Kan ikke komme i vandet - træner finder på kreative øvelser på land til elitesvømmere

En svømmetræner i Ringsted Svømmeklub har fundet på nogle særdeles kreative - og tørre - øvelser til sine elitesvømmere, så de kan holde sig i gang.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Hvad gør elitesvømmere, når coronakrisen har lukket svømmehallen, og de derfor ikke kan komme i vandet? 

Her hjælper det at have en svømmetræner, der er særdeles god til at træde vande. 

quote Jeg synes jo, at det sjovt at finde på det og se ungernes reaktion

Rikke Lindberg Møller, træner, Ringsted Svømmeklub

Og det har et hold af unge elitesvømmere i Ringsted i dén grad. De plejer ellers at træne i vandet seks gange om ugen, men nu har coronavirussens indtog i Danmark altså sendt svømmerne på land. 

- Man har virkelig lyst til at komme ned og svømme, men det kan man jo ikke, for der er lukket, og det er ikke så fedt, siger Zacharias Houman, der er 14 år gammel, og som træner i Ringsted Svømmeklub.  

Puster balloner op med sugerør

Derfor disker træner Rikke Lindberg Møller hver eneste dag op med kreative svømmeøvelser, der kan klares på land. Så skulle der sidde en svømmer eller to derude - så er det tid at pudse dykkerbrillerne, for herunder føler et par tricks til træning helt uden bassin: 

- Vi blev for eksempel sat til at puste en ballon op ti gange med et sugerør og se, hvor hurtigt vi kunne gøre det, fortæller 14-årige Mathilde Grønnehøj om en bestemt vejrtræningsøvelse. 

- Jeg fik grineflip, så jeg skulle lige tage mig sammen, supplerer 14-årige Victor Hemmingsen. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Svømmerne lavede vejrtrækningsøvelser ved at puste balloner op med sugerør.
Svømmerne lavede vejrtrækningsøvelser ved at puste balloner op med sugerør. Foto: Privatfoto

Skulle man blive helt rundtosset af ballonøvelsen - så kan en tur ind under bruseren måske hjælpe. Det er nemlig stadig muligt at lave øvelser under vand, selvom det foregår på land: Man skal bare gå ind under bruseren, skrue helt op for det kolde vand og holde vejret, så lang tid man kan. 

- Man plejer jo normalt at ligge nede i vandet, og så skal man prøve at gøre det på land. Det var sådan lidt mærkeligt, siger 13-årige Lara Olsen. 

quote Vi får brugt tiden i stedet for bare at sidde og dovne den

Zacharias Houman, 14 år, Ringsted Svømmeklub

Ser med "fra bassinkanten"

En anden øvelse, de unge svømmere er blevet udsat for, indebar at snøre løbeskoene. 

- Man skulle tage sin badehætte og sine briller på og tage en lang løbetur uden at tage det af. Alle folk stod bare og kiggede, og bilerne stoppede op, siger Zacharias Houman. 

- Det var virkelig sjovt, siger Mathilde Grønnehøj. 

Den seneste øvelse var lidt af en udfordring, fordi man altså bare ikke lander lige så blødt på græs, som man gør i vandet. 

- Vi skulle gøre, ligesom når vi springer i vandet med en bold i hver hånd og så kyle dem lige så langt bagud, som vi kunne, siger Lara Olsen. 

Rikke Lindberg Møller ser med fra bassinkanten - eller hvad man nu skal kalde det når alt foregår i en tråd på Messenger. Men hun er stolt af sine svømmere. 

- Jeg synes jo, at det sjovt at finde på det og se ungernes reaktion. De knækker koden til sidst, og så giver det mening for dem at lave øvelsen også på land, siger hun. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Svømmetræner Rikke Lindberg Møller.
Svømmetræner Rikke Lindberg Møller. Foto: Katja Højbjerg - TV2 ØST

Hovedet i baljen

De unge elitesvømmere er faktisk blevet så glade for den alternative træning, at de selv supplerer med nye øvelser   

- Jeg tog dykkerbriller og badehætte på og hovedet i en balje vand, og så hev jeg i de her elastikker og trak vejret til de forskellige sider i baljen. Det var anderledes, for når jeg plejer at gøre det, så ligger jeg jo nede i vandet, siger Lara Olsen. 

Foreløbig er der træning på land indtil den 13. april. Og når det nu skal være, så er elitesvømmerne tilfredse. 

- Jeg synes, at det er kreativt, og det er godt. Vi får brugt tiden i stedet for bare at sidde og dovne den, siger Zacharias Houman. 

De unge svømmere følger også et helt almindeligt træningsprogram, så de er klar, når de igen må springe i vandet.