Hospital beder om hjælp - smitteudbrud vokser

Endnu flere ansatte og patienter er konstateret positive med covid-19 efter et smitteudbrud fredag på Hæmatologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital i Roskilde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På grund af et stigende antal indlagte med covid-19 gik Region Sjælland fredag eftermiddag fra trin 0 til trin 1 i regionens beredskabsplan.

Det stigende antal smittede skyldes blandt andet et smitteudbrud på Hæmatologisk Afdeling på Sjællands Universitetshospital i Roskilde, en afdeling, hvor patienterne er indlagt med forskellige blodsygdomme.

quote Det er et godt eksempel på, hvordan personale fra to forskellige sygehuse samarbejder

Jesper Gyllenborg, lægefaglig vicedirektør

Fredag var 14 medarbejdere og 12 patienter ramt, og det antal er nu steget til henholdsvis 17 smittede ansatte og 14 smittede patienter.

De smittede patienter vil gradvist blive overflyttet til et covid-afsnit, der nu bliver oprettet på et afsnit på Ortopædkirurgisk Afdeling på Sjællands Universitets Hospital i Køge, som er en del af beredskabsplanen.

Personalet på Ortopædkirurgisk Affdeling i Køge er klar til at håndtere covid-19-patienter i samarbejde med de andre afdelinger, forklarede vicedirektør Jesper Gyllenborg fredag.
Personalet på Ortopædkirurgisk Affdeling i Køge er klar til at håndtere covid-19-patienter i samarbejde med de andre afdelinger, forklarede vicedirektør Jesper Gyllenborg fredag. Foto: Thomas Nielsen TV2 ØST

Otte patienter på intensiv

Fredag fortalte Jesper Gyllenborg, vicedirektør på Sjællands Universitetshospital, at personalet på Ortopædkirurgisk Afdeling er klar og uddannet til at håndtere patienterne med covid-19 i samarbejde med Medicinsk Afdeling og Intensivafdelingen.

De fleste af de smittede patienter på Hæmatologisk Afdeling har ingen symptomer, mens nogle enkelte har milde eller moderate symptomer. Ni af dem er indlagt, seks på covid-afsnittet i Køge og tre på Hæmatologisk Afdeling. Inklusive dem har de fire akutsygehuse i Region Sjælland, Nykøbing Falster Sygehus, Slagelse Sygehus, Holbæk Sygehus og Sjællands Universitetshospital i Køge i alt 42 indlagte med Covid-19 mandag. Heraf er otte patienter på intensiv.

Hjælp fra andet sygehus

Når der skal oprettes ekstra covid-19 sengepladser på Ortopædkirurgisk Afdeling betyder det, at flere operationer vil blive udskudt. Men der er hjælp at hente fra Nykøbing Falster Sygehus. Otte-ni af de udskudte patienter fra Sjællands Universitetshospital vil få tilbuddet om at blive opereret på Nykøbing Falster Sygehus inden jul. De resterende patienter bliver tilbudt en tid på et privathospital i starten af 2021.

I nogle tilfælde vil det være læger fra Sjællands Universitetshospital, der foretager operationerne, mens det er anæstesi- og operationssygeplejersker fra Nykøbing Falster Sygehus, der hjælper til.

- Det er et godt eksempel på, hvordan personale fra to forskellige sygehuse samarbejder om ikke at aflyse operationer, fortæller Jesper Gyllenborg til TV2 ØST.

De berørte patienter er blevet kontaktet for at få afklaret deres videre forløb. Alle akutte patienter og øvrig planlagt aktivitet på regionens sygehuse fortsætter foreløbig uændret.