Mette F. vil have langt større åbning end ventet

Regeringen vil komme med en udmelding torsdag for hvilke dele af samfundet, der kan genåbne efter nedlukning. Og mere end ventet skal genåbnes, siger statsministeren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Statsminister Mette Frederiksen (S) er glad for den aktuelle situation, hvor antallet af indlagte og folk på intensiv falder og vil torsdag melde en større genåbning ud end først ventet.

quote Jeg forventer, den bliver større, end vi først havde turdet håbe på

Statsminister Mette Frederiksen (S)

Det siger hun forud for forhandlinger onsdag aften, hvor hun mødes med partilederne for at diskutere, hvilke dele af landet der skal åbne først efter den store delvise nedlukning grundet udbredelsen af coronavirus.

- Vi var et af de første lande til at lukke ned, og dermed er vi også et af de første lande, der for alvor kan begynde at åbne vores samfund op, siger hun.

- Vi går ind i fase to, og jeg forventer, den bliver større, end vi først havde turdet håbe på. Derfor kan vi give et ordentligt skub i forhold til dansk erhvervsliv og danske arbejdspladser, siger hun.

Butikker, cafeer og restauranter skal genåbne

Statsministeren ønsker selv at genåbne hele detailhandlen, restauranter og caféer samt sikre mere hverdag for store skolebørn i fase to.

Det bliver dog med restriktioner for, hvordan folk omgås hinanden, og det afhænger også stadig af forhandlingerne med de øvrige partiledere. De fortsætter onsdag aften og torsdag med.

- Vi kan både designe fase to og give besked i morgen om, hvordan fase to ser ud. Sådan at dem, der får lov at åbne mere op i starten af næste uge, får besked, så de kan bruge weekenden på at få tingene på plads, siger hun.

- Men samtidig med den udmelding angiver vi, i hvilken takt det øvrige samfundsliv åbnes op, og her vil vi også håndtere spørgsmålet om forsamlingsforbuddet, siger Mette Frederiksen.

Forsamlingsforbuddet er i øjeblikket på ti personer. For eksempel De Radikale har ytret ønske om, at det skal være 25 personer.

Forhandlingerne ventes at slutte klokken 21.30 onsdag aften og fortsætter altså torsdag, hvor partilederne ventes at nå til enighed. Herefter vil regeringen komme med en udmelding torsdag.

Brancheforening glade

Mette Frederiksens planer om at genåbne restauranter og caféer vækker glæde hos Horesta, brancheforening for hotel-, restaurant- og turisterhvervet.

quote Det er ikke bare at åbne. Det handler også om de betingelser, man åbner på

Katia Østergaard, direktør i Horesta

Direktør Katia Østergaard siger dog samtidig, at åbningen bør ske under ordentlige betingelser for restauranterne uden for restriktive krav.

- Det er ikke bare at åbne. Det handler også om de betingelser, man åbner på, siger hun.

Hun henviser til Norge, hvor man har knap så restriktive krav som i Danmark, når det kommer til eksempelvis fysisk afstand mellem mennesker.

I Norge har man lavet afstandskrav på en meter. I Danmark har man hidtil opereret med to meters afstand.

Sidste øjeblik

Katia Østergaard håber meget på, at regeringens forslag får opbakning.

For restauranterne kommer redningen i sidste øjeblik.

- Det begynder at gøre rigtig ondt. Restauranterne er i en situation, hvor vi har mistet 80 procent af den normale omsætning, så det er rigtig alvorligt, siger Katia Østergaard.

Horestas oplevelse er dog, at det er meget forskelligt, hvor klar restauranter og caféer er til at åbne.

Nogle vil kunne åbne på få dage, mens andre vil have brug for længere tid.

- Det kommer også an på, hvad det er for nogle indretningskrav, der stilles til restauranten.

- Jo flere restriktioner, der følger med, jo mere god tid skal man have, siger Katia Østergaard.

Hun tilføjer desuden, at der fortsat vil være brug for hjælpepakker i en rum tid endnu.

- Der er ikke nogen, der bare åbner tirsdag og har fuld omsætning igen, siger hun.

VIDEO: Her taler statsminister Mette Frederiksen (S) om den første fase af genåbningen af Danmark.

 

Nyhedsoverblik