Johnson & Johnson-vaccine tages ud - vaccineplanen bliver forsinket

Magnus Heunicke (S) oplyser til partierne på et møde, at vaccinen ikke bliver en del af vaccineprogrammet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har oplyst til Folketingets partier, at Johnson & Johnsons coronavaccine tages ud af det danske vaccinationsprogram.

Det erfarer Ritzau og flere danske medier.

Vaccinen tages ud af programmet, fordi den er blevet sat i forbindelse med en række sjældne blodpropper.

Patienterne fra USA med blodpropperne havde et sygdomsbillede, der minder meget om det, man så ved visse patienter, der havde fået vaccinen fra AstraZeneca.

Læs også
AstraZeneca-stop påvirker 38.000 borgere i Region Sjælland
Læs også
AstraZeneca-stop påvirker 38.000 borgere i Region Sjælland

AstraZeneca-vaccinen er ligeledes taget ud af det danske vaccinationsprogram.

Blodpropperne var usædvanlige, fordi de skete, mens patienterne havde et usædvanligt lavt niveau af blodplader. Blodplader er det stof i blodet, som gør, at blodet kan størkne.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har beskrevet vaccinen fra Johnson & Johnson som en "potentiel game changer" i kampen mod covid-19 i et brev til EU-systemet i begyndelsen af februar.

Det skyldes, at den kun kræver et stik, hvor andre vacciner kræver to stik, før de er fuldt effektive.

Læs mere om Johnson & Johnson-vaccinen her:

  • Vaccinen er fra den amerikanske medicinalvirksomhed Johnson & Johnson.
  • Den er i EU godkendt til personer på 18 år og opefter.
  • I modsætning til vaccinerne fra Pfizer/BioNTech og Moderna kræver det kun et enkelt stik med vaccinen fra Johnson & Johnson at blive færdigvaccineret.
  • Den skal opbevares ved en temperatur mellem to og otte grader. Dermed kan den haves i et køleskab, hvilket gør den nemmere at opbevare og håndtere end nogle af de andre ultrakolde coronavacciner.
  • Danmark har forhåndsindkøbt 8,2 millioner doser - altså nok til at vaccinere 8,2 millioner personer. Det er dermed den vaccine, der er indkøbt suverænt flest af. De første leverancer af vaccinen ankom til Danmark i midten af april, men ingen af doserne nåede at blive taget i brug.
  • Det skyldes, at brugen blev sat på pause, mens det undersøges, om der er en sammenhæng mellem vaccinen og nogle tilfælde af sjældne blodpropper.
  • Vaccinen har været i brug i USA. Her har nogle af de vaccinerede haft et sygdomsbillede, der minder om det, der er set ved visse patienter, der havde fået vaccinen fra AstraZeneca.
  • Johnson & Johnson-vaccinen er ligesom AstraZeneca-vaccinen baseret på et forkølelsesvirus. Man sætter genet fra coronavirussets spike-protein ind i forkølelsesvirusset. Det bruger man til at transportere genet ind i kroppens egne celler, der så kan lave spike-proteinet selv, og på den måde danner man immunitet.
  • Hvis man kommer i kontakt med coronavirus, efter at man har fået Johnson & Johnsons vaccine, vil immunsystemet genkende virusset og være klar til at forsvare kroppen mod det.
  • Det adskiller sig fra mRNA-vacciner, der bruger en kopi af et lille stykke arvemasse fra coronavirus til at få kroppen til at producere spike-proteiner.
  • Brugen af AstraZeneca-vaccinen blev i midten af marts sat på pause i Danmark, og i midten af april blev det besluttet at fjerne vaccinen som en del af det danske vaccinationsprogram mod coronavirus.
  • De, der kun har fået første stik med AstraZeneca-vaccinen og derfor ikke er færdigvaccineret, bliver tilbudt andet stik med en anden vaccine.

Kilder: Sundhedsministeriet, Lægemiddelstyrelsen.

Uvist om vaccinationskalender bliver ændret

Det er den vaccine, som Danmark har købt klart flest af, og frygten er, at det vil betyde, at det tager længere tid at få vaccineret de borgere, der vil.

Det står dog endnu ikke klart, hvad beslutningen kommer til at betyde for tidsrammen for det danske vaccinationsprogram.

Direktør for Sundhedsstyrelsen Søren Brostrøm har tidligere peget på, at et stop for Johnson & Johnson-vaccinen, der også går under navnet Janssen, kan betyde, at raske unge mellem 20 og 40 år må vente lidt længere på at blive vaccineret.

Han slog dog i samme ombæring fast, at de, der gerne vil have en vaccination, nok skal få en før eller siden.

Vaccinestop forsinker sidste stik op til fire uger

Skrotning af Johnson & Johnson-vaccine betyder, at to grupper må vente yderligere op til fire uger på vaccine.

Det danske vaccinationsprogram forlænges med op til fire uger for de 25-39-årige på grund af stoppet for Johnson & Johnson-vaccine. Det skriver Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

At vaccinen bliver dropper, betyder desuden, at de andre aldersgrupper må forvente at skulle vente cirka én uge mere på at få en vaccine.

- Det vil naturligvis få konsekvenser for dem, som nu får deres vaccination udskudt. De vil for eksempel skulle vente længere på det coronapas, som mange længes efter at få, siger vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst.

/ritzau/



Nyhedsoverblik