Falcks hurtigtestcentre lukker i Region Sjælland

Fra den 9. oktober er det slut med Falcks hurtigtestcentre. Regionen bibeholder dog mulighed for hurtigtest udvalgte steder.

Den lave smitte og det høje antal af vaccinerede danskere betyder, at efterspørgslen på hurtigttest er faldende. Samtidig har regering ændret anbefalingen for, hvornår man skal testes mod covid-19, og derfor har Region Sjælland valgt at lukke alle hurtigtestcentre drevet af Falck. 

Den sidste åbningsdag for Falcks hurtigtestcentre bliver lørdag den 9. oktober.

- Der er to forklaringer på, hvorfor vi lukker hurtigtestcentrene. For det første har vi en kontrakt med Falck, som udløber. For det andet er behovet for hurtigtest langt mindre, forklarer Anne Hjortshøj, der er enhedschef i Det Nære Sundhedsvæsen i Region Sjælland.

Regeringens anbefaling er nu ændret til, at man tager en PCR-testet, hvis man har symptomer på covid-19, eller hvis du er nær kontakt til en person, der er smittet med corona. Det skyldes, at en PCR-test er mere sikker, og den er derfor bedre i kampen mod corona, forklarer Anne Hjortshøj. Det er derfor også en af grundene til, at hurtigtestcentrene snart er fortid.

- Vi vil virkelig opfordre til, at man planlægger sine aktiviteter, så man kan tage en PCR-test dagen før og ikke er afhængig af en hurtigtest. PCR-testen er langt mere sikker i kampen mode corona, siger Anne Hjortshøj.

Lige nu er der en gennemsnitlige svartid for en PCR-test 10-12 timer. Ventetiden afhænger af, hvor mange der bliver testet, men du kan altid spørge personalet i testcenteret, hvor lang svartiden er, hvis du er i tvivl eller har brug for svar indenfor en specifik tidsgrænse.

Stadig mulighed for hurtigtest i særlige tilfælde

Det er dog ikke fuldstændig slut med hurtigtest. Region Sjælland vurderer, at enkelte fortsat kan have behov for hurtigere svar, og af den grund vil det fortsat være muligt at få tage en hurtigtest på de regionale testcentre i Holbæk, Slagelse, Roskilde, Næstved, Maribo og Nykøbing Falster.

- Der kan være borgere, der ikke kan vente de 10-12 timer, det tager at får svar på en PCR-test. Derfor har man mulighed for at få taget en hurtigtest, hvis man er i helt særlig situationer. Men man skal have en særlig grund, for at kunne få foretaget testen, det er ikke alle, der bare kan benytte den mulighed, siger Anne Hjortshøj.

Det er dog ikke kun på de udvalgte steder, at hurtigtest stadig kan finde sted. Også de mobile testvogne er fortsat en del af Region Sjællands indsats mod Covid-19.

- Vi har stadigvæk de mobile teststeder, og de er fortsat et vigtigt våben mod covid-19, hvis der er et udbrud på en skole, i et boligkvarter eller andre steder i regionen. Så dem kan vi stadig rykke ud med, hvis der er behov for det, siger Anne Hjorthøj.

Det er fortsat muligt at bestille en tid til PCR-test, men det er ikke længere nødvendigt. Du kan læse mere om Region Sjællands testcentre her, hvor du også kan finde åbningstiderne på de forskellige testcentre.

Hvornår anbefales det at blive testet?