal. 
  • Hvis en person "varetager helt særlige nøglefunktioner i samfundet", ikke kan erstattes og vil møde på arbejde efter en negativ test. At personen har en nøglefunktion, skal kunne bekræftes af andre, for eksempel af en chef. 
  • For blandt andre borgere på institutioner, såsom plejeboliger eller bosteder, gælder særlige regler. Her kan alene mistanke om Covid-19 være nok til, at en borger henvises til vurdering og test for Covid-19 via for eksempel egen læge eller en fast tilknyttet læge. Det sker for "tidligt at forebygge og opspore muligt udbrud af Covid-19" på institutioner. 

 

Kilde: Sundhedsstyrelsen  

Og formanden for Danske Regioner Stephanie Lose (V) medgiver overfor Ritzau, at der var run på torsdag.  

- Det er klart, at når man melder noget ud onsdag aften, der skal træde i kraft torsdag, så vil det naturligt give nogle udfordringer, siger hun. 

- Det har helt klart kunnet mærkes derude, og man har ikke alle steder nået at stille ekstra telte op. 

Spørger man Camilla Høegh-Guldberg, så omstiller beredskabet på Sjælland sig hurtigt, men ting tager tid. 

- Det ville være rart, når man melder noget ud, at man sagde, at vi har en plan om at gøre det her, og det vil være på plads om nogle dage. I stedet for at sige, at nu har vi den mulighed. Det er lidt en udfordring, vil jeg sige, siger hun.

- Vi er blevet en lille smule forvænte. I øjeblikket laver vi rigtig mange store ændringer på rigtig kort tid, og jeg tror, det er vigtigt at huske, at ting nogle gange tager lidt længere tid, hvis det skal gøres ordentligt. 

Svært at forventningsafstemme 

Camilla Høegh-Guldberg understreger, at borgere generelt er forstående i den her tid. Men appellerer til, at både politikere og pressen gør opmærksom på, at ting tager tid. 

- Folk hører jo i pressen, at personer med lette symptomer kan få mulighed for at blive testet. De hører ikke de nærmere kriterier. Der er det svært at lave en forventningsafstemning for de patienter, der ringer ind og bliver mødt af os, som siger, 1. setuppet er ikke helt klart endnu, vi skal lige væbne os med tålmod, og 2. vi synes faktisk ikke helt, du tilhører gruppen. Og det er svært for folk at forstå - og helt berettiget. Jeg kan godt forstå, at de bliver frustrerede og forvirrede. 

4a88279a-0c6a-4feb-970b-a0c5b2e8fe17.jpg
Læs også
Her er de nye retningslinjer for, hvem Danmark vil teste
4a88279a-0c6a-4feb-970b-a0c5b2e8fe17.jpg
Læs også
Her er de nye retningslinjer for, hvem Danmark vil teste

- Når man siger, at man åbner for flere test, så kræver det flere personaler, det kræver logistik omkring, at man skal undgå, at folk kommer ind og smitter hinanden, hvis man får for mange ind samtidig. Det er jo folk, der hoster og har symptomer, det vil sige, der skal være værnemidler, som skal sættes på plads. Og hvem skal have svaret? Man skal have lavet alle de procedurer, og de skal være på plads, inden man kan starte det op. Og det tænker man jo ikke over, når man bare hører, at flere skal testes. 

Det er sundhedsmyndighedernes ambition, at der kan blive testet 15.000 personer om dagen. 


Nyhedsoverblik