Krisen presser højskole - elever rykker i sommerhus

Coronakrisen er en stor udfordring for Den Rytmiske Højskole i Odsherred. Nu håber forstanderen, at der kan være hjælp på vej.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Velkommen til vores tomme, tomme højskole.

Det er ikke højt humør, man bliver mødt af på Den Rytmiske Højskole i Vig for tiden. Her er det normalt tonerne af musik, der runger i alle lokaler, men lige nu er der nærmest larmende stilhed.

quote Det er svært, fordi man hele tiden tænker på, hvordan man kommer tilbage på højskolen

Anton Kampp, elev

- Her har vi et at vores studier. Normalt ville der være fuld gang i optagelserne her, fortæller forstander Lars Gjerlufsen.

- Der ville være 90 unge mennesker fyldt med livsglæde, som ville være i fuld gang med at lave musik og være sammen. I stedet står skolen bare tom nu, konstaterer den ærgerlige forstander.

Forstander Lars Gjerlufsen er normalt omgivet af 90 glade, unge mennesker. Nu går han alene rundt på Den Rytmiske Højskole i Vig.
Forstander Lars Gjerlufsen er normalt omgivet af 90 glade, unge mennesker. Nu går han alene rundt på Den Rytmiske Højskole i Vig. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

Svært at finde ro

De 90 elever blev alle sendt hjem den 13. marts, og skolen vidner om, at de forlod stedet i en fart. Det gælder også for Anton Kampp, der normalt bor på værelse 18.4

- Man føler sig lidt rastløs. Højskolen har været ens hjem i flere måneder, og nu skal man til at finde ro et nyt sted. Det er svært, fordi man hele tiden tænker på, hvordan man kommer tilbage på højskolen.

Anton Kampp savner livet på højskolen og håber, at krisen snart kan være ovre.
Anton Kampp savner livet på højskolen og håber, at krisen snart kan være ovre. Foto: Kevin Rasmussen - TV2 ØST

Lige nu sidder Anton Kampp i et sommerhus ikke langt fra højskolen. Her har han isoleret sig med otte andre højskolekammerater, og sammen forsøger de at holde fast i højskolelivet.

Læs også
Ni forfattere skriver bog - coronakrisen skal huskes i eftertiden
Læs også
Ni forfattere skriver bog - coronakrisen skal huskes i eftertiden

Det kan dog være svært - for de ni elever har klemt sig sammen i et sommerhus på 50 kvadratmeter, hvor der naturligvis også er lavet et midlertidigt hjemmestudie. Derfor må de syv sove i stuen.

Pladsen i sommerhuset er trangt. Det er kun på 50 kvadratmeter, og derfor sover syv af de unge kammerater i stuen.
Pladsen i sommerhuset er trangt. Det er kun på 50 kvadratmeter, og derfor sover syv af de unge kammerater i stuen. Foto: Privat

- Nu har vi været væk i to uger fra højskolen. Man kan godt diskutere, hvor langt det egentlig er, men som en del af et højskoleophold betyder det bare rigtig, rigtig meget. Det er en tid, vi aldrig får tilbage igen.

quote Det siger jo sig selv, at de gerne vil kompenseres

Lars Gjerlufsen, forstander

Det er dog ikke kun eleverne der er pressede. Det er højskolen også selv. Godt nok betyder en ny aftale, at højskolerne beholder deres statslige tilskud, selvom de lukker ned. Der er bare ét problem:

- Jo længere tid, der går, desto mere vokser presset fra vores elever for, at de penge, de har betalt for at gå på højskole, bliver betalt tilbage. Det siger jo sig selv, at de gerne vil kompenseres.

Læs også
Små bryggerier klar med lagersalg og øl-levering til hjemmet
Læs også
Små bryggerier klar med lagersalg og øl-levering til hjemmet

Andre højskoler står i akkurat samme udfordring, og derfor indkaldte kulturminister Joy Mogensen (S) i dag til forhandlinger om, hvordan aftenskoler, højskoler og folkeoplysningen kan sikres i en tid, hvor krisen gør ondt i alle dele af samfundet.

Normalt er studiet på Den Rytmiske Højskole travlt optaget af musikglade unge. Nu er der ikke en lyd.
Normalt er studiet på Den Rytmiske Højskole travlt optaget af musikglade unge. Nu er der ikke en lyd. Foto: Rikke Stokholm
Den Rytmiske Højskole håber at kunne åbne snart. Men udsigterne kan være lange - og tilmeldingerne til næste semester er få.
Den Rytmiske Højskole håber at kunne åbne snart. Men udsigterne kan være lange - og tilmeldingerne til næste semester er få. Foto: Rikke Stokholm - TV2 ØST

Kan miste 2,5 millioner

Rundt regnet kan Den Rytmiske Højskole komme til at miste 2,5 mil kroner, og det kan få stor betydning. 

- Alle de penge, vi tjener, går jo til at lave højskole. Til at forbedre faciliteterne og lave endnu bedre undervisning. Hvis vi pludselig mangler et par millioner, vil det være rigtig ærgerlig for vores højskole på lang sigt.

Læs også
Købmand har gyldne tider - kunderne søger mod de små butikker
Læs også
Købmand har gyldne tider - kunderne søger mod de små butikker

Netop på længere sigt melder problemerne sig allerede - for der skulle gerne starte et nyt semester efter sommerferien

- I løbet af de sidste uger har der ikke rigtig været nogen tilmeldinger. Det er kun et par stykker, så det er som om, det hele er sat på pause.

En hjælpepakke vil derfor være en stor hjælp for højskolen, så der forstat kan komme musik ud af højttalerne, mener forstanderen.


Nyhedsoverblik