Nu kan offentligt ansatte i Østdanmark komme fysisk tilbage på job

Kommuner og statslige forvaltninger i det østlige Danmark kan fra og med i dag igen slå dørene op.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der var ingen fælles morgenmad, da ansatte i den østlige del af Danmark mandag vendte tilbage til deres arbejdspladser.

For selvom administrationerne rundt omkring i den offentlige sektor nu igen må åbne, er hverdagen langt fra normal i kommunerne.

quote Jeg tror, at vi skal langt ind i august og september, før vi har indhentet puklen

Gert Jørgensen (K), borgmester i Sorø Kommune

- Der er rigtig mange regler, der skal overholdes – blandt andet i forhold til afstand og skærpet hygiejne. Der er også stadig mange, der arbejder hjemmefra. Men der er nu engang mange ting, som kræver, at man ser hinanden i øjnene, og derfor er det rigtig dejligt, at vi nu kan genåbne, siger Sorøs borgmester Gert Jørgensen (K).

Han frygtede, at de offentligt ansatte i administrationen i den østlige del af Danmark var glemt – og derfor skrev han et læserbrev om lukningen. Kort efter fik de ansatte i den offentlige administration lov til at genåbne.

- Det er simpelthen så dejligt at se, hvordan parkeringspladsen nu for første gang i månedsvis er ved at være fyldt igen. Vi har været klar et stykke tid til at åbne – og det er virkelig dejligt, at vi nu kan gøre det, siger han.

Gert Jørgensen vurderer dog, at det vil tage måneder at indhente de mange ting, der er blevet sat på pause, mens landet var lukket ned.

- Jeg tror, at vi skal langt ind i august og september, før vi har indhentet puklen, siger borgmesteren.

Markeringer på gange – og forskudte arbejdstider

Også i Kalundborg Kommune er der igen gang i den offentlige administration på de kommunale kontorer.

Her har man måttet bruge hele værktøjskassen for at overholde myndighedernes retningslinjer.

- Der er mange praktiske tiltag, som har været nødvendige at gennemføre. Blandt andet ved at lave forskudte mødetider for dem, som sidder flere på små kontorer. Samtidig har vi halveret kapaciteten i mødelokalerne, så vi kan holde afstand, fortæller kommunikationschef Mads Damkjær fra Kalundborg Kommune.

Helt generelt opfordrer ledelsen i kommunen så mange medarbejdere som muligt at arbejde hjemmefra. Kommunen gør dog et stort arbejde for at sikre kontorerne.

- Vi opsætter rumdelere af plexiglas i nogle kontorer, ligesom vi gør det i borgerservice. Samtidig har vi sat en række ting i søen, der skal få folk til at holde afstand, eksempelvis markeret sporretning på gangene, så der bliver bedre afstand, siger han.

Store forskelle

Det er forskelligt, hvor meget der åbner fra kommune til kommune.

Helt generelt er opfordringen stadig, at kommunerne skal lade så mange arbejde hjemme, som det kan lade sig gøre.

En stor del af aktiviteterne skal samtidig forsøges gennemført via eksempelvis telefonmøder, så man ikke mødes.

Det er dog muligt at benytte sig af borgerservice, og der vil også blive gennemført møder med borgerne, hvor det anses for mest praktisk.