Kro er klar til at hjælpe med coronaisolation, hvis borgmesteren ringer

Ejeren af Højby Kro kan ikke se nogen problemer i at skulle tage imod coronasmittede, der ikke kan gå i isolation i eget hjem.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det kan være svært at isolere sig, hvis man er smittet med coronavirus, men for eksempel bor i et hjem med kun ét badeværelse, som man deler med andre personer. 

Derfor skal kommunerne fremover kunne hjælpe de smittede med et værelse på et hotel eller et feriecenter, hvor de kan isolere sig, hvis ikke de har andre muligheder, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde tirsdag. 

quote Jeg synes, vi er forpligtiget rent moralsk til at hjælpe

Jan Kristensen, indehaver, Højby Kro

Odsherred Kommune er i fuld gang med at finde steder til selvisolation, og her kigger de på flere forskellige muligheder, siger borgmester Thomas Adelskov (S). 

- Vi går i dialog med konferencesteder og hoteller, og hvis der er andre, der byder ind med faciliteter, så lytter vi også gerne til det. Og så afventer vi en endelig udmelding fra sundhedsmyndighederne om, hvad vi helt præcis skal stille op med, så vi kan gå i forhandlinger med stederne, siger han og fortsætter:

- Vi skal vide noget om, hvilke faciliteter der skal være, og hvad vi som kommune kunne levere af service de steder, hvor borgerne skal bo i kortere eller længere perioder. Og så skal vi også vide noget om, hvor syge vi skal forvente, borgerne er under de her ophold.

Højby Kro vil gerne være med

Højby Kro er et eksempel på et overnatningssted, som kommunen kan se nærmere på som mulighed i denne sammenhæng. Og her er man ikke afvisende over for at hjælpe kommunen.

- Jeg tænker, at det vil vi gerne være med til, såfremt det er muligt, men vi er også nødt til at kende de restriktioner, der følger med. Vi har værelser, så det kan lade sig gøre, men der er jo nogle ting i forhold til smittefare over for andre gæster og personale, som vi skal forholde os til, siger kroens ejer, Jan Kristensen. 

- Men jeg synes, vi er forpligtiget rent moralsk til at hjælpe. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Jan Kristensen vil gerne tilbyde to ud af kroens 16 værelser til selvisolation. Her kan de smittede være helt afskærmet fra andre gæster på kroen.
Jan Kristensen vil gerne tilbyde to ud af kroens 16 værelser til selvisolation. Her kan de smittede være helt afskærmet fra andre gæster på kroen. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

På Højby Kro vil de smittede kunne få en afdeling for sig selv væk fra kroens andre gæster, hvor der også er mulighed for at komme udenfor. Derfor ser ejeren heller ikke umiddelbart nogen problemer i at tage imod personer, der bærer virussen. 

- Vi vil selvfølgelig oplyse om det til andre gæster, men de smittede kan komme til at bo alene, hvor der ikke kommer andre, så jeg tror ikke, det bliver et stort problem. Det kan jeg ikke forestille mig. Men der skal selvfølgelig være en regel om, at de ikke må bevæge sig, hvor der er andre gæster. Det skal være under de betingelser, siger Jan Kristensen. 

quote Hvis staten skulle stå for det, ville det måske ende med en teltlejr, og det er jo heller ikke til at håndtere

Thomas Adelskov (S), borgmester, Odsherred Kommune

- Jeg har ingen betænkeligheder ved det overhovedet, fordi jeg mener, at vi har mulighed for at gøre det på den rigtige måde heroppe. 

Opgave ligger rigtigt hos kommunen

Som sagt ser kommunen på flere forskellige indlogeringsmuligheder, så Højby Kro har ikke hørt noget på nuværende tidspunkt. Men de er klar, hvis borgmesteren ringer, lyder det. 

- Jeg vil tage en dialog med ham og høre, hvilke forholdsregler vi vil skulle tage. Der er også et spørgsmål om pris, for han skal selvfølgelig betale, hvad det koster. Men vi vil gerne tage en dialog om det, det ser jeg ingen problemer i. 

Artiklen fortsætter under billederne.

Sådan ser værelserne på kroen ud.
Sådan ser værelserne på kroen ud. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST
Sådan ser værelserne på kroen ud.
Sådan ser værelserne på kroen ud. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Selvom det kræver lidt ekstra arbejde, mener Thomas Adselskov, at det er bedst, at det er kommunerne der varetager opgaven med at finde pladserne til selvisolation.

- Det giver meget god mening, at det er os ude i kommunerne, der skal tage os af det. Det er os, der ved, hvad der er af faciliteter, af hoteller og af andre overnatningssteder. Hvis staten skulle stå for det, ville det måske ende med en teltlejr, og det er jo heller ikke til at håndtere, siger han.

Det er smittede med milde symptomer, der kan blive isoleret på et hotel eller lignende i kommunerne, og kun såfremt de ikke har mulighed for at isolere sig i eget hjem.