Nye restriktioner - nu skal du igen holde to meters afstand i supermarkedet

Forsamlingsforbud sænkes og afstandskrav hæves. Det får især betydning i supermarkederne. Danskerne bør blive mest muligt hjemme, lyder det.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fra onsdag morgen forandres danskernes hverdag igen i forhold til, hvordan vi må opføre os.

- I Danmark er vi nødt til igen at skærpe indsatsen. De restriktioner, vi har, er ikke nok.

Sådan lød ordene fra statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde tidligere i dag.

Her blev der indført en række nye restriktioner.

Blandt andet bliver forsamlingsloftet sænket fra ti til fem personer, risikoniveauet i samfundet steg fra fire til fem og afstandskravet blev hævet til to meter i detailhandlen fra fredag og generelt, når vi bevæger os udenfor.

De skærpede restriktioner gælder foreløbigt frem til den 17. januar.

Afstandskrav bliver større i detailhandlen

Især afstandskravet kommer til at få en betydning i landets supermarkeder, blandt andet Meny i Kalundborg.

Det skærpede afstandskrav i detailhandlen svarer til anbefalingen, der gjorde sig gældende i foråret, da epidemien brød ud.

- Vi drømmer selvfølgelig om en helt almindelig hverdag uden nogen former for restriktioner, men når det nu er som det er, må vi alle sammen tage det alvorligt, siger Peter Egebæk, Købmand, Meny i Kalundborg.

I butikken har siden foråret haft striber og afmærkninger på gulvet, der skal minde kunderne om at holde afstand.

- Det er ikke helt nok. Vi skal have flyttet vores striber, og vi har her til aften bestilt nogle gulvmarkører hos en lokal leverandør, så vi kan have dem allerede i morgen og den vej igennem leve op til de her to meters krav, der er kommet, siger Pete Egebæk.

- Vi spritter løbende af og holder hele tiden en grad af meget høj hygiejne.

Det øgede afstandskrav får også betydning for antallet af personer, der maksimalt kan være i butikkerne på samme tid.

Der har hidtil været krav om fire kvadratmeter per kunde, men det ændres nu til 7,5 kvadratmeter per kunde. Det oplyser Erhvervsministeriet tirsdag aften til DR.

Anbefaler at aflyse alle ikke-nødvendige aftale

Myndighederne anbefaler også, at alle begrænser social kontakt til maksimalt fem nære kontakter ud over dem, man bor sammen med, og at man ikke mødes mere end fem personer inklusive sin husstand i hjemmet.

quote Vi skulle have holdt fødselsdag på lørdag, og det har vi allerede snakket om, at vi er nødt til at finde en anden løsning på

Vibeke Eriksen fra Kalundborg

- Det er jo trist, men det er også bare nødvendigt. Det må vi jo bare affinde os med. Jeg håber, det går hurtigt med at få det overstået, siger Vibeke Eriksen fra Kalundborg.

- Vi skulle have holdt fødselsdag på lørdag, og det har vi allerede snakket om, at vi er nødt til at finde en anden løsning på.

Det er jo trist, men det er også bare nødvendigt, siger Vibeke Eriksen fra Kalundborg
Det er jo trist, men det er også bare nødvendigt, siger Vibeke Eriksen fra Kalundborg

Derudover rettede Statsminister Mette Frederiksen en "stærk appel" om at aflyse alle aftaler, der ikke er nødvendige, frem til 17. januar.

- Jo mere, vi kan gøre, jo bedre er det. Man kan så diskutere for og imod, men lad os gøre, hvad vi kan. Vi kan ikke vide, om det er mere sikkert at være 10 eller fem, så hvis de mener, det er fem, så lad os gøre det, siger Søren Ryvig fra Esbjerg.

Søren Ryvig fra Esbjerg retter sig efter, hvad myndigederne siger, og hvis de siger max fem, så hedder det max fem, mener han.
Søren Ryvig fra Esbjerg retter sig efter, hvad myndigederne siger, og hvis de siger max fem, så hedder det max fem, mener han.

Man må ikke se flere end fem inkl. sin husstand

Når man ikke må se flere end max. fem personer inklusiv sin husstand i hjemmet, så er det svært som ung i Danmark at se sine venner. Det mener Sara Kristensen.

- Jeg synes, det begrænser én en hel del og det gør, at man tænker over, hvem man virkelig skal bruge sin tid på og ikke kan tage nogle enkelte ind, som man lige kan se i dag –det begrænser en del for mig i hvert fald, siger Sara Kristensen fra Kalundborg,

- For min mor er det nok ikke det hårdeste. Jeg tror, det mere er mig, der ikke går i skole, og når jeg så ikke sidder derhjemme og har undervisning, vil jeg gerne ud og se lidt flere. Det er negativt i forhold til vores sociale liv.

Sara Kristensen (th.) mener, at de nye restriktioner rammer hende hårdere, end hendes mor Helle Kristensen (tv.).
Sara Kristensen (th.) mener, at de nye restriktioner rammer hende hårdere, end hendes mor Helle Kristensen (tv.).

Restriktionerne har længe påvirket Steen Godborgs sociale liv, men han tror på, at det er nødvendigt:

- Det er måske nødvendigt. Jeg ved det ikke, men jeg må tro på eksperterne. Vi tænker allerede over det, og det har vi gjort fra start af. Vi ser ikke flere, end højest nødvendigt, siger Steen Godborg fra Føllenslev.