Friske tal viser stor medlemsflugt - corona har ramt idrætten hårdt

Tæt på 20.000 sjællændere meldte sig ud af en idrætsforening sidste år. Idrætsorganisation udtrykker bekymring og håber på hjælp i kommunerne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Corona-året 2020 med lukkede haller, baner og omklædningsrum har gjort ondt i det sjællandske idrætsforeningsliv, som mistede knap 20.000 medlemmer.

Det viser nye tal fra de to idrætsorganisationer DGI og Danmarks Idrætsforbund.

Nedgangen på Sjælland er den næsthøjeste blandt de fem regioner, hvor kun Region Syddanmark har oplevet at miste flere medlemmer.

På landsplan udgør det samlede fald næsten 90.000 medlemmer.

Formand for DGI Charlotte Bach Thomassen kalder tallene for bekymrende, men også forventelige.

- Jeg er egentlig glad for, det ikke står værre til, for det havde jeg frygtet, det havde gjort. Heldigvis har idrætsforeningerne været dygtige til at omstille sig og lave digitale løsninger, hvilket har været med til at fastholde nogle medlemmer. Men vi har en stor opgave i at få alle de tabte medlemmer tilbage i foreningerne igen, siger hun til TV2 ØST.

Forlæng indendørssæsonen

Medlemsflugten er sket i alle aldersgrupper og hos begge køn, men det mest iøjnefaldende fald er blandt de 7-12-årige, hvor over 4000 alene på Sjælland forlod en idrætsforening sidste år. Lykkes det ikke at få de børn og unge tilbage i idrætslivet, spår Charlotte Bach Thomassen mærkbare konsekvenser.

- Det vil både have personlige konsekvenser for de enkelte børn, men også samfundsmæssige konsekvenser, hvis vi taber nogle årgange i foreningslivet. Og faldet her er jo særligt bekymrende, for det er jo i de år, hvor man typisk finder vej ind i foreningerne, og der, hvor man får gode erfaringer i at have et aktivt fritidsliv og være en del af stærke venskaber og holdfællesskaber. Vi skal hurtigst muligt få de her mange børn tilbage, siger hun.

Frem mod midten af maj bliver Danmark gradvist mere åbnet, og konkret ventes indendørs idræt i organiseret regi for børn og unge at åbne igen 21. april. Tre uger senere er det planen, at voksne må dyrke indendørsidræt, og 21. maj skal resterende idræts-, fritids- og foreningsaktiviteter genåbne.

Charlotte Bach Thomassen retter en appel til kommunerne om at skabe så god adgang til idrætsfaciliteterne som muligt i de kommende måneder.

- Det kan være ved at forlænge indendørssæsonen, sikre gode rammer for sommerferieaktiviteter og vedblive med at fastholde folkeoplysningstilskuddet. Vi vil gøre alt, hvad vi kan for, at der bliver holdt et så højt aktivitetsniveau i foreningerne som muligt, siger hun.

På trods af medlemsflugten er der enkelte lyspunkter i de nye tal, da de udendørs idrætsgrene golf og tennis, som var blandt de første, der åbnede sidste forår, har fået flere medlemmer.