En pakke cigaretter stiger til 55 kroner - her kan du få hjælp til rygestop

Den 1. april stiger priserne på tobak, og det kan få flere til at kvitte smøgerne. På grund af corona-situationen må rygerne dog få hjælp digitalt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I dag koster en almindelig pakke cigaretter mellem 40 og 45 kroner. Fra i morgen, onsdag den 1. april, stiger prisen på en pakke cigaretter til 55 kroner i gennemsnit. Andre tobaksprodukter stiger tilsvarende.

Prisstigningen giver ifølge Kræftens Bekæmpelse mange rygere anledning til at skære ned på forbruget eller helt kvitte tobakken.

Det skriver organisationen i en pressemeddelelse.  

Corona besværliggør rygestop

På grund af corona-situationen er det dog blevet en del besværligere at få hjælp til et rygestop, da de fysiske rygestophold i kommunerne er lukket midlertidigt ned. 

quote Jeg stopper i morgen, fordi det er den dag, hvor priserne på cigaretter stiger

Ane Zacharias, Præstø

 - Mange kan ikke deltage i det forløb med en rygestoprådgiver, de havde planlagt. De står nu uden den støtte, en gruppe af andre rygestoppere kan give, når man skal til at lægge tobakken på hylden, siger Niels Them Kjær, chef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse, i pressemeddelelsen.

Selvom kommunernes fysiske rygestop-forløb er lukket ned, er der dog stadig hjælp at hente digitalt. I app’en e-kvit kan borgere nemlig få hjælp til rygestop gennem sms’er, videoer, øvelser og blog, hvilket flere og flere benytter sig af.

- Tilmeldingerne til et digitalt rygestop i e-kvit er steget med næsten 70 procent i årets første tre måneder i forhold til samme periode sidste år. Og de sidste uger har stigningen i efterspørgsel været endnu højere, siger Niels Them Kjær.

Om rygestop og cigaretter:

  • I forbindelse med vedtagelsen af finansloven i december 2019 besluttede regeringen, at tobakspriserne skulle stige over to omgange. Den 1. april 2020 stiger priserne således til 55 kroner, og i 2022 stiger prisen igen til 60 kroner (i gennemsnit). 
  • App'en e-kvit er målrettet voksne rygere. Unge under 25 år kan i stedet med fordel hente app'en Xhale, hvis de vil have hjælp til rygestop, oplyser Kræftens Bekæmpelse.

Digitalt skulderklap

52-årige Pernille Nymann fra Præstø har været røgfri siden den 23. februar i år. Hun har gået i et rygestop-forløb i Vordingborg Kommune og har samtidig også brugt app’en e-kvit flittigt.

- Den har hjulpet mig meget. Den giver et skulderklap, når man logger ind og fortæller, at det er godt gået, og hvor mange penge jeg indtil videre har sparret. Det hjælper mig også, at jeg kan få svar på spørgsmål fra ligesindede, fortæller hun.

Rygeforbud
Læs også
Slagelse indfører røgfri skoletid: - Rygning er den største dræber
Rygeforbud
Læs også
Slagelse indfører røgfri skoletid: - Rygning er den største dræber

Omkring 10.000 personer har i 2020 tilmeldt sig e-kvit. Niels Them Kjær mener dog ikke, at den store interesse kan tilskrives frygten for corona, der ofte angriber lunger og luftveje.

- Jeg tror, at prisstigningerne betyder mest. Stigningen i tilmeldinger på e-kvit steg markant allerede før, corona ændrede vores hverdag. Men det kan godt være, at corona har givet stigningen et ekstra nøk opad på det sidste, fordi flere vil styrke deres immunforsvar og lunger for at være bedre rustet, hvis de skulle få Covid-19, siger han.

Telefonisk rådgivning

Foruden den digitale hjælp fra e-kvit holder den telefoniske rygestoprådgivning Stoplinien også åbent, og nogle kommuner tilbyder rådgivning per telefon. En af de kommuner er Vordingborg Kommune.

-  Vi tilbyder nu et hundredeprocent skræddersyet og individuelt rygestop-forløb til den enkelte borger over telefonen, fortæller Karen Rasmussen Hemmingsen.

Dét tilbud har blandt andre 67-årige Ane Zacharias fra Præstø taget imod. Hun har for længst besluttet, at datoen 1. april skulle være den dag, hvor hun kvitter smøgerne.

- Jeg stopper i morgen, fordi det er den dag, hvor priserne på cigaretter stiger, fortæller hun.

politisk-morgenpost-14-05.jpg
Læs også
Flertal vil forbyde rygning i skoletiden - både for elever og ansatte
politisk-morgenpost-14-05.jpg
Læs også
Flertal vil forbyde rygning i skoletiden - både for elever og ansatte

For hende har prisstigningen været en afgørende motivationsfaktor og givet hende det sidste skub. Hun havde regnet med, at hun skulle i et rygestop-forløb sammen med andre rygere i Vordingborg Kommune, men det satte coronavirussen en stopper for. 

- Jeg er lidt ærgerlig over det, for jeg havde sat næsen op efter et forløb i kommunen, hvor jeg kunne mødes med andre, der også skal stoppe med at ryge. Men når det nu ikke kan blive sådan, så er et telefonisk forløb helt klart det næstbedste. Det er en hjælpende hånd, at der bliver vist interesse for en, forklarer hun.


Nyhedsoverblik