Lone spørger om coronavirus: - Hvordan undgår man smitte i bilen?

De fleste har efterhånden forstået, at de skal holde afstand til folk. Men hvad når det kommer til samkørsel? Og hvordan forhindrer man bedst smitte i bilen?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når Lone Hansen fra Væggerløse på Falster skal ud og svinge køllerne på golfbanen, er det ofte sammen med sin nabo. Inden coronavirussen brød ud, kørte de tit sammen i én bil, men det tør de ikke nu, hvor man skal være særligt opmærksom og holde afstand til folk. 

quote Man skal ikke spille kispus med coronavirus

Lone Hansen, Væggerløse

Men må man gerne køre i bil sammen, og hvordan undgår man bedst muligt smitte i bilen? Det skrev Lone Hansen og spurgte om i TV2 ØSTs brevkasse.

- Man skal ikke spille kispus med coronavirus, så jeg vil gerne være på den sikre side, inden jeg tager folk med i bilen, siger Lone Hansen.

Lone Hansen er 66 år og hendes nabo er 73 år, de har ingen kroniske sygdomme.

- Altså, vi er nogle gamle knage, men vi fejler ingenting, siger Lone Hansen.  

Ingen særskilt anbefaling 

Transport- og Boligministeriet oplyser til TV2 ØST, at der ikke findes særskilte anbefalinger om samkørsel som følge af den nuværende coronakrise.

Sundhedsmyndighedernes anbefalinger om at mindske smittespredning ved at holde afstand gælder selvsagt også ved samkørsel.

Desuden er anbefalingen, at man kun skal foretage nødvendige rejser, ikke rejse, hvis man er syg eller har mistanke om at være smittet, og desuden huske den gode håndhygiejne, oplyser Transport- og Boligministeriet.

Ministeriet kan desuden oplyse, at det er op til den person, der tilbyder samkørsel, hvor mange passagerer vedkommende vil have med i bilen, men at det klart er at foretrække, at det er de samme, der kører sammen fra gang til gang, såfremt der er tale om eksempelvis pendling.

Hold musen over eller tryk på grafikken, for at se de steder du skal være ekstra opmærksom på at spritte af. Artiklen fortsætter under grafikken.

Undgå smitte i bilen

Ligesom man skal huske at spritte hænder af for at undgå smittespredning, bør man også spritte alle de overflader af i bilen, som andre kan komme i kontakt med.

Sådan lyder anbefalingen fra Søren W. Rasmussen, som er bilteknisk redaktør på FDM’s medlemsblad, MOTOR.

quote Det er en god idé at have en flaske håndsprit stående i bilen

Søren W. Rasmussen, bilteknisk redaktør, MOTOR

Det kan være rattet, gearstang, håndbremse, dørgreb, håndtag, knapper og stilkene til vinduesviskere og blinklys.

- Det er ikke fordi, man bliver smittet automatisk, når man sætter sig ind i en bil, men spredning kan ske ved, at man rører ved et område, som er befængt med virus, og man efterfølgende rører sig selv i øjnene, næsen eller munden, siger Søren W. Rasmussen.  

Hvis man har en bil med touchskærm, er det også en god idé at rengøre den. Ifølge Søren W. Rasmussen skal man dog være opmærksom på, at touchskærme, der er lavet af plastik, ikke har godt af sprit og derfor skal tørres af med en opvredet klud i stedet for.  

Det kan ligeledes være en god idé at benytte sig af en klud i stedet for sprit på sikkerhedsseler og overflader, der er betrukket med læder, da spritten kan svække materialet eller ødelægge overfladen.

- Det handler om at mindske smitterisikoen, og derfor er det en god idé at have en flaske håndsprit stående i bilen. Så kan man spritte hænder af som det første, når man kommer ind i bilen, og når man går ud ad bilen igen, siger Søren W. Rasmussen.

- Et andet godt råd er, at man kan køre bil med handsker på, enten kørehandsker eller plastikhandsker, for så bliver man mindet om, at han ikke skal pille sig i næsen, i øjnene eller i munden, mens man kører bil.

Da Lone Hansen kørte på golfbanen fredag, havde hun sin nabo med i bilen. Lone Hansen satte sig skråt bag naboen i bilen, sprittede sine fingre og kiggede ned, mens hun snakkede i bilen. 

- Vi må bare håbe, at alt det her snart er overstået, så vi kan gøre de ting, som vi plejer igen, men det er jo ens for alle, siger Lone Hansen.