Dagen før stor genåbning: Coronakrisen tvinger fitnesscenter til at lukke

Landets fitnesscentre må åbne i morgen, men Lasse Overgaard lukker nu permanent sit i Nykøbing Falster grundet medlemsflugt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Efter fem måneders nedlukning må landets fitnesscentre torsdag åbne op igen.

Men den tvungen lukning ad to omgange har gjort ondt i branchen, der har fået en økonomisk mavepuster og oplevet medlemsflugt, og i Nykøbing Falster har coronaen været så stor en krise for Lasse Overgaards fitnesscenter, La’tiff, at han har set sig nødsaget til at lukke permanent.

Han har drevet centret i ni år sammen med sin kone og har undervejs i coronakrisen forsøgt sig med forskellige tiltag for at fastholde medlemmer, blandt andet ved at leje udstyr ud og tilbyde online- og udendørstræning. Det har ikke været nok, og i alt 50 medlemmer er forsvundet.

- For et sted som vores, der ikke er særlig stort, er 50 medlemmer meget, og det kan sagtens læses på vores bundlinje.

- Normalvis har jeg ikke let til tårer, men jeg kneb faktisk et par tårer i morges (onsdag, red.) fordi det blev virkeligt, siger Lasse Overgaard.

Kritiserer krav om bemanding

I aftaleteksten om genåbningen gælder, at kun medlemmer med et coronapas må træne i et fitnesscenter. Derfor følger der også et krav om bemanding i åbningstiden med.

Det er hovedargumentet for, at Allan Rasmussen ikke vil åbne sit fitnesscenter i Maribo. I stil med mange andre landet over er det ofte ubemandet, og han har hverken personale eller penge til at gøre det bemandet.

- Det er urimeligt at stille krav om, at vi skal teste folks coronatest, for de må jo medbringe den, og så må det være godt nok, siger han.

Allan Rasmussen har i 19 år drevet sit fitnesscenter ved siden af sit almindelige arbejde og har fået 150 færre medlemmer. Han har ikke tænkt sig at åbne, før kravet om bemanding ikke længere er aktuelt. Bliver kravet fjernet, har hans fitnesscenter en chance for at overleve, vurderer han.

Allan Rasmussen åbner ikke sit fitnesscenter i Maribo op, før kravet om bemanding fjernes. Personalet skal tjekke fitnessbrugernes coronapas.
Allan Rasmussen åbner ikke sit fitnesscenter i Maribo op, før kravet om bemanding fjernes. Personalet skal tjekke fitnessbrugernes coronapas. Foto: Morten Spuhr - TV2 ØST

Ifølge brancheorganisationen Dansk Fitness og Helse Organisation har coronakrisen haft stor betydning for landets fitnesscentre, og i alt har over 100.000 medlemmer opsagt deres abonnement. Også her er der kritik af bemandingskravet. 

- Der er rigtig mange udfordringer med kontrolkravet med coronapas i idrætten, og der er altså nogle rigtig store økonomiske udfordringer for nogen i vores branche, siger branchedirektør Morten Brustad.

Tilbage i Nykøbing Falster skal Lasse Overgaards nu sælge ud af sit træningsudstyr.

- Jeg føler ikke, vi har tabt. Jeg føler stadig, vi har givet en masse godt til mange mennesker, og det kan ingen tage fra os, siger han.