Krammere forbudt: Glade og tætte efterskoleelever kan se frem til helt ny hverdag

Opdeling i små familiegrupper og opfordringer til ikke at bevæge sig uden for skolen kan ikke tage gensynsglæden fra efterskoleelever på Stevns.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Lyden af biler, der kører ind på parkeringspladsen, af døre og bagagerum, der bliver åbnet, og tasker fyldt med tøj båret ud.

Klare billeder af gensynsglæde og gensynstårer, brede smil og en iver efter at kramme.  

En helt særlig, intens stemning af velkomst og en lettelse over at få lov til at komme tilbage til sit midlertidige hjem, før man for altid skal sige farvel til det.

Landets efterskoler må nu åbne dørene igen for sine årgangselever, og det er derfor, parkeringspladsen på Gymnastikefterskolen Stevns mandag aften er fyldt op med biler, og forstander Carlo Mathiasen står og byder velkommen til sine elever. Undervisningen begynder tirsdag morgen.

- Jeg har glædet mig meget til at få eleverne retur, fordi jeg ved, at de har glædet sig. Så det er win-win. Vi har arbejdet rigtig hårdt for at være klar, i forhold til alle de retningslinjer vi har fået.

Artiklen fortsætter under billedet.

- Vi er klar. Og vi glæder os, siger forstander på Gymnastikefterskolen Stevns, Carlo Mathiasen.
- Vi er klar. Og vi glæder os, siger forstander på Gymnastikefterskolen Stevns, Carlo Mathiasen. Foto: Jacob Bagge - TV2 ØST

- Og vi er klar. Og vi glæder os. Og vi starter i morgen tidlig, siger han med klar overbevisning i stemmen.

Ny rytme venter

Med tanke på livet på en efterskole, hvor fysisk nærhed nærmest er et mantra, er de medfølgende retningslinjer stærkt begrænsende. Eksempelvis inddeles eleverne i familiegrupper på maksimalt otte, der bor, spiser og lever sammen – også i fritiden. Samtidig bør eleverne undgå at gå i lokale butikker og generelt opholde sig udenfor skolens matrikel.

- Eleverne skal ind i en helt ny rytme, hvor de ikke sådan kan gå og kramme og være sammen, men holde den der meters afstand. Det, tror jeg, bliver den største udfordring. Men viser vi tillid til dem og taler til deres fornuft, skal de nok finde ud af det, siger Carlo Mathiasen.

Eleverne Charlotte Duschek, 16 år og fra Søborg, og Nicklas Anker, 17 år og fra Knabstrup ved Holbæk, italesætter, at det vigtigste bare er at nå at komme tilbage, før det om seks uger helt er slut, og de så kun vil besøge skolen som to ud af mange tidligere elever.

- En del af det at gå på efterskole er, at man vælger at bruge tid sammen med folk fra tidlig morgen til sen aften. Det er det, der er det fede, siger Charlotte Duschek.

Med den skarpe opdeling i pige- og drengegrupper og med en meters afstand imellem sig får de en særlig udfordring, da de er kærester.

- Det bliver nok lidt spændende, og man skal lige vænne sig til det, men vi må jo bare gøre det de næste seks uger. Vi er bare glade for at komme tilbage, siger Nicklas Anker

- Det bliver da en udfordring, men vi må følge de regler, der er, og glæde sig til hinanden i sommerferien, supplerer Charlotte Duschek.