Fristen udløber i dag - alle venter på grænse-nyt fra regeringen

Siden marts har Danmarks grænser været lukket ned. Jo tættere, sommeren er kommet på, jo skarpere er kritikken blevet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fredag udløber den deadline, regeringen har givet sig selv for senest at melde nyt ud omkring en dato for genåbningen af de danske grænser.

Grænserne har været lukket siden midten af marts. Den 20. maj blev regeringen og Folketingets partier enige om at udvide fase 2 af genåbningen af Danmark.

Udvidelsen indeholdt en lempelse af grænsekontrollen, så eksempelvis sommerhusejere fra Tyskland og andre nordiske lande siden 25. maj har måttet besøge Danmark.

Den langvarige grænselukning og et manglende klart svar på, hvornår de åbner helt op igen har været genstand for stor kritik. Indtil videre er grænserne lukket for udenlandske turister frem til 31. maj

Store bekymringer

Her i regionen har kritikken især været kras på Lolland og Falster, der er dybt afhængige af de tyske turister.

Borgmester i Guldborgsund Kommune John Brædder (Guldborgsundlisten) har tidligere udtrykt bekymring for, at de lukkede grænser vil få konsekvenser for området.

- Hjælpepakkerne stopper som udgangspunkt den 9. juni, og det vil sige, at man hverken som arbejdsgiver eller arbejdstager ved, om man er købt eller solgt, fordi hvor mange turister kommer der, og er der overhovedet en mulighed for at grænserne åbner, siger John Brædder.

Tyskerne selv tripper også for at få lov til at holde sommerferie i Danmark.

TV2 ØST har tidligere omtalt tyske Annelie Keckstein, der ejer et sommerhus i Marielyst på Falster. Som sommerhusejer må hun i dag godt opholde sig i Danmark, men da hun arrangerer ferier for tyske familier med handicappede børn, er hun også dybt afhængig af, at grænserne åbnes op.

- Vi er familier med særlige børn og handicappede børn. Vi har stor fokus på sundhed og vil opføre os, som vi gør i Tyskland. Derfor er vi ikke til nogen fare i Danmark, siger hun.

Ifølge Feriehusudlejernes Brancheforening mister de danske sommerhusejere til sammen 40.000 overnatninger hver dag på grund af de lukkede grænser.