Eksperter opfordrer borgere i Ringsted til at være meget forsigtige

Det er nu op til borgerne i Ringsted og de omkringliggende byer til at være særligt påpasselige, så corona-udbruddet kan komme under kontrol.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Brug håndsprit, hold afstand – og bliv hjemme, hvis du er det mindste syg.

Sådan lyder den indtrængende opfordring fra eksperter, efter et større corona-udbrud har ramt Ringsted.

- Lige nu er det meget op til borgerne i Ringsted og i byerne omkring at tage det meget alvorligt, stramme op og passe meget på – det er ikke noget, som myndighederne alene kan løse. Vi ved alle, at vi har at gøre med en meget smitsom sygdom, der har potentiale til at smitte mere. Heldigvis så ved både myndigheder og langt de fleste borgere, hvad man skal gøre for at undgå smitte, siger professor og overlæge Jens Lundgren fra Infektionsmedicinsk Klinik på Rigshospitalet, til TV2 ØST.

Han støttes af Jan Pavsgaard, der er professor i infektionsimmunologi på Københavns Universitet.

quote Lige nu er det meget op til borgerne i Ringsted og i byerne omkring at tage det meget alvorligt, stramme op og passe meget på – det er ikke noget, som myndighederne alene kan løse.

Jens Lundgren, Infektionsmedicinsk Klinik, Rigshospitalet

- Sådan et lokalt udbrud, som vi ser her, har potentiale til at sprede sig. Derfor er det meget vigtigt, at alle i lokalområdet er ekstra opmærksomme på at passe på sig selv og følger myndighedernes opfordringer for at undgå smitte, siger Jan Pavsgaard, der er professor i infektionsimmunologi på Københavns Universitet.

Virker til at være under kontrol

De to eksperter vurderer, at udbruddet i Ringsted virker til at være under kontrol.

- Den store stigning, som vi har set de seneste dage skyldes, at der er testet flere – og det er helt forventeligt, at smitten spreder sig, når der er tale om så stor en virksomhed, siger Jan Pavsgaard, der opfordrer til, at også familiemedlemmer til de ansatte på slagteriet lader sig teste.

- Når du har en gruppe smittede personer, så risikerer de jo at smitte deres nærmeste familie, og så kan smitten sprede sig som ringe i samfundet. Og det er rigtig vigtigt, at vi får de smittekæder opsporet, siger han, og peger på, at en ansat på et plejecenter i kommunen nu også er konstateret smittet med sygdommen.

Et forventeligt udbrud

Jens Lundgren mener, at det er et forventeligt udbrud.

- Det er ikke første gang vi ser et lokale udbrud og nok heller ikke sidste. Læren er, at det ved lokale udbrud gælder om at stramme sig an i lokalområdet. Vi har heldigvis instrumenter, som vi kan bruge. Vi kan nedkæmpe udbruddet. men det kræver, at alle bruger den sunde fornuft, tænker sig om og agerer, som der anbefales, siger han. Han peger især på at man lader sig teste og ellers holder sig hjemme, når man er i risiko for at være smittet eller føler sig det mindste syg,

Han opfordrer generelt alle til at installere Smittestop-appen, der har potentiale til at stoppe sådanne store udbrud.

- Kontaktopsporingen er virkelig vigtig, og her kan appen altså virkelig gøre en forskel, hvis alle har den. Det ville effektivt kunne stoppe smitten, siger han.

Kan føre til restriktioner

De to eksperter peger på, at der kan komme flere restriktioner i samfundet, hvis det ikke lykkes at holde smitten nede.

- I første omgang kan slagteriet blive lukket ned i en periode, og alle de ansatte kan blive sat i karantæne. Men det kan også betyde, at retningslinjerne skal strammes op, og nogle ting i samfundet, der er genåbnet, måske skal lukkes ned igen, siger Jan Pavsgaard. Han peger dog på, at det kan være en fordel, at udbruddet især er koncentreret omkring en enkelt virksomhed.

- Det gør, at man meget lokalt kan sætte ind imod smitten. Det ville være værre, hvis der var tale om en generel stigning over hele Sjælland. Det ville være mere besværligt at sætte præcist ind overfor, siger han.