Flere søger mod private fødeklinikker under coronakrise

Ved den private fødeklinik Storkereden i Slagelse oplever jordemødrene en stigning på halvtreds procent, efter coronavirus begyndte at hærge landet.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Bekymrede forældre søger mod private fødeklinikker, og ved Storkereden i Slagelse oplever de en stigende interesse efter lockdown den 12. marts.

De fleste gravide kvinder plejer at være i et forløb på den private klinik fra starten af deres graviditet.

quote Menneskeflowet her er ikke det samme som på sygehuset. Derudover mødte jeg forskellige jordemødre hele tiden

Line Lie, gravid i ottende måned

- Den seneste måned har vi haft stor trafik på telefonerne. Familier ville gerne overføres i sidste øjeblik. Det er ikke det billede, vi ser normalt, siger Louise Zielinski, der er indehaver og jordemoder ved Storkereden.

Line Lie var ikke glad for at møde for mange forskellige jordemødre på det offentlige sygehus.
Line Lie var ikke glad for at møde for mange forskellige jordemødre på det offentlige sygehus. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Storkereden har eksisteret i syv år og har to andre afdelinger i henholdsvis Holbæk og Gentofte. Line Lie er gravid i ottende måned og skiftede fra Slagelse Sygehus til Storkereden for fire uger siden, og hos hende har coronavirus også fyldt noget.

- Selvfølgelig har det det. Menneskeflowet her er ikke det samme som på sygehuset. Derudover mødte jeg forskellige jordemødre hele tiden. Det betød noget for mig, at det var den samme, jeg snakkede med, siger hun til TV2 ØST.

Indehaver Louise Zielinski og hendes kolleger har været nødt til at prioritere henvendelserne fra de mange gravide par.

- Stigningen af henvendelser har været på halvtreds procent. Vi har været nødt til at afvise en del, fortæller hun.

Ikke mere sikker end almindelig fødeafdeling

I Region Sjælland er det trods coronavirus stadig muligt at føde på privatklinik eller hjemme hos sig selv. Sådan er det ikke i andre af landets regioner.

Det, mener Slagelse Sygehus, spiller ind i forhold til den øgede tilstrømning af gravide på de private klinikker.

- Jeg tror, det handler om ordningerne i de andre regioner. Her har man ikke mulighed for at varetage hjemmefødsler for nuværende, og det gør, at kvinderne så benytter sig af ordningen i Region Sjælland, hvor man både kan føde hjemme og på privatklinik, fortæller chefjordemoder på fødeafdelingen, Trine Lind.

Hun understreger, at jordemødrene på de offentlige fødegange går højt op i, at sikkerheden er i top.

- Sikkerheden er høj, som den altid er. Vi er opmærksomme på, at folk ikke sidder mange i samme venterum, og at der ikke er flere pårørende end den ene, der følges med den gravide til fødslen, siger Trine Lind.

Louise Zielinski mener ikke, at en fødsel på Storkereden er mere sikkert end på et offentligt sygehus - men de kan tilbyde roligere rammer, mener hun.
Louise Zielinski mener ikke, at en fødsel på Storkereden er mere sikkert end på et offentligt sygehus - men de kan tilbyde roligere rammer, mener hun. Foto: Dorthe Olsgaard - TV2 ØST

Ifølge Louise Zielinski fra Storkereden kan man ikke kalde hendes private klinik mere sikker end de almindelige fødeafdelinger

- Jeg tror ikke, der nødvendigvis er mere sikkert her. Jeg tror, det handler om, at vi tilbyder nogle andre og mere rolige omstændigheder, siger hun.

Selvom Storkereden er en privat fødselsklinik, har Louise Zielinski en aftale med Region Sjælland, der dækker kvindernes udgifter som et alternativ til at føde på de offentlige sygehuse.