Foreninger skal stadig holde lukket: - De lider dag for dag

Selvom en del af Danmark må begynde at åbne op fra på mandag, så skal foreningerne stadig holde lukket. Og det har store konsekvenser.  

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Coronapandemien har i over en måned lukket store del af landet ned. Selvom regeringen og et bredt flertal natten til fredag har besluttet at genåbne flere steder, så omfatter det ikke foreningerne.  

quote Vi står det igennem, og vi kommer det igennem

Carsten Damgaard, direktør, Holbæk Sportsby

Det til trods for at Stén Knuth (V) og flere Venstre-medlemmer i sidste uge opfordrede regeringen til at genåbne foreningslivet og idrætsklubber. 

Foreningerne skal stadig være lukkede.

Det kan mærkes hos Wonderland på Lolland, som holder til i det gamle Frejlev-mejeri. Her spiller de rollespil og afholder større arrangementer for at samle kapital til renoveringen af det gamle mejeri.  

Foreningen er dog udfordret, da de ikke kan afholde arrangementer, og de kan heller ikke søge nogle af Folketingets hjælpepakker, da de er for små.  

Artiklen fortsætter under billedet.

Sidste år mødtes over 300 personer fra flere lande på det nedlagte mejeri i landsbyen Frejlev på Lolland for at spille rollespil.
Sidste år mødtes over 300 personer fra flere lande på det nedlagte mejeri i landsbyen Frejlev på Lolland for at spille rollespil. Foto: Sunfall

- Vi har heldigvis god dialog med kommunen, som har skrevet, at hvis det er, at foreningslivet får brug for hjælp, er der hjælp at hente.

- Men hvis der kommer en hjælpepakke af en art, vil vi hellere bruge den, end at trække mere på kommunen, end vi allerede har gjort, siger Joachim Dittman, der er kasserer og projektansvarlig hos Wonderland.  

Sportsby løber ikke rundt

Længere nordpå kan coronaen også mærkes.

Hos Holbæk Sportsby har de lukket stort set hele sportsbyen. Direktør Carsten Damgaard fortæller, at de har benyttet sig af hjælpepakkerne og fået lønkompensation til medarbejderne, som så er sendt hjem.  

Men til trods for lønkompensation løber det ikke rundt for sportsbyen.  

- Der er en driftskontrakt med kommunen, og der er fastsat et driftstilskud, som også fortsætter i coronaperioden. Men driftstilskud og lønkompensationspakke og vores neddroslen på forbrug, temperaturer - på alle parametre har vi skruet helt ned - gør stadig ikke, at det kan rende rundt. Det hjælper selvfølgelig rigtig godt alt sammen, men vi mangler daglige indtægter i cafeen og alle de mange gæster i svømmecenteret. Og det er begge væsentlige indtægtsparametre for os, siger Carsten Damgaard. 

- Men vi er ikke de eneste, der er ramt. Og vi er sandsynligvis heller ikke dem, der er hårdest ramt, så vi skal ikke pive. Vi står det igennem, og vi kommer det igennem, og så er vi bare godt rustet til, at vi får lov til at gå i luften igen, tilføjer han.

Fællesskaberne lider dag for dag

Hos DUF, der er en paraply- og interesseorganisation for blandt andre spejderorganisationer, kirkelige foreninger, miljøorganisationer og de politiske ungdomsorganisationer, ser man store konsekvenser for foreningerne.  

- Det er klart, at for hver dag, der går, bliver konsekvenserne større. Det kommer meget an på, hvor langt det her kommer til at række ud i fremtiden, siger Chris Preuss, der er formand for DUF. 

quote Den går rimelig meget på en aflysning

Joachim Dittman, Wonderland

- Hvis vi ser en lukning af foreningslivet sommeren over, så kommer vi til at se mange foreninger, der er truet på eksistensen. Flere vil gå konkurs, og rigtig mange vil også være påvirket på aktivitetsniveauet en del år frem.  

- Så er det vigtigt at sige, at de fællesskaber, der er ude i foreningerne, de lider dag for dag, og bliver mindre og mindre stærke. Det er noget af det, vi er allermest bekymrede for, hvad er det for et foreningsliv, vi kommer tilbage til, når vi engang får lov til at åbne op? 

Kulturministeriet har givet tilsagn om 2,5 millioner til DUFs foreninger. Penge, som de er glade for, men som ikke dækker det manglende fællesskab. 

- Fællesskabsfølelsen kan penge ikke rette særlig meget op på. Men for os handler det også om, at rigtig mange af foreningerne har ikke en særlig stor økonomi. Det kan være, den primært er baseret på festivaler hen over sommeren, og så er det klart, at hvis man pludselig ikke har haft en indtjening i et halvt år, så gør det ondt på de her små økonomier, hvor et par tusinde kroner kan betyde rigtig meget for aktiviteterne, siger Chris Preuss.  

Stort arrangement bliver sikkert aflyst

Tilbage på Lolland står Wonderland med et stort arrangement, der skal afholdes til juni. Eventet, de kalder Sunfall, kan trække op mod 300-400 gæster fra hele landet, men fremtiden er usikker.  

- Vi har købt det her mejeri, hvor vi laver rollespil og har lavet tre arrangementer indtil videre. Der havde vi en plan om, at vi skulle afholde noget i juni, som er vores store årlige event, som også er med til at skabe kapital. Vi har en beslutning her om et par dage om, hvorvidt vi vælger at aflyse det eller hvad vi gør. Den går rimelig meget på en aflysning, fortæller Joachim Dittman. 

Artiklen fortsætter under videoen.

Se eller gense indslaget fra 2019: På Lolland slås klaner mod hinanden og kæmper mod mutanter. Målet er at redde nødrationerne og skaffe nok medicin til de stråleramte. 300 rollespillere var samlet i det gamle mejeri i Frejlev på Lolland. 

Bliver der ikke åbnet mere op for foreningerne, og at man må samles flere end ti personer, kan det ramme Wonderland hårdt.  

- Det kan gøre, at vi bliver forsinkede med at bygge det her kultursted op, siger Joachim Dittman. 

- Vi står med en elregning, der koster 500 kroner om måneden. Der har en af os sagt, at den lægger jeg lige ud for den her måned, for at sikre, at det kører videre, men det kan vi ikke blive ved med.  

Derfor håber DUF også, at der snart bliver meldt noget håndgribeligt ud fra Christiansborg, som foreningerne kan forholde sig til.  

- Vi håber på, at de forhandlinger der går i gang i næste uge om fase to af genåbningen, at vi kan få nogle horisonter at arbejde efter. Hvis vi har en idé om, hvor store aktiviteter, der hen over sommeren kan afholdes, kan folk også begynde at tilpasse deres sommeraktiviteter til det, hvor lige nu er lysten nok mest til bare at aflyse, siger Chris Preuss.