Kurt bliver vaccineret ved regionens store generalprøve: - Jeg kan godt forstå, hvis de har bidt negle

Fredag bliver tæt på 4000 borgere vaccineret mod covid-19 i Næstved og Holbæk. Formålet er at teste systemet, før Danmark modtager mange vacciner.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fredag morgen klokken lidt i 08.00 står chaufføren Kurt Hansen fra Nørre Alslev på Falster ude foran Arena Næsted iført varm jakke, mørkeblå kasket og mundbind. Klar til at blive vaccineret mod covid-19 og klar til at deltage i generalprøven af det store logistiske setup, som skal rulles ud ved massevaccinationer, når Danmark ventes at modtage store mængder af vacciner. 

Her forventes Region Sjælland at skulle vaccinere 14.000 dagligt. 

Tæt på 4.000 borgere bliver alene i dag vaccineret, og udover i Næstved sker det i Holbæk Sportsby. Det er borgere fra Sundhedsstyrelsens målgrupper 2, 3 og 5, som har fået besked om, at de kan møde op. Det vil sige borgere over 85 år, udvalgt personale i sundheds-, ældre- og socialsektoren med særlig risiko for smitte og udvalgte borgere med særligt øget risiko for at blive alvorligt syge af corona.

Kurt Hansen er i gruppe 5. Han har haft en virus på hjertet og en dobbeltsidet lungebetændelse. Han har også en pacemaker. Ydermere blev hans datter for et halvt år siden ramt af corona og har det i dag dårligt og har mistet smags- og lugtesansen. 

Så Kurt Hansen har, som han siger, passet på i den her coronatid. Da han i lørdags ville bestille en vaccinationstid, forsøgte han først at booke en tid i Nykøbing Falster, men der var det umuligt at finde en ledig tid. Så klikkede han på Næstved og kunne booke en tid med det samme.

Og så er han ligeglad med, at køreturen til Næstved er længere end til Nykøbing Falster. For som han siger:  

- Jeg kan ikke forstå dem, der ikke vil vaccineres, for det er da en sikkerhed for os allesammen, siger han.

Han var dog ikke klar over, at han skulle vaccineres i forbindelse med den store generalprøve. 

- Det er lidt spændende, om det lykkedes for dem, og om de er klar. Alt kan gå galt, kommer folk eksempelvis? Jeg kan godt forstå, hvis de har bidt negle, siger han.

Artiklen fortsætter efter videoen.

- Spændende at være med på en historisk dag

Kurt Hansen er ikke den eneste, som fra morgenstunden er troppet op foran Arena Næstved for at blive vaccineret. Kort før åbningen snor en slangende menneskekø sig allerede flere meter væk fra hovedindgangen, og på den godt fyldte parkeringsplads bliver bilisterne guidet rundt af personale.

Da dørene åbner, siver folk langsomt ind i ankomstområdet, hvor flere personaler står klar til at scanne sygesikringskort. Herefter føres folk ind i selve arenaen, der i en ikke-coronatid bruges til blandt andet koncerter og store sportsarrangementer, og bliver placeret enten på grønne stole, der står med snorlige afstand, eller bliver ført ind i små afskærmede bokse.

I en af dem sidder 20-årige Theis Nielsen fra Sakskøbing. Han holder sabbatår fra studierne og har den seneste tid arbejdet som logistikansvarlig i testcenteret i Maribo. Han har podet, siden Danmark begyndte at gøre det. Nu er han blandt det personale, som vaccinerer.

- Det er spændende at være med på en historisk dag. Indtil videre er alt gået godt, og borgerne har været søde, siger han. 

Marlene Engelmand fra Eskilstrup på Falster bliver også vaccineret denne fredag. Hun er mor til tre og har haft leukæmi, for hende har det en stor betydning, at nu hun er blevet vaccineret.
Marlene Engelmand fra Eskilstrup på Falster bliver også vaccineret denne fredag. Hun er mor til tre og har haft leukæmi, for hende har det en stor betydning, at nu hun er blevet vaccineret. Foto: Eva Højrup - TV2 ØST

Da TV2 ØST fanger ham, har han netop vaccineret Marlene Engelmand fra Eskilstrup på Falster, der er mor til tre: To sæt tvillinger på otte og så en 17-årig gymnasieelev. 

Hun er i risikogruppen, fordi hun har haft leukæmi, som har svækket hendes immunforsvar. 

I stil med Kurt Hansen var hun heller ikke klar over, at hun skulle deltage i generalprøven. Det fandt hun ud af, da hun så fjernsyn torsdag.

- Det gør ikke mig noget, hvor mange der kommer. Jeg skal bare have min vaccine, og det betyder meget for mig, at jeg nu har fået den. Og jeg er virkelig overrasket over, hvor godt logistikken kører, siger hun.

Driftsansvarlig sov til klokken 03 i nat

I alt er 330 medarbejdere involveret i opgaverne med at blande vaccinerne, vaccinere og observere borgerne i de indrettede bokse. 220 af dem er på arbejde her i Arena Næstved, 110 i Holbæk Sportsby. 

Hanne Schjøning er en af de personer med det største ansvar i dag, da hun er ansvarlig for drift og test i Region Sjælland. I nat vågnede hun klokken 03.00 og kunne derefter ikke sove videre. 

- Her gik hjernen i gang, og jeg måtte tjekke, at alle områder var blevet snakket igennem, og at vi var sikre i bemandingen... Ja, alt man nu kan løbe igennem, siger hun.

Dagen er dog begyndt beroligende godt, morgenbriefingen sad i skabet, og morgenkøen udenfor er hurtigt forsvundet, siger hun. 

Ansvarlig for drift og test i Region Sjælland Hanne Schjøning siger, at dagens massevaccination er i en langt højere skala, end regionen hidtil har været vant til.
Ansvarlig for drift og test i Region Sjælland Hanne Schjøning siger, at dagens massevaccination er i en langt højere skala, end regionen hidtil har været vant til. Foto: Eva Højrup - TV2 ØST

For Kurt Hansen foregik vaccineringen uden problemer, og han kan nu køre hjem igen til bopælen på Falster. Han tror på, at dagens generalprøve vil gå godt for Region Sjælland.

- Jeg giver dem 95 procents chance, siger han. 

Vaccinationsstederne lukker klokken 22.00.