Model forudsiger 150 daglige smittede i Region Sjælland de kommende to uger

Statens Serum Institut forventer, at alle regioner undtagen Region Midt vil se mere smitte de kommende uger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er udsigt til stigende smitte de kommende to uger i fire af landets fem regioner. Det gælder blandt andet Region Sjælland. 

Det viser en rapport fra Statens Serum Institut (SSI), der med en matematisk model har forsøgt at estimere udviklingen de kommende to uger.

Foruden Region Sjælland er der udsigt til stigende smitte i Region Hovedstaden, Region Syddanmark og Region Nordjylland.

Kun i Region Midtjylland ventes antallet af daglige smittetilfælde at gå ned. SSI understreger, at estimaterne er behæftet med betydelig usikkerhed.

Ud fra modellen vil antallet af positive test kunne lande på 1200-1300 i starten af november, hvis antallet af test er nogenlunde konstant. Der er taget udgangspunkt i gennemsnit 37.000 test om dagen.

Estimat: 150 smittede om dagen

I Region Sjælland ventes antallet af daglige smittetilfælde at nå 150 om dagen i starten af november, mens det i Hovedstaden vil være 700, Syddanmark 250, Midtjylland 100 og Nordjylland 50-60. 

- Vi kan se, at vækstraten stiger i fire af fem regioner i de kommende 14 dage, hvis udviklingen fortsætter, siger Kåre Mølbak, der er faglig direktør for Statens Serum Institut.

Mette Frederiksen
Læs også
Nye restriktioner: Mundbind overalt og forsamlingsforbud sænkes til 10 personer
Mette Frederiksen
Læs også
Nye restriktioner: Mundbind overalt og forsamlingsforbud sænkes til 10 personer

- Der er altid en række usikkerheder, når man ved hjælp af matematisk modellering prøver at forudsige udviklingen af epidemien, men prognoserne kan være en støtte i forhold til regionernes planlægning, siger Kåre Mølbak i en skriftlig kommentar.

Fredag blev der for anden dag i træk registreret et rekordhøjt antal smittetilfælde med 859.

Selv om der er tale om en rekord, er epidemien ikke på samme niveau, som da den toppede omkring 1. april.

Det skyldes, at man i dag tester langt mere omfattende og derfor fanger flere positive tilfælde.

Overblik over restriktioner:

  • Forsamlingsforbuddet sænkes fra 50 til ti personer i hele landet. Det gælder fra mandag i foreløbig fire uger.
  •  Forsamlingsforbuddet ved udendørs begravelser og bisættelser sænkes fra 200 til 50 personer.
  • Til arrangementer, hvor man sidder ned, er det fortsat tilladt at være op til 500 personer. Det gælder eksempelvis sports- og kulturarrangementer som kampe i Superligaen i fodbold.
  • Der indføres forbud mod at sælge alkohol i detailhandlen og kiosker efter klokken 22.
  • Der indføres krav om brug af mundbind eller visir indendørs på alle offentlige steder fra 29. oktober frem til 2. januar. Det gælder blandt andet i supermarkeder, ungdomsuddannelser og sundhedsvæsnet.
  •  Kravet om mundbind eller visir i den offentlige transport forlænges til 2. januar.
  • Restauranter, barer og caféer skal fortsat lukke klokken 22 i hele landet frem til 2. januar.
  • Der er krav om mundbind eller visir, når man står eller går på en restaurant, bar eller café frem til 2. januar. Det gælder både gæster og ansatte.
  • Der er forbud mod at indtage alkohol i busser - herunder partybusser.
  • Der er skærpede besøgsrestriktioner på sygehuse og plejehjem. Syv kommuner i Nord- og Vestjylland har indført besøgsforbud på alle plejehjem.
  • Både private og offentlige arbejdspladser opfordres fortsat til at lade medarbejdere arbejde hjemmefra i det omfang, det er "muligt og hensigtsmæssigt".
  • Anbefaling om maksimum ti personer i private hjem.
  • Anbefaling om tæt, social kontakt med maksimum ti forskellige personer - ud over husstanden, arbejdspladsen og fritidsaktiviteter.

Kilde: Sundheds- og Ældreministeriet.

Hvis man justerer for det, er smitten med coronavirus ifølge Statens Serum Institut lige så udbredt som midten af april, hvor både antallet af indlæggelser og dødsfald med coronasmittede var nedadgående.

Kåre Mølbak pointerede dog på et pressemøde fredag, at smitten er på et niveau, hvor der skal handles.

- Vi kigger på antal af tilfælde, hvor mange der bliver testet, hvilken andel der testes positive, aldersfordelingen, bopæl, hvordan de er blevet smittet.

- Vi har en epidemi, der er i stigning. Vi laver fremskrivninger, og når vi ser på dem, så ser vi meget, meget stejle kurver.

- Vi har en epidemi i acceleration, og derfor er det nødvendigt at handle, sagde Kåre Mølbak.


Nyhedsoverblik