Forældre i Slagelse får pasningspenge retur efter coronanedlukning

Forældre får nu en del af deres udgifter til børnepasningen under corona-lockdown tilbage. Det har politikerne i Slagelse Kommune besluttet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Forældre i Slagelse Kommune kan nu se frem til at få penge tilbage, der under coronanedlukningen har betalt for børnepasning.

quote De får 50 procent af en hel måned tilbage

John Dyrby Paulsen (S), borgmester i Slagelse Kommune

Det besluttede et enigt økonomiudvalg på et møde mandag aften.

Aftalen betyder, at forældre kan få tilbagebetalt halvdelen af det beløb, de har betalt for pasning for den sidste måned, hvor daginstitutionerne har holdt lukket på grund af coronavirus.

Og borgmester John Dyrby Paulsen (S) er meget tilfreds med løsningen til forældrene.

- De får 50 procent af en hel måned tilbage, fordi vi har jo haft en måned, hvor vi ikke har leveret den ydelse, som forældrene i princippet har betalt for. Så har der i den måned selvfølgelig været udgifter for os, og der har været påske og alt muligt andet, siger han.

- Så vi fandt en bred enighed om at betale halvdelen tilbage, tilføjer han.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Borgmester John Dyrby Paulsen (S) mener, det er er meget fair, at forældre kan få en del af deres udgifter til børnepasning tilbagebetalt under coronanedlukningen. 
Borgmester John Dyrby Paulsen (S) mener, det er er meget fair, at forældre kan få en del af deres udgifter til børnepasning tilbagebetalt under coronanedlukningen.  Foto: Tina Mortensen - TV ØST

Aftalen gælder samtlige pasningsordninger, som for eksempel daginstitutioner og skolefritidsordninger, der er forældrebetalt.

Aftalen omfatter også de forældre, der i den sidste måned har benyttet sig af nødpasning, understreger borgmesteren.

- Dem, der benytter sig af nødpasning, udfylder en meget vigtig opgave i denne periode. Så de får også penge tilbage, siger Jonh Dyrby Paulsen.

Andre kommuner med lignende tiltag

Slagelse Kommune følger med dette tiltag i strømmen af andre kommuner, der har indført lignende tiltag.

I Københavns Kommune kom de op til genåbningen af deres institutioner i sidste uge med en særlig besked til forældrene. Ifølge TV2 LORRY ville forældrene få refunderet deres betaling for dagtilbud, hvis de i stedet fortsat passede deres børn hjemme.

Tiltaget kom, da der i første omgang ikke ville være plads til alle børn, der plejer at gå i kommunens institutioner, da der blandt andet blev stillet nye krav til mere plads om hvert barn.

- Der er stadig mange forældre, der er hjemsendt, og derfor vil det være en stor hjælp, hvis flere af dem, der kan, holder deres børn hjemme lidt endnu, udtalte Jesper Christensen (S), børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune, ​​​​​i en pressemeddelelse ifølge TV2 LORRY. 

Initiativet er inspireret af Gladsaxe Kommune, der også har gjort dette for at lette presset på dagtilbudene.

Partier ønsker tilbagebetaling til alle forældre

Ifølge DR har flere partier et ønske om at kompensere landets forældre for den børnepasning, de ikke får. For det er mest fair, lyder argumentet.

Blandt andet foreslår Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti, at det sker med tilbagevirkende kraft fra 1. april. I sidste uge gik de til forhandlinger med børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) for at undersøge, om enten alle eller dele af forældrene kunne få penge tilbage.

Da regeringen tilbage i marts valgte at lukke Danmark ned, og dermed også institutionerne, i de følgende to uger, var Pernille Rosenkrantz-Theil klar i mælet.

Hun sagde ifølge DR, at forældrene ikke skulle regne med at få tilbagebetaling. Alle skulle bidrage i denne samfundskrise, mente hun.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har tidligere udtalt, at forældre ikke skal forvente at få tilbagebetalt deres udgifter til børnepasning under coronanedlukningen. Arkivfoto.
Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har tidligere udtalt, at forældre ikke skal forvente at få tilbagebetalt deres udgifter til børnepasning under coronanedlukningen. Arkivfoto. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

En holdning, som Slagelses borgmester godt kan forstå, men ikke deler.

- Det er en fair nok holdning at have, og det er også en ting, vi har diskuteret. Omvendt kan man sige, at det er vel også lige så meget samfundssind at sige, at I har ikke fået det, I har betalt for, så vi giver jer pengene tilbage, siger John Dyrby Paulsen.

- Det er måske også med til at holde hånden under den økonomiske anciennitet i lokalområdet, hvis de går ud og bruger nogle af pengene der, tilføjer han.

Pengene skal komme fra fælleskassen

Borgmesteren anslår, at Slagelse Kommunes tilbagebetaling til forældrene vil koste kommunen mellem fem og syv milloner kroner.

Og han lover, at pengene ikke bliver taget fra daginstitutionerne.

- Der har været en nervøsitet hos nogen – og det har jeg ikke selv tænkt – om vi så tog pengene fra daginstitutionerne. Det gør vi under ingen omstændigheder. Det ville ikke være fair. Så det finansierer den store fælleskasse, siger John Dyrby Paulsen.

Er det ikke en dyr løsning?

- Det kommer an på, hvordan man ser på det. Det her er en mærkelig tid og dyr tid. Men hvis vi ikke i denne tid kan tage penge op af kassen, så kan vi aldrig gøre det. Vi har de sidste to år forøget vores kassebeholdning med mere end 200 millioner kroner. Og det er den styrkelse af kassebeholdningen, vi trækker på nu, siger borgmesteren.