Efter en lang ventetid får Bente endelig sin nye hofte: - Nu kan jeg se, hvornår smerterne ender

Knap 4.000 patienter i Region Sjælland har fået deres operationer udskudt på grund af coronavirus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I sidste uge modtog Bente Hebsgaard fra Holbæk et telefonopkald, der gjorde hende glad.

Opkaldet kom fra en sekretær fra ortopædkirurgisk afdeling på Holbæk Sygehus, der informerede hende om, at hun nu kunne få sin ene hofte opereret.

Operationen skulle være foregået den 1. april, men blev pga. coronavirussen udskudt på ubestemt tid. Den 16. april vidste Bente Hebsgaard stadig ikke, hvornår hun kunne se frem til en ny hofte, og uvisheden har været hård.

Læs også
Bente er plaget af smerter - lever i uvished om ny operation under corona-nedlukning
Læs også
Bente er plaget af smerter - lever i uvished om ny operation under corona-nedlukning

Nu er ventetiden slut: onsdag morgen lægger hun sig på briksen og får sin nye hofte.

- Jeg er rigtig glad, for nu kan jeg se, hvornår jeg er ude af hoftesmerterne, og at der så bare vil være operationssmerterne tilbage, som jeg ved vil vare cirka to måneder, siger hun.

4.000 operationer er blevet udsat

Bente Hebsgaards operation er en ud af knap 4.000 operationer i Region Sjælland, der er blevet udsat under coronapandemien, mens 40.000 andre aftaler i sundhedsvæsenet er blevet rykket.

Det fortæller regionsrådsformand Heino Knudsen (S) til TV2 ØST.

Nu, hvor sygehusene landet over er begyndt at operere igen, vil patienter løbende blive indkaldt med de mest alvorlige bedømt ud fra en lægelig vurdering først. Det sker, samtidig med at sygehusene fortsat skal kunne håndtere coronapatienter.

- Vi arbejder i to spor. Vi vil gerne indkalde så mange patienter, der har måttet vente, som muligt, samtidig skal vi også have et beredskab, der sikrer, at vi kan behandle coronapatienter. Derfor er det vigtigt, vi har den tosporet plan, så medarbejderne kan følge med, og vores sundhedsvæsen ikke vælter indenfor kort tid, siger Heino Knudsen.

Tirsdag indgik regeringen og Danske Regioner en aftale, der indebærer, at private sygehuse og klinikker skal hjælpe til med at nedbringe køen af patienter, der har fået udskudt behandlinger og kontroller.

Regionerne skal anvende kapaciteten på privathospitalerne, så aktiviteterne svarer til niveauet, før coronakrisen ramte.

- Vi har allerede en rigtig god dialog med vores aftalepartnere, og jeg forventer indenfor meget kort tid, at vi er oppe på samme antal behandlinger i det private, som der også var før coronaperioden.

naestved_skadeklinik2.jpg
Læs også
Nyt døgntilbud:
Dyre læger har kun få patienter om natten
naestved_skadeklinik2.jpg
Læs også
Nyt døgntilbud:
Dyre læger har kun få patienter om natten

- Hele pukkelafviklingen vil tage lang tid, og lige nu koncentrerer vi os om at få indkaldt de patienter, der har mest behov, og dermed ikke gøre puklen større, siger Heino Knudsen.

Ny stue på sygehus er en stor hjælp

Holbæk Sygehus er hurtigt kommet i gang med at få afviklet de aflyste operationer. Det skyldes især sygehusets nye dagkirurgiske operationsstue, hvor patienterne bliver opereret og sendt hjem samme dag. Den stod færdig, lige inden virussen ramte Danmark.

- Vi er gået fra to til tre stuer og en øgning på 50 procent. Det bidrager sandelig til at få kunne opereret patienter, siger Jørn Bo Madsen, ledende overlæge på anæstesiologisk afdeling.

Artiklen fortsætter under billedet.

En ny dagkirurgisk operationsstue på Holbæk Sygehus er en stor hjælp i arbejdet med at komme igennem de mange aflyste operationer. 
En ny dagkirurgisk operationsstue på Holbæk Sygehus er en stor hjælp i arbejdet med at komme igennem de mange aflyste operationer.  Foto: Tina Mortensen - TV2 ØST

Med udgangen af juni vil alle patienter i Region Sjælland have fået besked om deres udskudte behandling, og hvordan de skal forholde sig, fra det sygehus, de skal behandles på.

- Oplever man i mellemtiden en forværring af sin sygdom, skal man kontakte sygehuset, så vi kan behandle de, der har det værst her og nu, siger Heino Knudsen.

Hjemme hos Bente Hebsgaard står en sportstaske ovre i et hjørne. Den er pakket og klar til at blive svinget over ryggen og taget med på Holbæk Sygehus, der skal give hende en ny hofte og en hverdag, hun har savnet.

- Det betyder, at jeg kan se frem til, at jeg igen kan komme ud at gå, at jeg bliver fri for smerter og kan være den aktive pige, jeg gerne vil være, siger hun.


Nyhedsoverblik