Kommune ændrer åbningstider for børnepasning efter kritik

Holbæk Kommune har besluttet at ændre åbningstiderne for daginstitutioner, så de hænger bedre sammen med forældrenes arbejdsdag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flere af landets daginstitutioner har under coronakrisen indskrænket åbningstiderne for pasning af de mindste børn.

Nogle daginstitutioner har eksempelvis kun åbent i få timer om dagen, og det har udløst hård kritik, fordi flere forældre bliver udfordret, når de samtidig skal passe jobbet på hjemmekontoret.

quote Vi kommer ikke til at hjælpe alle forældre, det ved vi godt, men vi kommer et skridt videre i forhold til dem, der har de største behov

Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester i Holbæk Kommune

De problemer er man også stødt på i Holbæk Kommune, som efter genåbningen af dagtilbuddene allerede nu er tæt på den maksimale kapacitet. Det drejer sig primært om antallet af medarbejdere, men det gælder også udfordringer med at sikre nok plads per barn, så man overholder Sundhedsstyrelsens retningslinjer.

Derfor har økonomiudvalget besluttet en række præciseringer til planen for genåbningen af dagtilbuddene.

- Det er en kæmpe opgave at genåbne dagtilbuddene og samtidig overholde Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Vi så allerede fra starten, at der var en pasningsudfordring for de forældre, der arbejder i kritiske funktioner i sundheds- og plejesektoren, indenfor rengøring eller som passer andre folks børn. Det får vi rettet op på nu.

- Vi kommer ikke til at hjælpe alle forældre, det ved vi godt, men vi kommer et skridt videre i forhold til dem, der har de største behov, og som holder hånden under os alle sammen her i sundhedskrisen, udtaler Christina Krzyrosiak Hansen (S), borgmester i Holbæk Kommune, i en pressemeddelelse.

Leder efter nye medarbejdere

Økonomiudvalgets beslutning betyder blandt andet, at børnehusene som udgangspunkt skal tilbyde pasning i syv timer om dagen til alle børn. For familier, der er berettiget til nødpasning, tilbydes der ifølge Holbæk Kommune pasning op til de normale 52 timer om ugen.

Nødpasningen er i prioriteret rækkefølge målrettet forældre, der varetager vitale funktioner under coronakrisen, og som ikke har andre pasningsmuligheder, børn med særlige behov og ansatte i private virksomheder, der skal møde fysisk op, og som ikke har andre pasningsmuligheder.

Fordi kapaciteten allerede ifølge Holbæk Kommune nu er under pres, indføres der en orlovsordning, så forældre i minimum 14 sammenhængende dage kan passe deres børn hjemme.

I orlovsperioden skal forældrene ikke betale for pladsen og samtidig beholder de retten til pladsen efterfølgende.

- Jeg vil gerne opfordre alle, der overhovedet har muligheden for det, til at passe børnene hjemme i en periode. Pasningsbehovet er stigende, og da vi stadig skal kunne overholde de sundhedsmæssige retningslinjer, kan vi risikere at måtte indskrænke pasningen eller helt lukke dagtilbud i en periode. Derfor håber jeg, at mange forældre vil udnytte den nye orlovsmulighed for deres børn, udtaler Christina Krzyrosiak Hansen.

Præciseringerne kræver mange medarbejderkræfter, og derfor er Holbæk Kommune allerede ved at finde ekstra medarbejdere. Det gælder både på kommunens forskellige kerneområder og via den kommunale jobbank, der er blevet oprettet i forbindelse med coronakrisen.

Du kan læse mere om præciseringerne i det politiske dagsordenspunkt her.