Minister roser juicevirksomhed til skyerne, men vil ikke garantere økonomisk hjælp

Efter at påbuddet til SEiMEi fra Lolland er blevet trukket tilbage i håndspritsag, skal juiceproducenten og Miljøstyrelsen nu finde en løsning.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Miljøminister Lea Wermelin (K) vil ikke garantere en økonomisk håndsrækning fra staten, og at juicevirkomsheden SEiMEi ikke vil komme til at lide et økonomisk tab, hvis virksomheden bliver bedt om at gøre deres håndspritflasker mere sikre og eksempelvis skal fremstille nye mærkater på flaskerne.  

Det siger hun i et interview med TV2 ØST. 

Fredag fik virksomheden fra Lolland et påbud fra Miljøstyrelsen om senest onsdag at trække deres produkt tilbage, fordi håndspritten var fyldt i de samme flaskeemballager som virksomhedens juice og derfor kunne forveksles. Tirsdag aften blev påbuddet imidlertid sat i bero, oplyste ministeren i et brev til SEiMEi. I stedet har hun nu bedt Miljøstyrelsen om at gå i dialog med virksomheden.

Hun siger, at hun er gået ind i sagen, fordi "vi selvfølgelig ikke skal straffe virksomheder, der har vist samfundssind i en meget svær situation". 

-  Og jeg ved, at Miljøstyrelsen nu er i dialog med virksomheden, hvor der bliver vendt forskellige muligheder.  Det kan både være en ændring af etiketten eller doseringspumpen, så produkterne kan blive lovlige. En anden mulighed er, at håndspritten kan sælges til virksomheder eller myndigheder og ikke til forbrugere, så de ikke kommer i nærheden af børn. Der er forskellige veje at gå, og det er for tidligt at sige, præcis hvor det ender, siger hun.

Kan du garantere, at SEiMEi ikke må destruere produkterne og risikere at lide et enormt økonomisk tab?

- Hele ideen med at bede Miljøstyrelsen om at tage aktivt fat i virksomheden og få dialogen om, hvordan vi kan hjælpe, er jo netop, at vi anerkende den kæmpe indsats, som SEiMEi og andre virksomheder har gjort i en meget svær situation. Det fortjener kun ros, og derfor skal vi fra politisk side hjælpe til, når de nu er kommet i klemme og har fået påbud. Det er det, jeg har bedt Miljøstyrelsen om at gøre. 

Men kan du garantere, at virksomheden ikke vil lide tab i den her sag?

- Jeg har bedt Miljøstyrelsen tage fat i virksomheden med det samme og prøve at finde ud af, hvordan vi kan hjælpe. Det gælder både den her virksomhed, men også andre virksomheder, der har fået lignende påbud om etiketten, hvor vi fuldt ud anerkender det, de har gjort. 

Sker din beslutning om at gå ind i sagen, få timer få produkterne skulle være blevet taget ned af hylderne, på baggrund af den politiske kritik fra borgerlige partier, som sagen har medført?

- I første omgang har det handlet om, at der skulle være en endelig afgørelse fra Miljøstyrelsens Kemikalieinspektion. Men som minister, som selv har opfordret virksomheder til at omstille produktionen, er jeg også meget interesseret i, at  virksomhederne bliver godt behandlet og giver dem ros for det samfundssind, de viste, da det virkelig gjalt, siger Lea Wermelin.

Har brugt sekscifret beløb

SEiMEis direktør, Allan Feldt, er uenig i, at flaskerne kan forveksles med almindelig juice.

- Det er klart, at i den perfekte verden, hvor vi havde mere tid, ville vi måske have gjort noget anderledes i forhold til designet af flaskerne. Men vi gik på banen for at hjælpe, har han tidligere sagt til TV2 ØST.

Ifølge Allan Feldt har SEiMEi investeret et sekscifret beløb i at producere håndspritten, og et påbud om at trække produktet tilbage ville betyde en regning i millionklassen. 

- Hvis vi pludselig skal destruere produkterne, skal de tilbagekøbes, vi skal betale fragten, og vi mister hele omsætningen. Det bliver beløb, vi ikke kan skaffe.