DJ roser corona-aftale: - Det er på sin plads og helt nødvendigt

Der er generel tilfredshed med den hjælpepakke, som politikerne på Christiansborg blev enige om tirsdag aften. Især det, at den hjælper underleverandører, roses.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Når julefrokosten er aflyst, så rammer det både dem, der laver maden, dem, der skulle spille og den taxa, der skulle køre dig hjem bagefter.

Derfor er netop underleverandørerne til de store hjælpepakker, som er et af de store fokuspunkter i den aftale, som politikerne på Christiansborg blev enige om tirsdag aften.

Sammen med en generel forlængelse af de eksisterende pakker, nødpakker til foreningslivet og kulturen spænder aftalen et sikkerhedsnet ud under de pressede virksomheder.

Roser aftalen

Det er især hjælpen til underleverandører, der er nyt i aftalen.

Her vækker aftalen glæde i Ringsted, hvor to af de mange leverandører til julefrokoster holder til. 

-  Julen er en af de sæsoner, hvor vi tjener mange penge. Derfor er det også helt på sin plads og helt nødvendigt, at der kom en hjælpepakke, siger DJ'en Jacob Strib.

Han ejer firmaet Dark Moon, der udlejer DJ-udstyr til fester. Sammen med Christian Bigant Nielsen fra selskabet Black Stars, der udlejer blandt andet DJ-udstyr og mobile diskoteker, har han fulgt forhandlingerne indgående.

Artiklen fortsætter under billedet.

Christian Bigant Nielsen mener, at hjælpen manglede.
Christian Bigant Nielsen mener, at hjælpen manglede. Foto: Arkivfoto

- Jeg sad oppe i går, og fulgte med. Og jeg er altså glad for, at vi kommer med i ordningerne, siger Jacob Strib.

Christian Bigant Nielsen fortæller, at især forsamlingsforbuddet, der tager pusten ud af den travle julefrokostmåned, der gjorde ondt. 

- Vi er meget glade, for at branchen nu tilgodeses. Vi har følt, at der manglede lidt.  Men der er ingen tvivl om, at det er godt, at pakkerne kommer, siger han.

Aftale forlænger hjælp

Den nye aftale betyder, at alle de nuværende kompensationsordninger og garantiordninger forlænges indtil 31. januar. 

Ordningerne kommer derudover også til at omfatte de virksomheder, som nu rammes af de skærpede regler. Oven i det, så bliver blandt andet underleverandører til større arrangementer også berettiget til kompensation - eksempelvis lydmænd ved koncerter, taxachauffører eller dem, der leverer maden.

Også kunstnere og foreningslivet kan få støtte som en del af ordningerne.

Hovedpunkter i aftalen

Giver tryghed

Også taxabranchen får støtte efter den nye ordning - og det glæder Ole Gaarde Kristensen, der er næstformand i Næstved Taxa.

- Det er rart, at det politisk anderkendes, at vi er rigtig, rigtig hårdt ramt af sygdommen. Rigtig mange steder styrtbløder firmaerne, blandt andet fordi kørslen i nattetimerne er lukket ned, siger han.

Han mener, at det især hjælper vognmændene. 

- Vi kan jo ikke gå andre steder hen og søge indtægt, og vi er ramt ekstra hårdt lige nu, fordi der ikke kommer så meget julefrokostkørsel, siger han. 

Hos Næstved Erhverv er der også glæde over, at pakken er vedtaget. 

Artiklen fortsætter under billedet.

Rasmus Holst-Sørensen fra Næstved Erhverv mener, at ordningerne giver tryghed.
Rasmus Holst-Sørensen fra Næstved Erhverv mener, at ordningerne giver tryghed. Foto: Arkivfoto

- Det gør en stor forskel, at der nu er vished om hjælpepakkerne. En af de gode ting er, at der er tale om en længere forlængelse af pakkerne. Vi er begejstrede over den  tryghed, som det giver - og også over, at flere virksomheder er omfattet af pakkerne, siger Rasmus Holst-Sørensen, direktør i Næstved Erhverv.

Han mener, at mange underleverandører længe har været presset af corona-smittens konsekvenser.

- Dem, der leverer ydelser til eksempelvis kultur- og eventområdet, messer og private sammenkomster har været ramt. Og hos de erhvervsdrivende, der er hårdest ramt, oplever vi naturligt nok frustrationer over øgede restriktioner uden tilsvarende udmeldinger om kompensation, siger han.

Han mener dog, at ordningerne kan gøre en forskel.

- De nye hjælpepakker kan være det, der gør, at dygtige erhvervsdrivende som eksempelvis restauranter, barer og kiosker kan holde den økonomiske balance i en tid med stærk modvind, siger Rasmus Holst-Sørensen.

Også penge til kultur

Som noget nyt er der også kompensation på vej til aftenskolerne, daghøjskolernes samt Folkeuniversitetets aktiviteter.

De bliver også berørt af forsamlingsforbuddet på ti personer, og står med tabt deltagerbetaling eller ekstra udgifter.

LOF Stevns har blandt andet et genoptrænings-svømmehold for personer med Parkinson og rygtræning. Her er holdet så stort, at det er splittet op i to for at overholde forsamlingsforbuddet.

Også aftenskolens yoga-hold er delt i to.

- Det er klart, at vi står med nogle ekstra lønudgifter til undervisere, der nu skal undervise to gange i stedet for én gang om ugen. Det vigtigste er, at folk kan fortsætte deres aktiviteter, selvom det som udgangspunkt bliver dyrere for os. Her falder kompensationsordningen på et tørt sted, siger skoleleder John Dalsgaard Jensen, LOF Stevns.