Elever budt velkommen til en stramt styret skoledag - det er en glædens dag

Efter otte ugers isolation og hjemmeundervisning er de ældste folkeskoleelever vendt tilbage til deres skoler.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Endelig kan han iføre sig en nystrøget, hvid skjorte, binde slipset, snøre læderskoene, tage smokingjakken på og tage bussen mod skole igen.  

Endelig kan han se sine kammerater igen. Endelig kan han få lidt af den dialogbaseret undervisning tilbage, han har hungret efter.  

Måneder i social isolation med hjemmeundervisning enten på sofaen eller på værelset, iført slaskede joggingbukser og t-shirts og uglet hår fri af voks, sluttede mandag for Michael Wittrock, der går i 9. klasse på Svend Gønge Skolen i Lundby ved Vordingborg.

- Det er dejligt, siger han ude foran skolen, hvor et hejst dannebrogsflag byder eleverne velkommen, som var det første dag i et nyt skoleår.  

Stramt styret hverdag

Sammen med eksempelvis biblioteker og kirker er landets ældste klasser – fra 6. til 9. klasse – med i anden fase af regeringens kontrollerende genåbningsplan af det danske samfund.

quote  Det er dejligt at komme ind og få noget hverdag og rutine igen og se mine kammerater igen

Michael Wittrock, elev i 9. klasse på Svend Gønge Skolen i Lundby 

Og kontrolleret er det rette ord, når man ser den hverdag, Michael Wittrock og hans klassekammerater møder ind til.

Skolen er hardcore opdelt i zoner. I stedet for hovedindgangen skal 9. klasse sluses ind ad den indgang, pedellerne normalt bruger. Herefter skal de straks gå ud på toilettet for at vaske og spritte hænder, før de må gå ind i kantinen, der nu fungerer som deres klasselokale, og sætte sig med absolut minimalt en meter mellem sig.  

Skoledagen begynder 9:30 og slutter 13:30 med efterfølgende hjemmeopgaver i en time foreløbig tre dage om ugen. De har to faste lærere de næste tre uger og skal blive i deres zoner. Gå- eller knallertture til byen er forbudt.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Bjarke Mørk synes, det har været rart at være derhjemme, men han har også savnet sine kammerater.
Bjarke Mørk synes, det har været rart at være derhjemme, men han har også savnet sine kammerater. Foto: Peter Kryger - TV2 ØST

På trods af de anderledes og meget regelstramme, nye rammer er det godt at komme tilbage i skole, se vennerne igen og få lidt af den hverdag tilbage, der var før coronavirussen.

- Det er dejligt at komme ind og få noget hverdag og rutine igen og se mine kammerater igen. Jeg har savnet undervisningen og dens kvalitet og de gode lærere, for nødundervisningen har været meget envejskommunikation, hvor vi har mistet dialogen, siger Michael Wittrock.  

- Det er selvfølgelig ikke optimalt i længden, at vi går i skole fra klokken 9:30-13:30, men det bliver jo bedre i fremtiden, når smittetrykket falder, det må vi håbe.

Trækker på erfaringer fra mindste klasser

Michael Wittrocks sidemakker, Bjarke Mørk, deler glæden ved at kunne se kammeraterne igen.

Men, som han tilføjer.  

- Det var også rart at kunne være derhjemme, stå sent op og selvfølgelig få lavet lektier i hverdagen, så jeg ved ikke, hvor meget jeg har savnet at være her, siger han med et lille smil lagt rundt om de ærlige ord. 

quote Jeg tror, vi har fået 11 siders retningslinjer fra KL (Kommunernes Landsforening, red.)

Bjørn Halldur, skoleleder, Svend Gønge Skolen i Lundby 

Skoleleder Bjørn Halldur smiler og synes, det er fantastisk at se sine elever igen og kalder det en glædens dag. Skolen trækker, fortæller han, på de erfaringer, den har gjort sig i forbindelse med åbningen af de mindste klassetrin i forhold til afstand, zoneinddeling og håndhygiejne. 

- Jeg tror, vi har fået 11 siders retningslinjer fra KL (Kommunernes Landsforening, red.) og børne- og uddannelsesministeriet, så dem følger vi fuldstændig. Det går rigtig godt, siger Bjørn Halldur.