Lolland har landets næsthøjeste smitte – mistænker festival for at være smittespreder

Coronasmitten stiger fortsat i Lolland Kommune. Kommunen er de seneste par dage gået fra at være den fjerde hårdest ramte til nu at være den anden hårdest ramte i hele landet.

Lolland rykker op på en andenplads på den liste, man helst vil rykke ned på. 

I Lolland Kommune har man i de seneste syv dage konstateret 108 smittetilfælde af corona, og incidenstallet ligger nu på 269 smittede per 100.000 indbygger.

For blot to dage siden lå smittetallet på 88 og incidenstallet på 219. 

Det betyder at Lolland Kommune lige nu har næstflest tilfælde af coronasmittede i hele landet, kun overgået af Brøndby Kommune, når man sammenligner med indbyggertal. Det viser tal fra Statens Serum Institut.

Sammenhæng mellem musikfestival og smittetal

En af årsagerne til det høje smittetal er de musikarrangementer, der er blevet afholdt i løbet af de sidste to uger, forklarer Søren Wollesen, ældre- og sundhedschef i Lolland Kommune.

- Der var Kopifestival (heavy metal musikfestival, red.) ude i Nakskov for 14 dage siden, og den kan man roligt sige har bidraget til, at covid-19-smittetallet er steget med raketfart. Det er det, vi hører fra Styrelsen for Patientsikkerhed, siger Søren Wollesen.

Ifølge Søren Wollesen er der en direkte sammenhæng mellem Kopifestivalen og smittetilfældene. Det er nemlig den aldersgruppe, der er smittet og den primære målgruppe for festivalen.

Det er omkring 75 procent, der ligger indenfor aldersgruppen 40-64 år, forklarer han.

Så mange smittede er der i regionens kommuner


Opfordrer til test

Musikfestivalen har også selv være ude at opfordre til, at alle deltagere lader sig teste, efter de er blevet kontaktet af Styrelsen for Patientsikkerhed.

Vi kan kun opfordre til, at alle, uanset vaccinestatus, bliver testet hurtigst muligt og gerne flere gange om ugen i den kommende tid, skriver de på deres Facebookside.

Søren Wollesen anbefaler også, at man fortsat bliver testet, hvis man oplever symptomer på corona – også selvom man er færdigvaccineret.

- Man kan stadig blive smittet og være smittebærer og dermed give smitten videre. Så det er de opfordringer vi har været ude med, siger han.

På grund af det høje smittetal, har kommunen været nødsaget til at udskyde nogle af de arrangementer, der skulle afholdes i de kommende uger.

- Vi har udskudt en arbejdsmiljø-temadag, som egentlig skulle løbe af stablen med 350 medarbejdere, men det går jo ikke. Vi er jo den største arbejdsplads i kommunen, så vi kan hurtig sprede smitten. Nu har vi sat det hele i bero. Så ser vi, hvordan det udvikler sig henover den næste uge, siger Søren Wollesen.