Kortere åbningstider i institutioner giver store frustrationer: - Jeg kan ikke være to steder på én gang

Flere daginstitutioner i Slagelse har indskrænket åbningstider for pasning af de mindste børn på grund af corona. Det giver flere forældre problemer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Camilla Lynge fra Slagelse er en af de forældre, der har gjort brug af muligheden for nødpasning, mens landets daginstitutioner har været lukket på grund af coronakrisen.  

Hun er nemlig ikke sendt hjem og skal derfor fortsat møde op på sit arbejde som lagermedarbejder i Skælskør i normal arbejdstid fra klokken 7 til 15. 

quote Der er et kæmpe hul i det her, og jeg ved ikke, hvad der er blevet tænkt. Mange af os bliver fanget

Anne-Sofie Axlev Krogh, Slagelse

Det har der indtil videre ikke været nogen problemer med, fordi hun har kunnet aflevere sin datter i nødpasning hver morgen klokken 6. 

Men nu hvor daginstitutionerne genåbner, står Camilla Lynge pludselig med et problem. Den børnehave, hvor hendes datter går, åbner fremover først klokken 8 - altså en time efter, at Camilla Lynge er mødt på arbejde. Og institutionen lukker klokken 15.30, hvilket også er svært at nå, når hun først får fri en halv time tidligere. 

- Jeg har spurgt, hvad jeg så skal gøre, men jeg kan ikke få noget svar, fortæller hun til TV2 ØST. 

- Derfor kan jeg ikke se anden løsning, end at jeg enten må gå 15 timer ned i tid for at kunne aflevere og hente mit barn inden for åbningstiden, eller også må jeg arbejde alle ugens dage og indhente de tabte timer i weekenden. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Camilla Lynges datter har få måneder tilbage i børnehaven, inden hun skal starte i skole efter sommerferien.
Camilla Lynges datter har få måneder tilbage i børnehaven, inden hun skal starte i skole efter sommerferien. Foto: Privatfoto

Kan ikke få det til at hænge sammen

Camilla Lynge er ikke alene med den udfordring. TV2 ØST har været i kontakt med flere andre forældre, der står i tilsvarende situationer. To af dem er Michelle Sandberg og Anne-Sofie Axlev Krogh, der har børn i den samme institution i Slagelse, som nu har åbent fra 8-15.30.  

Hobittens legeplads
Læs også
Se kortet: Hvornår åbner skoler og dagtilbud i din kommune?
Hobittens legeplads
Læs også
Se kortet: Hvornår åbner skoler og dagtilbud i din kommune?

- Vores problem er, at jeg arbejder på sygehuset, og min kæreste arbejder indenfor handicapområdet. Vi møder begge klokken 7 og har haft vores børn i nødpasning, men det er slut nu. Nu har vi ikke noget sted at aflevere dem, inden vi møder, siger Michelle Sandberg, som er laborant på Klinisk Biokemisk Afdeling på Slagelse Sygehus.

- Jeg er lærer og møder klokken 8, og min mand arbejder på kraftværket. Vi kan ikke få det til at hænge sammen. Der er et kæmpe hul i det her, og jeg ved ikke, hvad der er blevet tænkt. Mange af os bliver fanget, siger Anne-Sofie Axlev Krogh.  

Artiklen fortsætter under billedet.

Michelle Sandberg er sammen med Anne-Sofie Axlev Krogh og andre forældre i Slagelse Kommune frustrerede over at mangle pasning til deres børn.
Michelle Sandberg er sammen med Anne-Sofie Axlev Krogh og andre forældre i Slagelse Kommune frustrerede over at mangle pasning til deres børn. Foto: Privatfoto

De undrer sig over, at institutionen nu har så kort en åbningstid, fordi deres børn går i skovbørnehave med masser af udeområde. Samtidig er der normalt ikke særlig mange børn, når de bliver afleveret før klokken 7.

- Jeg kan godt forstå, at der er sundhedsmæssige ting at tage hensyn til lige nu, men det er en skovinstitution. Børnene er vant til at være ude. De behøver ikke være indenfor, siger Michelle Sandberg.

quote Jeg skal møde omklædt klokken 7. Jeg kan jo ikke være to steder på én gang

Mette Blunck, Slagelse

Hvad skal vi gøre?

Mette Blunck står også over for problemet med kortere åbningstider. Hun er på barsel, men skal begynde i et nyt job som social- og sundhedsassistent senest 1. maj. Her skal hun møde klokken 7 – men det er også først klokken 7, at vuggestuen åbner, og hun kan aflevere sin ti måneder gamle datter. 

- Vi har valgt institution ud fra, at den skulle åbne klokken 5.30, for min mand møder endnu tidligere end mig, og han får senere fri, fortæller Mette Blunck. 

- Nu har institutionen så åbent fra klokken 7 til 16, men det kan jeg jo ikke bruge til noget. Jeg skal møde omklædt klokken 7. Jeg kan jo ikke være to steder på én gang. 

Her er et udvalg af de retningslinjer, som daginstitutioner og skoler skal overholde ved genåbningen:

Grafik: Nick Abildgaard

Både Mette Blunck, Michelle Sandberg, Anne-Sofie Axlev Krogh og Camilla Lynge savner svar på, hvad de skal gøre. Hvor de skal henvende sig. 

- Jeg har spurgt i daginstitutionen, om der er mulighed for nødpasning, men svaret var, at der ikke er mulighed for det mere. Ikke efter genåbningen, siger Mette Blunck. 

- Jeg er frustreret og sur over, at tingene kan fungere i en nødpasning, men når man skal genåbne, så skærper man tiderne, siger Camilla Lynge. 

Bedsteforældre er kronisk syge

Mette Blunck og hendes mand bor tæt på hendes forældre, som under normale omstændigheder ville kunne hjælpe med afleveringen. Men eftersom de begge er førtidspensionister og kronisk syge – og dermed i risikogruppen for at blive alvorligt syge, hvis de bliver smittet med coronavirus - så er det ikke en risiko, familien vil tage. 

- Jeg har ikke andre. Vi har ikke mere familie i nærheden. Jeg er meget vred over, at os, der er udsat for den største risiko i vores arbejde, vi skal ud at yde, men der er ingen til at passe på vores børn, siger Mette Blunck. 

Læs også
Daginstitutioner åbner igen - men børnene møder en ny virkelighed
Læs også
Daginstitutioner åbner igen - men børnene møder en ny virkelighed

Camilla Lynge er enlig mor, barnets far bor på Fyn, og der er heller ikke andet familie i nærheden. Hun er blevet opfordret til at lade andre forældre aflevere hendes barn.

- Men jeg synes bare ikke, det stemmer overens med, at vi skal forsøge at begrænse kontakt. Og jeg kender i øvrigt heller ikke rigtig de andre forældre, siger hun. 

Sikkerhed er i højsædet

Slagelse Kommune har lagt rammerne for den enkelte genåbning ud til dagtilbuddene selv, oplyser lederen af området, Maj-Britt Thy. Det er altså den enkelte institutions ledelse, der sammen med medarbejdere og forældrebestyrelser vurderer, hvilke åbningstider de kan have, når de samtidig skal overholde de sundhedsmæssige retningslinjer. 

- Det er dem, der skal få det her til at virke under de retningslinjer, sundhedsmyndighederne har givet os. Og de retningslinjer vil vi på ingen måde gå på kompromis med, siger hun. 

- Ledelserne har spurgt forældrene, hvilke behov for pasning de har, og så har de lagt åbningstiderne efter det, så godt som de kunne. Det betyder, at nogle har begrænset åbningstid, mens andre har fuld åbningstid for nogle børn, men så har et mindre fremmøde. Beslutningen er, at alle skal tilrettelægge åbningen, så det tilgodeser flest muligt mest muligt, men hele tiden under hensyntagen til retningslinjerne fra myndighederne. 

Maj-Britt Thy fortæller, at af de forældre, de har været i dialog med, er det lykkedes for langt de fleste at få det til at gå op. 

Stine, Xenia og Yasmin Østergaard
Læs også
Skoler og dagtilbud åbner onsdag - Stine Østergaard holder sine børn hjemme
Stine, Xenia og Yasmin Østergaard
Læs også
Skoler og dagtilbud åbner onsdag - Stine Østergaard holder sine børn hjemme

- De fleste forældre forsøger at lave aftale med deres arbejdspladser, så det kan gå op, og for rigtig mange lykkes det. Mit råd er, at man går i dialog med både sit dagtilbud og sin arbejdsgiver for at se, om der ikke kan findes en løsning, siger hun. 

Udvalgsformand: Vi gør, hvad vi kan

Samtidig understreger hun, at vi står i en helt ekstraordinær situation. 

- Det er bare begyndelsen det her. Vi er på vej ud i ukendt land, og mange af de her nødplaner er lavet på et skrivebord. Nu skal vi se, om de også virker i praksis. Men det er retningslinjerne fra myndighederne, der har fortrinsret lige nu, siger Maj-Britt Thy. 

- Vi håber, at vi kan åbne mere snart. Det er også derfor, vi kalder det en gradvis åbning. Så snart vi kan åbne mere i trygge rammer, så gør vi det. 

Samme budskab kommer fra formanden for kommunens Børn- og Ungeudvalg, Helle Blak (SF). Hun understreger, at de arbejder på højtryk for at finde en løsning for de forældre, der lige nu er i klemme.

- Vi gør alt, hvad vi kan. Vi prøver at finde flere lokaler, flere medarbejdere og så videre. Det er sådan noget, der bliver arbejdet på fra time til time, så man skal ikke give op endnu, siger hun.

Artiklen fortsætter under billedet.

Helle Blak (SF), formand for børne- og ungeudvalget i Slagelse Kommune, understreger, at kommunen arbejder hårdt på at løse problemerne.
Helle Blak (SF), formand for børne- og ungeudvalget i Slagelse Kommune, understreger, at kommunen arbejder hårdt på at løse problemerne. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Kan ikke følge med

Helle Blak har fået flere henvendelser fra frustrerede forældre, der lige nu står uden pasning. Og det er godt, at de henvender sig, så der kan komme en dialog, lyder det.

- Vi kan ikke bare beslutte, at daginstitutionerne skal holde åbent fra 7 til 18 som normalt, for det er der hverken plads eller medarbejdere nok til. Men vi kigger på, om der er egnede lokaler i nærheden, vi kan benytte sig af, vi kigger på at lave forskudt pasning, og hvor vi kan få flere medarbejdere, siger udvalgsformanden og fortæller, at kommunen blandt andet har henvendt sig til pædagogseminariet for at se, om der skulle være nogle nyledige, som kan hjælpe til.

quote Det er fra time til time. Vi gør, hvad vi kan, det lover jeg

Helle Blak (SF), formand, Børn- og Ungeudvalget, Slagelse Kommune

- Vi gør virkelig alt, hvad vi kan, men vi kan bare ikke følge med, fordi der er de her regler fra myndighederne om små, lukkede grupper. Det er fra time til time. Vi gør, hvad vi kan, det lover jeg. Men det er vitterligt svært, siger Helle Blak.

Kan have store økonomiske konsekvenser

Forældrene kan godt forstå, at der skal tages hensyn til de mange sundhedsmæssige retningslinjer, men de håber meget, at der kommer en løsning snart.

- Det kan få store økonomiske konsekvenser for mig at skulle gå ned i tid. Og jeg har forståelse for, at det er svært at få til at hænge sammen. Men så forstår jeg ikke, hvorfor man ikke bare siger, at man ikke er klar og så fortsætter med nødpasningen, siger Camilla Lynge.

Både Michelle Sandberg og Anne-Sofie Axlev Krogh har været i dialog med deres arbejdsgivere om situationen.

- Jeg har en forstående leder, men som også siger, at det jo er mit problem. Jeg skal have passet mine børn, og det skal jeg selv have løst, siger Anne-Sofie Axlev Krogh.

Nogle børnehaver og vuggestuer i Slagelse Kommune åbner i dag, onsdag, og torsdag. Andre slår først dørene op på mandag, den 20. april.

 


Nyhedsoverblik