Gæster i massevis dropper feriehusudlejning - men der er lyspunkter at spore

Feriebyen Marielyst lever af turister fra udlandet, men det kundegrundlag blev revet væk, da statsministeren lukkede landets grænser.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I Marielyst på Falster kan man i dén grad mærke konsekvenserne af, at landets regering lørdag middag lukkede landets grænser for at forsøge at bremse smittespredningen af coronavirussen. 

Feriebyen lever nemlig især af turister fra Tyskland, Holland, Norge og Sverige, og hos Sol & Strand oplever de, at mange af feriehusene i byen er gabende tomme. Normalt er 85 procent af udlejningsfirmaets kunder fra udlandet. 

quote Folk er søde og rare og kommer ind for at støtte op, når nu vi holder åbent

Casper Jørgensen, indehaver, Shop & Style, Marielyst. 

- Der er selvfølgelig den konsekvens, at mange af de gæster, der skulle ankomme lørdag, de kunne ikke nå det. Og det gælder til og med påske, siger Per Dam, der er administrerende direktør i Sol & Strand. 

Frygter aflyste konfirmationer

Hos Oldfruen kommer mange udenlandske gæster normalt for at spise og sove. 

- Vores weekender plejer at være rigtig fine, men der sker ikke noget lige nu, siger Tina Kobbernagel, der ejer Oldfruen sammen med sin mand, Dan Kobberagel. 

- Nordmændene har afmeldt til påske, og dem plejer vi at have rigtig mange af. Og gengangere hvert år. Dem, der har afmeldt, er faktisk nogen, der har været her rigtig mange gange, siger han. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Det ser ikke så indbydende ud, når man når byskiltet - en stor infotavle fortæller, at meget i byen er enten aflyst eller lukket på grund af coronavirus.
Det ser ikke så indbydende ud, når man når byskiltet - en stor infotavle fortæller, at meget i byen er enten aflyst eller lukket på grund af coronavirus. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Oldfruen kæmper også med, at en lang række selskaber er blevet aflyst, og ejerne frygter nu for, at det samme vil ske med forårets konfirmationer. 

- De begynder jo lige efter påske. Så bliver det i hvert fald svært, siger Tina Kobbernagel. 

De lokale støtter op

Men alligevel er der lyspunkter at spore, blandt andet fordi de lokale gør, hvad de kan for at hjælpe de lokale butikker. 

- Folk er søde og rare og kommer ind for at støtte op, når nu vi holder åbent, siger Casper Jørgensen, indehaver af butikken Shop & Style i Marielyst. 

Samtidig er danskere, der ikke kan tage på ferie i udlandet, begyndt at søge mod sommerhusene i regionen. 

- Danskerne er begyndt at booke her hos os. Måske kan vi sætte nogle tal på omfanget om et par dage, siger Henriette Rohrbeck fra Sydfalster Turist- og Erhvervsforening. 

- Vi kan også se, at der er flere danskere, der har lyst til at tage en tur i feriehus de kommende uger, siger Per Dam fra Sol & Strand. 

Gør mere rent

Og udlejningsfirmaet gør en indsats for at sikre, at de danske gæster ikke bliver utrygge. De gør for eksempel ekstra rent i sommerhusene. 

- Det startede vi faktisk allerede med for nogle uger siden. Vi har skærpet instrukserne for rengøringen. 

Indtil videre har de fleste udenlandske turister fået ombooket feriehuset til et andet tidspunkt senere på sæsonen.