Efter tv-debat - politisk uenighed over at lade grænsen genåbne for turister

Turistbranchen tripper efter et svar på, hvornår grænserne åbner igen. Tyskland er klar til at åbne grænsen igen, men de danske politikere er splittede.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I en debat på landsdækkende tv åbnede statsminister Mette Frederiksen (S) her til aften døren på klem for, at den ellers lukkede grænse kan blive åbnet for turister. Et spørgsmål, som især turisterhvervene har savnet svar på i de seneste uger, i takt med at landet skridt for skridt er blevet genåbnet.

quote Det er væsentlig at sige, at den grænsekontrol har tjent os vældig godt

Søren Espersen, udenrigsordfører, Dansk Folkeparti

Som både grænseregion, men også en region der i høj grad tiltrækker både tyske og svenske turister hver eneste sommer, fylder dette spørgsmål også meget i TV2 ØSTs sendeområde.

Men spørger man hos Dansk Folkeparti, er der ingen grund til at fare for hurtigt frem.

- Jeg synes, vi har haft en situation, hvor vi har taget alting i moderate skridt og ikke gjort noget lige pludselig. Om det varer et par uger mere eller mindre, synes jeg ikke, det skal komme an på, siger folketingsmedlem Søren Espersen (DF) og tilføjer:

- Det er væsentlig at sige, at den grænsekontrol har tjent os vældig godt.

Anderledes ser man på det hos Radikale Venstre.

- Der er ikke nogen sundhedsfaglige argumenter for at holde grænsen lukket, påpeger folketingsmedlem Kathrine Olldag (RV).

Hun er ligesom sin partiformand, Morten Østergaard, som deltog i tv-debatten, klar til at lade grænsebommene gå op.

- I Tyskland er der færre smittede per 100.000 indbyggere, end der er i Danmark. Så vi har et meget ens smittetryk. Der kommer også tusindvis af mennesker over grænsen hver dag, som har det, der hedder et anerkendelsesværdigt formål, uden at vores smittetryk af den grund er blevet påvirket, siger Kathrine Olldag.

Artiklen fortsætter under billedet

- Der er ikke nogen sundhedsfaglige argumenter for at holde grænsen lukket, påpeger folketingsmedlem Kathrine Olldag (RV).
- Der er ikke nogen sundhedsfaglige argumenter for at holde grænsen lukket, påpeger folketingsmedlem Kathrine Olldag (RV). Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

Hun peger på, at der derfor næppe vil være nogen risiko ved at give eksempelvis tyskere med en feriebooking i Danmark lov til at køre over grænsen for at holde ferie her i landet.

Savner svar fra politikere

Efter at tyskerne så sent som i slutningen af april advarede sine borgere mod at rejse til udlandet før midten af juni, så gik der blot fem dage af maj, før end den store nabo mod syd lagde op til at åbne grænsen mod Danmark allerede 15. maj, altså i morgen.

quote Der er ikke nogen sundhedsfaglige argumenter for at holde grænsen lukket

Kathrine Olldag, medlem af Udvalget for Landdistrikter, Radikale Venstre

Hos Visit Lolland-Falster har destinationschef, Brian Lindorf Hansen tidligere forklaret, at netop vished om, hvornår grænserne igen bliver åbnet, er af afgørende betydning for hele turistbranchen. Tyskerne tegner sig alene på Lolland-Falster for omkring en halv million overnatninger årligt. Og det bliver til mange penge, når en udenlandsk turist i gennemsnit lægger 750 kroner per døgn i Danmark.

- Vished er det vigtigste for vores aktører lige nu, sådan så de kan begynde at ombooke, sagde Brian Lindorf Hansen i slutningen af april – et budskab som borgmestrene for øernes to kommuner også har sendt i retningen af Christiansborg.

- Jeg kan sagtens forstå dem. Hele Danmark har jo lidt og stridt gennem det her, siger Søren Espersen og tilføjer:

- Der går måske noget tid, før man finder ud af, hvordan man gør det. Og det med en lejekontrakt til et sommerhus som værende et anerkendelsesværdigt formål er jo en god idé. Der kunne man måske starte.

Artiklen fortsætter under billedet

Ifølge Søren Espersen, vil den million danskere, der ifølge ham hvert år rejser til udlandet i sommerferien, finde ud af at leje sommerhus i Danmark i stedet for, og dermed veje op for de udenlandske turister, som ikke kan rejse hertil.
Ifølge Søren Espersen, vil den million danskere, der ifølge ham hvert år rejser til udlandet i sommerferien, finde ud af at leje sommerhus i Danmark i stedet for, og dermed veje op for de udenlandske turister, som ikke kan rejse hertil. Foto: Martin Stilling - TV2 ØST

Men når det er sagt, mener udenrigsordføreren fra Dansk Folkeparti endnu, det er alt for tidligt at tale om grænseåbninger og peger i stedet på, at slut maj eller start juni vil være mere passende for sådanne drøftelser.

Mener danskere kan erstatte udlændinge

På grund af forskelle i antal smittede både regionalt og de enkelte nabolande har en gradvis regional genåbning været foreslået i flere sammenhænge. Den model abonnerer man imidlertid ikke på hos Radikale Venstre:

- Jeg tror ikke på regionale forskudte åbninger. Vi skal huske den danske turistbranche mister 200 millioner kroner om dagen i øjeblikket og Sjælland, Lolland-Falster og øerne mister en milliard kroner ind til og med maj, siger Kathrine Olldag, der er medlem af Udvalget for Landdistrikter.

Til det mener Søren Espersen dog, at den million danskere, der ifølge ham hvert år rejser til udlandet i sommerferien, finder ud af at leje sommerhus i Danmark i stedet for.

Tidligere har Visit Lolland-Falster oplyst, at imens danske turister nok kan erstatte tyske i de seks uger skolesommerferien varer – så er der et stort antal tyske turister i både juni og igen i august-september, hvor det er især tyskerne der sørger for at sommerhusene ikke står tomme.

De danske grænser har været lukket siden 14. maj 2020 for at begrænse smitte med coronavirus.