Markant flere testes - op mod 20.000 om dagen skal testes i hvide telte

Regeringen og regionerne er enige om en markant forøgelse af den danske testaktivitet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Test skal anvendes langt mere offensivt i indsatsen for at holde kontrol med coronavirus under genåbningen af Danmark.

Det skriver Sundheds- og Ældreministeriet i en pressemeddelelse.

Testaktiviteten øges på sygehusene, hvor endnu flere vil blive testet. Og der vil også blive oprettet et testcenter, der blandt andet skal teste danskere uden symptomer.

quote Vi kan følge smitteudviklingen i samfundet, og anvende den viden aktivt, når vi gradvist genåbner Danmark

Magnus Heunicke (S), sundheds- og ældreminister.

- Vi har arbejdet benhårdt på at øge testkapaciteten, siden coronavirus begyndte at sprede sig i Danmark. Nu har vi fået opbygget kapacitet, og den skal vi udnytte til fulde. På den måde kan vi sikre rettidig behandling af borgere smittet med covid-19. Og vi kan følge smitteudviklingen i samfundet, og anvende den viden aktivt, når vi gradvist genåbner Danmark, siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i pressemeddelelsen.

Det er aftalt med partierne i Folketinget, at der fremlægges en samlet og langsigtet teststrategi. Den samlede strategi vil regeringen fremlægge den kommende tid og drøfte med partierne.

Udgangspunktet er, at test kommer til at køre af to spor. Dels sundhedssporet, som foregår inden for sundhedsvæsenet, og hvor antallet af test øges. Dels samfundssporet, som vil foregå i regi af Testcenter Danmark, og dermed nu er under opstart.

Test i sundhedsvæsenet

Fremover vil man inden for sundhedsvæsnet teste alle borgere med milde symptomer, samt alle patienter, der indlægges på hospitalet, for at sikre, at der ikke sker smittespredning på hospitalerne.

Coronatestcenter
Læs også
Telte til coronatest tages i brug i dag - flere på vej
Coronatestcenter
Læs også
Telte til coronatest tages i brug i dag - flere på vej

Og så vil der blive åbnet for test af medarbejdere fra sundheds- og ældresektoren i takt med udbygningen af testkapaciteten. Det er forventningen, at antallet af test inden for kort tid øges til cirka 12.000 om dagen.

- Vi er glade for fremover at kunne teste flere. I regionerne har vi fokus på at teste alle med symptomer – også de milde – og på at forebygge smitte ved at teste alle patienter, der skal indlægges på hospitalet. Den eventuelle ledige testkapacitet vil vi gerne udnytte til at tilbyde test til medarbejdere, som arbejder med særligt sårbare patienter og borgere, og som har et ønske om at blive testet – det kan for eksempel være i weekenderne, hvor vi typisk oplever færre henvisninger af borgere med symptomer, siger Stephanie Lose (V), der er formand for Danske Regioner.

Testcenter Danmark

Flere danskere skal testes for antistoffer. Det skal de hvide telte, der opføres nu, bruges til, fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) efter spørgetimen i Folketinget tirsdag.

quote Jeg vil ikke give en dato nu. Nogle telte er sat op, men der skal mere kapacitet til

Mette Frederiksen (S), statsminister.

Hun ønsker dog ikke at give en konkret dato for, hvornår testene går i gang.

- Jeg vil ikke give en dato nu. Nogle telte er sat op, men der skal mere kapacitet til. Det vender Statens Serum Institut tilbage på, sagde Mette Frederiksen.

Ifølge statsministeren skal der både testes mere for antistoffer og for corona-smitte.

Der arbejdes på at kunne teste op mod 20.000 om dagen i Testcenter Danmark.

Testcenter Danmark får til huse i de hvide telte, der i sidste uge begyndte at skyde op rundt omkring i landet, blandt andet i Næstved.

Det er regionerne, der er ansvarlige for at udføre test, mens Statens Serum Institut står for testkapaciteten.

Testcenter Danmark kommer til at arbejde med to forskellige test. For det første virus testen, der tester for, hvorvidt man har covid-19. For det andet antistof test, som tester hvorvidt man har dannet antistoffer, og dermed viser tegn på allerede at have haft covid-19.

Testcenter Danmark skal, efterhånden som kapaciteten opbygges, teste personer uden symptomer, herunder særlige samfundsgrupper som for eksempel ikke-regionalt ansat personale i sundheds-, ældre- og socialsektoren, pårørende til sårbare personer, der på eget initiativ kontakter egen læge med et ønske om at blive testet, kontakter til smittede, og et repræsentativt udsnit af befolkningen.

Dermed bliver Testcenter Danmark et vigtigt element i smitteovervågningen i samfundet både i kraft af virus test og i antistof test, som på sigt vil indføres.


Nyhedsoverblik