Corona-restriktioner forlænges til 28. februar

Statsminister Mette Frederiksen (S) forlænger nedlukningen af Danmark med tre uger til 28. februar.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De gældende corona-restriktioner forlænges med tre uger til 28. februar, oplyser statsminister Mette Frederiksen (S) på pressemøde i Statsministeriet.

- Vi kan ikke lempe på restriktionerne. Desværre, siger hun.

Myndighederne vil dog undersøge, om det er muligt at få de yngste elever tilbage i skole inden da, siger statsministeren. Om og i så fald hvordan det bliver muligt, forventer statsministeren svar på "i starten af næste uge".

quote - Det er vores forhåbning, at de mindste skoleelever kan starte i skole inden 28. februar

Mette Frederiksen (S), statsminister

Restriktionerne betyder blandt andet, at langt de fleste butikker og forretninger skal holde lukket. Det gælder ikke dagligvarebutikker og andre butikker, der hovedsageligt sælger mad og drikke eller personlig pleje.

Restauranter og beværtninger må hellere ikke servere på stedet, men må kun sælge ud af huset.

Det betyder, at små forretninger som frisører, tøjbutikker og fitnesscentre har lukket.

Restriktionerne indebærer også, at der er lukket for indendørs idræt-, fritids- og foreningsaktiviteter.

Også kulturelle tilbud som koncerter og museer er lukket.

Der er samtidig krav om brug af mundbind eller visir i den kollektive trafik.

Der er også et loft over, hvor mange der må deltage ved offentlige begivenheder med. Det er på fem personer. Loftet har en række undtagelser herunder ved demonstrationer.

Disse restriktioner gælder frem til 28. februar

Måske åbner skolen for de yngste før 28. februar

Nattelivet bliver det sidste, som kan opleve lempelser. Yngste elever kommer først, siger statsministeren.

Ti afsnit tilføjet nederst med flere detaljer.

Elever fra 0.-4. klasse kommer måske tilbage i skolen før 28. februar. Så snart det er muligt, siger statsministeren, men vil ikke sætte en dato på.

Meldingen er kommet torsdag aften på et pressemøde, hvor Mette Frederiksen har fortalt, at de gældende restriktioner forlænges med tre uger. Altså til og med 28. februar.

Det betyder som udgangspunkt, at alle skoleelever skal fortsætte med hjemmeundervisningen. Men en ekspertgruppe under Statens Serum Institut (SSI) skal dog regne på muligheden for at åbne for de yngste elever før 28. februar.

I næste uge kommer der en plan for skolegenopstarten for de yngste elever, lyder det fra Mette Frederiksen.

- Det er vores forhåbning, at de mindste skoleelever kan starte i skole inden 28. februar.

- Statens Serum Institut er i gang med at regne på det. Vi forventer at melde ud om skolestart for 0. til 4. klasse i starten af næste uge, siger statsministeren.

Venstre presser på for skolestart

Blandt andre Venstre har inden pressemødet talt for, at de yngste elever, som ugevis har været hjemme, snart skal tilbage. Argumenterne for, at de ikke skal tilbage før 28. februar, skal være særdeles gode, mener Venstre.

quote Vi er nødt til efter vores opfattelse at få børnene i skole igen. Det er der i øvrigt også en økonomisk gevinst ved, således at forældrene kan begynde at passe deres arbejde

Martin Geertsen (V), sundhedsordfører

- Der er for meget mistrivsel blandt børn og unge og for den sags skyld også hos deres forældre, sagde sundhedsordfører Martin Geertsen (V) før pressemødet.

- Vi er nødt til efter vores opfattelse at få børnene i skole igen. Det er der i øvrigt også en økonomisk gevinst ved, således at forældrene kan begynde at passe deres arbejde, sagde han.

Også Dansk Industri mener, at de yngste elever skal tilbage hurtigst muligt. Det siger administrerende direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen, i en skriftlig kommentar.

- Jeg håber meget, at de yngste børn kan komme i skole 8. februar. Det er enormt vigtigt, at de snart kommer tilbage i skole, for de har under coronakrisen mistet mange skoletimer, og det er afgørende for både deres trivsel og læring, at de kan komme af sted igen, siger Lars Sandahl Sørensen.

- Det har også stor betydning for de forældre, der nu i ugevis har "dobbeltjobbet" og både passet deres almindelig arbejde og ved siden af været hjemmeskolelærer for deres børn.

- De vil få løftet en byrde fra deres skuldre og kan fokusere på deres almindelige arbejde, siger DI-direktøren.