Kommuner bedt om at have testkapacitet klar til genåbning af folkeskoler

Folkeskoleeleverne kan være på vej tilbage i skole. Landets borgmestre er blevet bedt om at skabe testkapacitet til at teste elever og personale.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Meget tyder på, at folkeskolerne står først i kø, når Danmark gradvist skal genåbnes.

Det fortæller Thomas Adelskov (S), borgmester i Odsherred Kommune, til TV2 ØST, kort tid efter dagens store online møde, hvor samtlige danske borgmestre, regioner og flere ministre deltog.

- Vi (alle landets borgmestre, red.) har fået besked på at have testkapacitet klar til grundskolen i næste uge, altså til både elever og ansatte, fortæller Thomas Adelskov.

- Vi mangler de endelige udmeldinger, men jeg forventer, at det er to gange om ugen, man kommer til at skulle teste. Og det behøver jo ikke være en kviktest, som kommunen er kommet med, det kan også være en pcr-test, man har fået lavet, fortsætter han.

quote Som jeg hørte det fra regeringen i dag, kigger man også på nogle regionale muligheder for genåbning

Thomas Adelskov (S), borgmester, Odsherred Kommune

Der er på dagens møde ikke blevet meldt specifikt ud, at skoleelever får lov til at vende tilbage, når de nuværende restriktioner løber ud 28. februar, men meget tyder på det, lader Thomas Adelskov forstå.

Han fortæller, at regeringen i morgen drøfter med Folketingets øvrige partier, hvordan genåbningen skal foregå, og at der onsdag bliver meldt noget ud til befolkningen.

Regional genåbning kan være på vej

Ifølge Thomas Adelskov blev der på mødet også kredset om muligheden for en begrænset genåbning – udover skoleområdet - på regionalt plan.

Det skal sikres ved hjælp af en ændret teststrategi, hvor de mobile testenheder bliver færre, mens der skal oprettes flere fysiske teststeder. 

- Det har vist sig, at man ikke udnytter testkapaciteten ordenligt. Og det er også vores oplevelse, at ikke særligt mange dukker op ved de mobile testenheder, og at man derfor spilder sin tid på at køre rundt på den måde. Så vi er blevet bedt om at pege på nogle muligheder til faste teststider, siger Thomas Adelskov.

- Som jeg hørte det fra regeringen i dag, kigger man også på nogle regionale muligheder for genåbning. Og det er klart, at det er nemmere at argumentere for, hvis testværktøjet er stærkt, fortsætter han.

VIDEO: Hør John Brædder (Guldborgsundlisten), borgmester i Guldborgsund Kommune og Henrik Hvidesten (V), borgmester i Ringsted Kommune, kommentere på dagens møde:

Ifølge den nordvestsjællandske borgmester var hans opfattelse ikke, at den yderligere regionale genåbning vil ske i samme ombæring som genåbning af grundskolen, men at den kan følge kort efter.

- Der var en stor forståelse for, at de små butikker, hvor man kan kontrollere ind- og udgang, står langt fremme i køen. Og så tror jeg også, at ungdomsuddannelserne står langt fremme i køen, men det afhænger også af testkapaciteten, uddyber Thomas Adelskov.

Læs også
Borgmestre forud for møde med regeringen: - Håber på svar om teststrategi og genåbningsplaner
Læs også
Borgmestre forud for møde med regeringen: - Håber på svar om teststrategi og genåbningsplaner

I Odsherred Kommune ligger de i den lave ende på listen for incidenstal de seneste 7 dage. I alt 2 registrerede smittede giver et incidenstal på 6,1 smittede per 100.000 indbyggere. Det næstlaveste i TV2 ØSTs sendeområde efter Vordingborg Kommune.

- Kommunerne får stort ansvar

Borgmester i Vordingborg Kommune Mikael Smed (S) sad også med ved mødet mandag formiddag. Han lagde ligesom Thomas Adelskov specielt mærke i, at kommunerne nu har fået til opgave at stå for tests på grundskolerne.

- Man må sige, at vi som kommune får et stort ansvar i forhold til grundskolerne inklusiv fri- og privatskoler, lyder det.

- Men det bliver regionerne, der skal hjælpe efterskoler, erhvervsuddannelser og ungdomsuddannelser ind på et ordenligt testspor, fortsætter han.

Fra regeringen deltog blandt andre justitsminister Nick Hækkerup, som ikke tror på en åbning i hele Danmark 1. marts, men dog nogle steder.

- Test er en utrolig vigtig ingrediens i det at kunne åbne samfundet igen, siger justitsministeren til Ritzau.

- Nu har vi haft åbnet for 0.-4.-klasse, hvor kommunerne faktisk har etableret testkapacitet i forhold til personalet. Det har vist sig at fungere ret godt, og det er i virkeligheden det system, man bygger oven på, siger Hækkerup.

Flere uafklarede spørgsmål

Det nye ansvar, der nu påhviler kommunerne, gav da også anledning til flere spørgsmål fra landets borgmestre til mødet.

- Når børn er under 15 år, skal forældre jo give et samtykke, og det er heller ikke sådan endeligt afklaret, hvad vi gør, hvis man ikke vil lade sig teste. Så der er nogle små hængepartier, siger Mikael Smed.

Ifølge mødedeltagerne vil regeringen vende tilbage med svar på borgmestrenes spørgsmål.

Mikael Smed er dog glad for, at der nu er lys i mørket med udsigt til en begrænset genåbning, og at der for nu er fordelt nogle roller hos staten, regionerne og kommunerne.

- Vi skal nok løfte de her store opgaver, så vi stille og roligt kan få genåbnet noget mere af Danmark. For det trænger vi til – ikke kun skole og uddannelser, men vi trænger jo også til, at butikkerne kan åbne igen, lyder det fra borgmesteren.

Til gengæld blev der på mødet ikke sagt noget om en åbning af detailhandlen, fortæller borgmester i Guldborgsund Kommune John Brædder (Guldborgsundlisten) til Ritzau.

- Min fornemmelse er, at man går efter grundskolerne først, og så vurderer man nøje også i forhold til detailhandlen.


Nyhedsoverblik