Ella isolerer sig mod corona: - Man skal passe på ikke at blive negativ

Mange ældre eller udsatte holder sig fortsat isoleret for at undgå smitte med coronavirus. Nu begynder ensomheden dog at trænge sig på.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er lang tid til jul. Alligevel er Ella Søndergaard fra Præstø godt i gang med årets julekort.

Som en af de mange ældre og udsatte, der har isoleret sig derhjemme for at undgå smitte med coronavirus, så har hun nemlig masser af tid på hånden.

quote Bare at høre deres stemme. Ind imellem savner jeg dem simpelthen sådan

Ella Søndergaard, Præstø

- Jeg bruger al den her tid på at lave de ting, som jeg ellers ikke får lavet. Lige nu skal jeg jo ikke andet, siger hun.

Ella Søndergaard er 77 år gammel. Hun lider af sukkersyge, bronkitis og problemer med tarmen. Så mens samfundet åbner mere og mere op, venter hun derhjemme på en vaccine mod sygdommen. 

- Ind imellem savner jeg dem sådan

Hun inviterer ingen indenfor, og går ikke selv ud. Og hun handler kun én gang om ugen,

- Jeg læser, strikker og skriver. Og skriver råd til ugebladene på min gamle skrivemaskine, siger hun.

VIDEO: Se indslaget om Ella Søndergaard herunder.

 

Efter mange måneder i isolation, så begynder det dog at være svært.

- Jeg kan godt mærke, at der er et eller andet, der af og til stikker hovedet frem. Så skal man passe på ikke at blive negativ, fortæller Ella Søndergaard.

Hendes fire børn og fire børnebørn er flinke til at ringe og komme på besøg på afstand. Men ellers er det netværket omkring det lokale KOL-Multihold, der kommer og besøger hende.

- Bare at høre deres stemme. Ind imellem savner jeg dem simpelthen sådan, siger hun.

Mange alene

Ella Søndergaard er langt fra alene med udfordringen som følge af coronavirus.

Rigtig mange ældre og sårbare sidder alene. Det siger Anne Højholt, der normalt træner Præstø Kol-Multihold, som i øjeblikket ikke mødes på grund af smitterisikoen.

- Vi ved fra hele Danmark, at der er mange, der sidder alene. Folk med KOL og andre sygdomme er sårbare, og de isolerer sig. Jeg fornemmer, at mange nu slås med angst og depression, siger hun.

Alt i alt har omkring 320.000 danskere KOL. Af dem er 100.000 i medicinsk behandling for KOL, hvoraf omtrent halvdelen svær eller meget svær KOL.