Erhvervsrådgiver frygter stormvejr for virksomheder, når Danmark åbner igen

Selvom nedlukning på grund af corona i øjeblikket er en akut krise for mange virksomheder, så venter en større prøvelse, når landet igen åbner op. 

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er store prøvelser forude for mange af de virksomheder, der i dag er lukket ned som en forholdsregel mod corona-smitte. 

For mens der i disse dage især snakkes om langsommelig udbetaling af hjælpepakker til virksomhederne, så kommer den virkelige udfordring for mange virksomheder først, når landet åbner op igen, og hjælpepakkerne så bortfalder. 

quote Om virksomhederne klarer sig, handler om langt mere end bare hjælp til at betale løn og regninger

Thomas Christensen, erhvervschef i Stevns Erhvervsråd.

Det mener Thomas Christensen, der er erhvervschef i Stevns Erhvervsråd, der i disse tider bruger megen tid på at hjælpe virksomheder i krise. 

- De fleste virksomheder har gjort det, der skulle til, og søgt hjælpepakkerne rettidigt. Selvom hjælpepakkerne måske er forsinkede, så venter jeg, at virksomhederne er godt på vej. De får rådgivning og hjælp. Men udfordringen kommer for alvor, hvis danskerne permanent har ændret adfærd, når landet åbner op igen, siger han til TV2 ØST. 

Thomas Christensen fra Stevns Erhvervsråd.
Thomas Christensen fra Stevns Erhvervsråd. Foto: Stevns Erhvervsråd

De gode vaner under epidemien kan blive farlige 

Mens det på myndighedernes pressemøder flere gange er blevet sagt, at de håber, at de gode råd om hygiejne og afstand vil fortsætte også i de kommende år, så skal det helst ikke gælde vores indkøbsvaner eller trang til at gå ud, mener Thomas Christensen.  

Det vil nemlig kunne blive ødelæggende for mange virksomheder – og tegnene på, at det sker, er der allerede, siger han. 

quote De virksomheder kan ikke leve, hvis kunderne ikke vender tilbage til de gamle vaner

Thomas Christensen, Stevns Erhvervsråd.

- Vi ser, at mange har aflyst bookninger eller arrangementer til langt ind i september. Det virker som lang tid ud i fremtiden, og det er der i hvert fald ingen officielle opfordringer fra myndighederne til at gøre endnu, siger han. 

Han nævner for eksempel, at landets restauranter måske godt kan få lov til at genåbne, hvis de lever op til nogle forsigtighedsregler - men det kommer ikke til at hjælpe restauratøren at genåbne, hvis kunderne finder det sikrest fortsat at spise hjemme og holde afstand.  

- Om virksomhederne klarer sig, handler om langt mere end bare hjælp til at betale løn og regninger. Hvis danskerne bagefter ikke har lyst til at sove på hotel, spise på restaurant, handle i de små specialbutikker eller blive klippet ved frisøren, så er det klart, at de virksomheder risikerer at måtte dreje nøglen om, siger Thomas Christensen. 

Han ser især de lidt større virksomheder indenfor turisme, overnatning, detailhandel og de små liberale erhverv som sårbare, hvis danskerne ikke giver slip på frygten, når landet åbner op igen.  

- De virksomheder kan ikke leve, hvis kunderne ikke vender tilbage til de gamle vaner. Det bliver spændende at se, hvor mange af de nye vaner, der har sat sig fast, siger erhvervschefen. 

Artiklen fortsætter under grafikken.

Nogle af de officielle råd mod smitte. Grafik: Lonni Christiansen
Nogle af de officielle råd mod smitte. Grafik: Lonni Christiansen

 

Restauratør: Vi skal overbevise kunderne om, at vi er sikre 

En af de virksomheder, som i øjeblikket er lukket på grund af frygten for corona-virus, er eventstedet Bournonvilles Wild West i Dalby, ikke langt fra Haslev på Sydsjælland. 

Her er indehaver Kristian Krabbe meget bevidst om de udfordringer, der venter branchen, når landet genåbner. 

- Jeg tror godt, at vi kan få folk til at komme herud – men det er klart, at det er noget, der kræver overtalelse. På den ene side, så skal vi selvfølgelig sikre god afstand mellem kunderne, og skal virkelig skrue op for rengøring og afspritning. På den anden side, så skal vi skrue op for markedsføringen, så folk ved, at vi passer på – og så de ikke glemmer os, siger han. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Kristian Krabbe er indehaver af Bournonvilles Wild West i Dalby.
Kristian Krabbe er indehaver af Bournonvilles Wild West i Dalby. Foto: Pressefoto

Han peger på, at det i sig selv bliver dyrt, men mener ikke, at der er nogen vej udenom. 

- Jeg forventer, at vi får et forrygende travlt efterår. Jeg tror virkelig, at der er mange, der er trætte af at sidde derhjemme. Og samtidig er mange arrangementer som konfirmationer og firmafester udskudt til efteråret. Jeg er er mere optimistisk, end jeg er bekymret for, at det ikke skal gå, siger Kristian Krabbe. 

Han peger dog på, at hans virksomhed rent faktisk er nødt til at have hjælp fra staten, hvis de skal være rustet til at håndtere genåbningen. Det kan du læse mere om her: Hjælpepakker er ‘mavepinepakker’ – værtshusejer venter på hjælp på anden måned.


Nyhedsoverblik