Firma var tæt på det store gennembrud - men så ramte coronakrisen

Lissen Marschall fra Sorø var sikker på, at hun stod foran et stort gennembrud før coronakrisen. Nu håber hun, at regeringens nyeste tiltag kan hjælpe hende.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det handler helt simpelt om et dækken, der kan tørre en hund meget hurtigt.

En idé, udviklet over flere år. Og et produkt, der stod til at få sit store gennembrud. Ikke mindst efter en optræden i DR-programmet 'Løvens Hule', hvor der blev investeret i iværksætter Lissen Marschalls store drøm.

Så var det, at cornavirussen ramte Danmark. Og alt blev anderledes.

quote Det er et spørgsmål om overlevelse

Lissen Marschall, Sorø

- Før gik det rigtig godt med kæmpe potentiale og rigtig god energi. Lige nu har vi fået en stopklods, som består i mindre salg, færre penge og dårligere mulighed for at låne til den vækst, som vi havde håbet, vi skulle i gang med, siger Lissen Marschall.

Havde planer om at rejse Europa tyndt

Og det er rigtig alvorligt for hendes lille firma i Sorø. Det var hendes plan at rejse Europa tyndt på messer for at sælge sin hundehårtørrer på ryggen af den gode start på 2020, men det er selvfølgelig helt umuligt lige nu.

- Det er virkelig kritisk. Man kan ikke både køre en virksomhed op og samtidig ikke have nogle ansatte og ikke have penge til at producere produkter - så er der ingen forretning. Det er et spørgsmål om overlevelse, siger hun.

Lissen Marschall har en fuldtids- og to deltidsansatte medarbejdere. De er nu sendt hjem med lønkompensation fra regeringen.

Artiklen fortsætter under billedet

Her er udstillingshund der viser, hvad det er, Lissen Marschall sælger.
Her er udstillingshund der viser, hvad det er, Lissen Marschall sælger. Foto: Mahmoud Riyad Al-Tamir - TV2 ØST

Er virkelig hårdt ramt

Lissen Marschall og de andre små og mindre iværksættere er blandt de hårdest ramte virksomheder i coronakrisen.

- De har måske ikke nogen omsætning endnu, og de henter typisk kapital fra forskellige kilder, og når den her krise så rammer, er de ikke dækket ind nogen steder. Men de kan ikke hente kapital mere. De er virkelig hårdt ramt, siger Mads Váczy Kragh, direktør i Erhvervshus Sjælland.

Det er da også et problem regeringen anerkender og vil gøre noget ved. 

- Det er rigtig vigtigt for regeringen, at vi skaber tryghed for de mange vækstvirksomheder, der kan blive morgendagens store danske erhvervseventyr. Vi må ikke tabe den næste generation af nye virksomheder og arbejdspladser på gulvet fordi vækst-iværksætterne ikke kan få adgang til kapital under coronakrisen, sagde erhvervsminister Simon Kollerup (S) på et pressemøde i finansministeriet i dag.

En tankegang, som bakkes fuldstændig op af Mads Váczy Kragh.

- Man siger, at iværksætterne skaber halvdelen af alle jobs i fremtiden. Selvom de er små, er der mange af dem. Og de er vigtige for samfundet. 

Og der er da heller ikke tvivl om, at Lissen Marschall både tror og håber på, at hun med sin idé og kriseopbakning fra regeringen kan være med til at skabe de næste jobs.

- Hvis der er noget, iværksættere kan, så er det jo, at vi er omstillingsparate, og vi kan agere inden for nogle helt særlige vilkår.

- Men det betyder ikke, at vi ikke har brug for hjælp, siger hun.