Første plejehjem er nu færdigvaccinerede: - Nu kan vi endelig sænke skuldrene

Efter de første plejehjem nu er færdigvaccinerede, så begynder tegn på lettelse at brede sig.

Tema: Coronavirus
uniE095 Mere om tema
Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Jeg har det meget, meget godt med, at jeg nu får andet stik. Man kan ikke andet, når man hører om så mange, der er gået bort.

Sådan siger Birgit Kofoed, der bor på plejecenteret Møllebakken i Boeslunde syd for Slagelse, hvor de 25 beboere i dag blev vaccineret for anden gang.

quote Hvor er det trist, at vi ikke kan smile til hinanden, når vi handler. Det er noget, som jeg glæder mig til, at vi kan igen

Birgit Kofoed, plejehjemsbeboer

Vaccinen Comirnaty fra producenten Pfizer-BioNTech skal man nemlig vaccineres med over to omgange, før den opnår sin fulde effekt. Anden omgang skal gives efter cirka tre uger - og i dag var det tid.

- Jo flere, der er vaccineret, jo mere kan jeg sænke skuldrene for, at vi ikke får corona ind her, siger Connie Andersen, der er daglig leder på Møllebakken.

I foråret blev Møllebakken ramt af et corona-udbrud. Og selvom det er lykkedes plejehjemmet at holde smitten på afstand siden, så er det dog en stor lettelse at få vaccinerne på plads, siger hun.

Plejehjemmet Møllebakkens Leder, Connie Andersen, glæder sig til coronaepidemien engang er ovre.
Plejehjemmet Møllebakkens Leder, Connie Andersen, glæder sig til coronaepidemien engang er ovre.
Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Skal beskytte mod store udbrud

Med udrulningen af anden vaccinationsrunde håber Region Sjælland, at kunne undgå store udbrud af coronavirus på landsdelens plejehjem.

Sådan et udbrud har man siden årsskiftet kæmpet med på Kildemarkscenteret i Næstved.

Søndag blev det klart, at det er den frygtede engelske variant af corona-virus, B.1.1.7, der spreder sig på plejecenteret. Den er kendt for at kunne sprede sig langt hurtigere end de kendte varianter af virussen.

- Jeg er bekymret, fordi jeg synes det er meget tydeligt, hvor hurtigt den her smitte kan sprede sig, siger Jakob Bigum Lundberg, der er direktør for Ældre og Sundhed i Næstved Kommune.

23 borgere og 21 medarbejdere er indtil nu blevet smittet med varianten, selvom plejecenteret var et af de første i kommunen til at modtage vaccinationer.

- Det fortæller mig, hvor vigtigt det er, at man får stik nummer to, siger Jakob Bigum Lundberg.

Direktør i Næstved, Jakob Bigum Lundberg
Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Tager tid før der er fuld beskyttelse

Det er først syv dage efter den anden vaccination, at man opnår den fulde beskyttelse mod coronavirus, forklarer Tyre Grove Krause fra Statens Serum Institut.

Beboerne på Møllebakken må altså vente lidt endnu, før vaccinen har opnået fuld beskyttende effekt. Alligevel er det lettede nu.

- Man slapper af, efter stik nummer to. Så tænker man, at det er gået fint. Så fungerer livet igen, siger Sanne Severs, der bor på Møllebakken.

Sanne Severs glæder sig til, at livet kan blive lidt mere normalt igen.
Sanne Severs glæder sig til, at livet kan blive lidt mere normalt igen.
Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Det synes Birgit Kofoed fra plejecenteret også - og hun glæder sig til, at vi en dag kan vinke farvel til mundbind og visirer.

- Hvor er det trist, at vi ikke kan smile til hinanden, når vi handler. Det er noget, som jeg glæder mig til, at vi kan igen, siger hun.

Sanne Severs fik sit andet stik mandag. Det lille prik gør en stor forskel, mener hun.
Sanne Severs fik sit andet stik mandag. Det lille prik gør en stor forskel, mener hun.
Foto: Privat