En person på Midtsjælland har været smittet med den nye muterede coronavirus

En person på Midtsjælland har været smittet med den nye muterede corona-virus, siger Magnus Heunicke.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.
Clock06. nov 2020, kl. 17:38
På et pressemøde fredag oplyste Sundhedsmyndighederne, at der alligevel ikke har været en person på Midtsjælland smittet med den muterede virus. Det skyldes en menneskelig fejl.

Antallet af indlagte i Nordjylland er næsten fordoblet den seneste uge, siger sundhedsminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde torsdag aften.

12 danskere er smittet med den nye virusmutation. 11 af dem er bosiddende i Nordjylland, mens 1 bor på Sjælland, fortæller han. 

- Vi skal have slået den her virusvariant fuldstændig ned. Det kommer vi til at arbejde målrettet for, siger Heunicke. 

Smitten blev registreret i august og september måned, oplyser Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut på pressemødet. Der er ikke fundet mutationer siden, og det er derfor ikke til at vide, om mutationen "stadig eksisterer," siger han. 

quote Hvordan smitten præcis er kommet derind, det er faktisk en gåde for os

Kåre Mølbak, direktør i Statens Serum Institut

Selvom én person har været konstateret smittet på Sjælland, centrerer smitten sig primært om Nordjylland, understreger statsministeren.

Myndighederne kan endnu ikke udelukke, at smitten har spredt sig andre steder:

- Sundhedsmyndighederne kommer til at undersøge bredere på området, så skulle vi se spredning andre steder, kan vi få behov for at sætte yderligere ind der, siger statsminister Mette Frederiksen (S).

En ældre mand er smittet på plejehjem

Under pressemødets spørgerunde uddyber sundhedsmyndighederne, hvordan en person er blevet smittet på Sjælland.

Personen, der er blevet smittet på Midtsjælland, er en ældre mand, som bor på et plejehjem.

- Hvordan vedkommende præcis er smittet, er vi ikke klar over. Vi kan se, der er smitte på plejehjemmet, men vi kan se, at de typer kommer fra andre stemmer, siger Kåre Mølbak, direktør i Statens Serum Institut.

- Så hvordan smitten præcis er kommet derind, det er faktisk en gåde for os.

20201017-093900-6-1920x1079we.jpg
Læs også
Alle mink skal aflives for at bremse mutation af corona
20201017-093900-6-1920x1079we.jpg
Læs også
Alle mink skal aflives for at bremse mutation af corona

Selvom myndighederne ikke kan forklare, hvordan den nye virus har spredt sig til en anden del af landet, mener Kåre Mølbak, at myndighederne har god mulighed for at stoppe spredningen.

Når myndighederne alligevel er bekymret, til trods for de ikke har registreret et tilfælde siden september, og den ikke er mere farlig end den "almindelige" coronavirus, er det fordi cluster 5 er mere modstandsdygtig over for antistoffer. Det siger Kåre Mølbak.

- Det har vi kunnet se i otte ud af ni patientprøver. Det betyder, at man har en større risiko for at kunne blive smittet igen. Samt at vi ikke har mulighed for at forebygge yderligere smitte med den vaccine, vi alle ser frem til, siger Kåre Mølbak.

Regionsrådsformand: - Jeg blev selv lidt overrasket

Efter aftenens udmelding vil Region Sjælland nu sætte ind med smitteopsporing i samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed.

- Styrelsen har oplyst til os, at man følger den opsporingsprocedure, som man hele tiden har fulgt. Og der står vi selvfølgelig klar til at hjælpe, siger regionsrådsformand Heino Knudsen (S) til TV2 ØST.

quote Jeg blev godt nok lidt overrasket, da jeg hørte det

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand

- Jeg blev godt nok lidt overrasket, da jeg hørte det. Jeg sad og så pressemødet og tog straks fat i mine egne folk. De var ikke orienteret om tilfældet på Midtsjælland. Derfor tog vi straks fat i Styrelsen for patientsikkerhed for at finde ud af, hvad der er op og ned. 

Region Sjælland er klar

Region Sjælland er nu i dialog med styrelsen for patientsikkerhed, som er ansvarlig for opsporing af smitte i hele landet.

- Vi er klar i Region Sjælland, hvis der er flere tiltag, vi skal tage i brug. Men det er Styrelsen for patientsikkerhed, der står for at beslutte, hvad der skal ske, siger regionsrådsformand Heino Knudsen.

-Det vigtigste er, at vi alle sammen følger de forholdsregler, som vi hele tiden har fulgt. Hold afstand, husk at spritte af, host i ærmet og så videre. Det er jo den bedste beskyttelse mod coronavirus. Uanset hvilken form, der er tale om.

Er der grund til nu at være bekymret som borger i Region Sjælland?

- Ifølge mine oplysninger, er der kun tale om et konstateret tilfælde, så man skal ikke være yderligere nervøs. Umiddelbart er der ikke noget, der tyder på, at den muterede virus er mere farlig. Men det gælder selvfølgelig om, at den nye muterede variant ikke spreder sig. Så rådet er, at man virkelig gør sig umage for at overholde de retningslinjer, der er udstukket.

Det har torsdag aften ikke været muligt at få en kommentar fra hverken Statens Serum Institut eller Sundheds- og Ældreministeriet.


Nyhedsoverblik