27-årig fik corona for fem måneder siden - kæmper stadig med træthed og ledsmerter

Gertrud Mørch Sasseren er 27 år og blev smittet med coronavirus i april. I dag lider hun stadig af ledsmerter og træthed.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Behøver man at dø af det, for at det er slemt?

Sådan spørger Gertrud Mørch Sasseren, der bor i Haslev, og som blev konstateret positiv med covid-19 i april måned.

Da Gertrud blev testet positv, havde hun fem døgn med konstante muskel- og ledsmerter. Hun havde det som om, hun havde 40 i feber, men der var kun en let temperaturforhøjning.

- Ledsmerterne var det værste. Efterfølgende var jeg stakåndet og havde lidt trykken for brystet og tab af lugt- og smagssans, fortæller hun.

mette_pedersen.jpg
Læs også
27-årige Mette lider af senfølger efter covid-19 - nu kommer hun med en opfordring til de unge
mette_pedersen.jpg
Læs også
27-årige Mette lider af senfølger efter covid-19 - nu kommer hun med en opfordring til de unge

I alt var hun sygemeldt i over tre uger i den første fase. Men så kom senfølgerne, og senere blev hun igen hjemsendt igen i halvanden uge.

I dag døjer Gertrud Mørch Sasseren stadig med det, hun mener er senfølger efter coronavirus.

Ifølge Trine Lisberg Toft-Bertelsen, der er adjunkt ved Neuroscience på Københavns Universitet er de typiske senfølger efter covid-19 åndedrætsbesvær, forstyrret temperaturregulering, ændret smags- og lugtesans, muskel- og ledsmerter, træthed, koncentrationsbesvær, mave/tarm-problemer og  betændelse i hjertemuskel.

quote Jeg kunne simpelthen ikke rejse mig op af sengen, fordi jeg havde så mange smerter i alle mine led og min krop

Gertrud Mørch Sasseren, tidligere smittet med covid-19

Træt og udmattet hele tiden

Det er nu cirka fem måneder siden, Gertrud Mørch Sasseren blev konstateret positiv med coronavirus.

Til daglig arbejder hun som sosu-assistent på Oringe i Vordingborg. I april måtte regionens psykiatrisygehus i Vordingborg lukke for akutmodtagelse, efter 14 medarbejdere blev konstateret smittet med coronavirus.

Gertrud Mørch Sasseren var én af dem.

- Jeg lå i fem døgn og var rigtig, rigtig syg. Jeg kunne simpelthen ikke rejse mig op af sengen, fordi jeg havde så mange smerter i alle mine led og min krop. Jeg havde egentlig ikke feber, men jeg troede hele tiden, jeg havde det. Jeg nåede aldrig over 38, hvilket var enormt underligt, fordi min krop føltes som om, jeg havde feber, fortæller hun.

senfoelger5.jpg
Læs også
Jørgen har stadig arvæv på lungerne efter coronavirus - og ingen ved, om det forsvinder igen
senfoelger5.jpg
Læs også
Jørgen har stadig arvæv på lungerne efter coronavirus - og ingen ved, om det forsvinder igen

Efter næsten fire ugers sygemelding, kom hun tilbage på arbejdet fuld tid.

- Jeg kom tilbage på arbejde på fuld skrue, 32 timer med tre til fire arbejdsdage om ugen, siger Gertrud Mørch Sasseren.

- Vi er jo vant til, at man er tilbage i gamet, så snart man er raskmeldt. Men jeg er bare så træt og udmattet hele tiden.

Gertrud Mørch Sasseren arbejder til daglig som sosu-assistent på Oringe i Vordingborg. Her blev hun smittet med covid-19 i april sammen med 13 andre ansatte.
Gertrud Mørch Sasseren arbejder til daglig som sosu-assistent på Oringe i Vordingborg. Her blev hun smittet med covid-19 i april sammen med 13 andre ansatte. Foto: Mikkel Rise - KRAS - TV2 ØST

Hverdagen er ren overlevelse

Gertrud Mørch Sasserens liv og hverdag har ændret sig markant, efter hun har været smittet med coronavirus.

- Jeg går i seng klokken 19.00, så mit liv er arbejde, børn og så i seng, siger hun.

- Lige nu er hverdagen ren overlevelse.

quote Jeg kigger ofte på mine hænder og tænker på mine gamle klienter, fra da jeg arbejdede i hjemmeplejen

Gertrud Mørch Sasseren, tidligere smittet med covid-19

Hun kigger ned på sine hænder.

- Jeg kigger ofte på mine hænder og tænker på mine gamle klienter, fra da jeg arbejdede i hjemmeplejen, for mine hænder virker som deres, stive og gamle.

Det var først, da hun begyndte at læse om forskellige senfølger af coronavirus, at hun opdagede, at smerten og ømhed i knæ og fingre måske kunne hænge sammen med hendes coronaforløb.

Savner at have energi og overskud

Selvom hun er begyndt at arbejde igen og er tilbage i den daglige rutine, føler hun sig ikke som den samme person som før.

- Det er hårdt, fordi jeg er træt, når jeg kommer hjem. Jeg er meget træt, når jeg kommer hjem. Jeg er også træt på arbejdet, men på arbejdet formår jeg at lægge det fra mig. Men det med at komme hjem og være så brugt og flad i min krop, mit hoved og mine led, siger Gertrud Mørch Sasseren.

- Jeg går i seng klokken 20.00 med børnene om aftenen. Mit liv er ligesom bare sat på standby. Jeg arbejder, jeg er mor, men jeg er ikke andet.

 
  Foto: Mikkel Rise - KRAS - TV2 ØST

Ifølge Gertrud har hun svært ved at være noget for sine veninder eller sin mand:

- Det er svært, og det er enormt belastende – også for et forhold. Der er én part, der er så træt og ikke orker noget, ikke orker at se en film, og når vi endelig gør det, så falder jeg i søvn. Det er sølle. Jeg har 1.000 ting, jeg føler, jeg skal og bør, men som jeg ikke får gjort.

- Jeg savner at have energi og overskud til bare at være sammen med min mand.

Facebookgruppe om senfølger har flere tusind medlemmer

På Facebook har gruppen ”Covidramte med senfølger” i skrivende stund flere end 6.000 medlemmer. Gruppen giver mulighed for at alle dem, der døjer med senfølger af covid-19 kan dele deres oplevelser og erfaringer med hinanden.

quote Her 5 måneder senere kan jeg i hvert fald sige, at det ikke bare er en influenza

Gertrud Mørch Sasseren, tidligere smittet med covid-19

- Lige nu er det en lettelse, at der er kloge hoveder, der begynder at tale om senfølger. Så er det lidt mere legitimt hvis man er træt eller udmattet stadigvæk, siger Gertrud Mørch Sasseren.

- Jeg bliver enormt provokeret af folk, der ikke tager covid-19 seriøst. Ikke så meget på egne vegne, men for dem, der har siddet isoleret siden starten.

- Her fem måneder senere kan jeg i hvert fald sige, at det ikke bare er en influenza.

Sundhedsstyrelsen har nedsat ekspertgruppe

Sundhedsstyrelsen har netop nedsat en ny ekspertgruppe, som skal se på de langvarige følger efter covid-19 ved at samle viden og erfaringer fra ind- og udland.

Sidst på måneden vil gruppen så komme med anbefalinger til behandling og udredning af patienterne.

- Jeg tænker meget over, hvor længe jeg kan være i det? Og hvor længe det har tænkt sig at fortsætte, siger Gertrud Mørch Sasseren.

Fem foreninger vil nu have en national handleplan for senfølgeramte og har sendt et brev direkte til sundhedsministeren og beskæftigelsesministeren.

Coronatest
Læs også
National plan for behandling af covid-19-senfølger efterlyses
Coronatest
Læs også
National plan for behandling af covid-19-senfølger efterlyses

Det er Dansk Sygeplejeråd, Overlægeforeningen, Ergoterapeutforeningen, FOA og Danske Fysioterapeuter, som kræver at dem, der er ramt af corona-senfølger får en ensartet behandling og ikke mister deres arbejde, hvis de i en længere periode må sygemelde sig helt eller delvist.

Gertrud Mørch Sasserens sygdomsforløb er blevet anmeldt og godkendt som en arbejdsskade.

Men der skal igangsætte en national handlingsplan nu, mener Trine Lisberg Toft-Bertelsen fra Københavns Universitet.

- Der mangler en samlet national plan for, hvordan man samler op på de her patienter. Det er Sundhedsstyrelsen, der skal komme med de her retningslinjer. Og det skal de gøre nu, hvor der kommer flere og flere af de her senfølger.

Skal til røntgen for at undersøge slidgigt

Gertrud Mørch Sasseren har været ved sin egen læge med den senfølger, hun oplever, blandt andet led- og muskelsmerter.

- Jeg vil godt vide, hvad der sker i min krop, men jeg vil også gerne, at der bliver stablet noget på benene og forsket og undersøgt, siger hun.

quote Jeg blev mødt med en indstilling til, at min læge ikke ville nævne covid-19

Gertrud Mørch Sasseren, tidligere smittet med covid-19

- Jeg blev mødt med en indstilling til, at min læge ikke ville nævne covid-19. Han ville ikke nævne min symptomer i forbindelse med covid-19. Han sagde direkte, at han ikke ville nævne corona, for hvis han sagde det som læge, så ville han direkte bekræfte senfølger.

Nu er Gertrud Mørch Sasseren  blevet sendt til røntgen for at få be- eller afkræftet, om de ledsmerter, hun oplever, er slidgigt.

- Lægerne mangler også retningslinjer for at håndtere patienterne med senfølger. De ved ikke, hvor de skal henvise patienterne til, siger Trine Lisberg Toft-Bertelsen.

 


Nyhedsoverblik