Hårdt trængte danske øer får corona-hjælp

Nu kommer der økonomisk hjælp til landets mange små øer, der lider under coronaen og de udeblevne turister.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De mange danske småøer, som typisk er stærkt afhængige af turismeindtægter og hårdt ramt af coronakrisen, får nu for første gang målrettet økonomisk støtte.

Modtagerne af de særlige ø-støttelån slipper i hele 2020 for at afdrage på lånene. Det har regeringen besluttet.

quote De penge, de allerede har tabt i år, kan de ikke nå at tjene ind andre steder

Dorthe Winther, formand, Sammenslutningen af Danske Småøer

Det skal sikre, at der ikke i den nuværende økonomiske krise trækkes penge ud af virksomhederne, som de har været afskåret fra at tjene i foråret.

- Småøerne er særligt sårbare, fordi alt hænger sammen på en lille ø, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).

- Det rammer øernes butikker og håndværkere hårdt, når turisterne udebliver. Læsset vælter hurtigere. Derfor giver vi nu en målrettet hjælp, som skal bedre virksomhedernes likviditet her og nu, siger han.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Corona får det til at falde fra hinanden

Dorthe Winther, formand for de 27 øer i Sammenslutningen af Danske Småøer, er meget glad for den økonomiske håndsrækning.

- Mange turistvirksomheder og små håndværkere rundt på øerne har fået et ø-støttelån til at starte deres virksomhed op. Så kommer coronaen og får det hele til at falde fra hinanden. De penge, de allerede har tabt i år, kan de ikke nå at tjene ind andre steder, siger hun.

Hun anslår, at omkring 75 procent af ø-lånene er givet til turistvirksomheder, mens en anden større gruppe er små håndværksvirksomheder.

Ifølge en ny analyse fra Landbrug & Fødevarer kom bykommunerne i øvrigt hurtigt på fode igen efter finanskrisen i 2008. Landets yderkommuner har derimod stadigt ikke indvundet det tabte.