Ny maskine afslører corona i spildevandet i Vordingborg – giver et værdifuldt forspring

I et pilotprojekt analyserer Vordingborg Kommune spildevandet på spildevandsanlæg for at kende smitteudviklingen bedre.

Den er ikke større end en skotøjsæske, men dens værdi kan vise sig at være meget større.

Ved at analysere spildevand fra kloaker kan en maskine se, om der er covid-19 i vandet og dermed hjælpe kommunerne til at få et bedre kendskab i en lokal smitteudvikling og give et forspring i kampen mod at komme virussen til livs.

Det skyldes, at virussen har vist sig at kunne spores i afføringen hos smittede personer.

Det er Vordingborg Kommune og Vordingborg Forsyning, som i et pilotprojekt nu gør brug af maskinen.

Den er placeret på otte spildevandsanlæg i kommunen. Hver anden dag vil der blive taget en prøve af det lokale spildevand, som vil blive sammenholdt med en prøve taget to dage tidligere og persontests.

Fire timer efter prøven er taget, kan resultatet vise, om der eksempelvis er fundet corona i vandet.

vandtest3
Foto: Camilla Laursen - TV2 ØST

En systematisk overvågning af covid-19 i spildevandet er noget, EU-kommissionen opfordrer medlemslandene til at gøre. Herhjemme har et lignende projekt tidligere været i gang på Bornholm, som har givet positive erfaringer, fastslår Statens Serum Institut.

- Det er vejen frem

I Vordingborg ser man frem til at være med i pilotprojektet.

- Jeg synes, det er vejen frem at måle på spildevand, så jeg håber, at andre forsyninger synes, det her er spændende, siger driftschef i Vordingborg Forsyning Heidi Hemmingsen.

vandtest2
Foto: Camilla Laursen - TV2 ØST

Det er den danske virksomhed Aquatex Water Management, som har importeret maskinen fra Canada og efterfølgende spurgt Vordingborg Forsyning, om det vil agere testpilot for den.

- Der går længere tid, før smitten viser sig i slimhinderne. Jeg vurderer, at vi syv dage før kan se, om smitten et lokalt sted er på vej op eller ned. Og hvis man fanger et opsving af smittede hurtigt, så kan man knække kurven hurtigere, så kan vi lukke hurtigere ned, siger projektchef Anders Ravn.

Pilotprojektet varer i fem uger. Spildevandsprøverne bliver sendt til Statens Serum Institut, som står for de efterfølgende prøver.