Corona-dødsfald ramte botilbud - men pårørende til andre beboere fik ikke besked

En beboer på botilbuddet Bengerds Huse i Ringsted, der var smittet med corona, afgik ved døden torsdag. Det kunne pårørende til andre beboere læse i medierne.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Artiklen er rettet:
Clock08. apr 2020, kl. 10:43
Tidligere var rubrik og underrubrik upræcis, så det så ud til, at det var de pårørende til den afdøde, der ikke havde fået besked om dødsfaldet. Der er retteligt tale om, at det var pårørende til bostedets andre beboere, der måtte læse om dødsfaldet i medierne.

Bettina Bøgelund Kristensen fik noget af et chok, da hun torsdag læste nyheder på nettet:

- Det har holdt mig vågen hele natten, siger hun til TV2 ØST.

Hendes handicappede bror bor på bostedet Bengerds Huse i Ringsted.

quote De skulle have ringet. Hvor svært kan det være?

Bettina Bøgelund Kristensen, søster til beboer på Bengerds Huse

I medierne kunne hun pludselig læse, at en beboer på stedet var død efter at være smittet med coronavirus - og to andre er konstateret smittet med coronavirus.

Det var dog ikke Bettina Bøgelund Kristensens bor, der var afgået ved døden.

- Jeg bliver ked af, at jeg i går læser online, at der er nogle mennesker på min brors bosted, der er smittet, men også afgået ved døden. Det bliver jeg selvfølgelig forskrækket over, siger Bettina Bøgelund Kristensen.

Pårørende: - De skulle have ringet

Informationen om dødsfaldet var endnu ikke var meldt ud til de pårørende til bostedets andre beboere:

- Man bliver frustreret over det foregår på den måde. Min frustration går på ledelsen, og jeg synes ikke, de har været deres ansvar voksent, siger Bettina Kristensen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Bettina Bøgelund Kristensen har en bror, der bor på Bengerds Huse, og i går kunne hun læse i medierne, at én af beboerne var afgået ved døden, efter at have været smittet med coronavirus.
Bettina Bøgelund Kristensen har en bror, der bor på Bengerds Huse, og i går kunne hun læse i medierne, at én af beboerne var afgået ved døden, efter at have været smittet med coronavirus. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Bettina Kristensens bror bor side om side med de corona-smittede. Derfor forstår hun ikke, at hun og forældrene ikke fik besked om dødsfaldet, før det kom ud i pressen:

- De skulle have ringet. Hvor svært kan det være? Det er i forvejen hårdt for min mor med ingen ugentlig kontakt, men nu blev hun endnu mere utryg.

Ringsted Kommune: - Der er sket en menneskelig fejl

Ledelsen i Ringsted Kommune lægger sig fladt ned og beklager hændelsen  - der er sket en menneskelig fejl:

- Det er beklageligvis sådan, at der er sket en menneskelig fejl, så de pårørende ikke er blevet kontaktet, før vi sendte pressemeddelelsen. Det er gået galt, og det kan jeg kun beklage, siger Kasper Sonne, direktør for det sociale område i Ringsted Kommune.

- Det er en menneskelig fejl. Vi har helt klare retningslinjer og procedurer for, hvordan vi skal agere i sådan nogle situationer. Pårørende skal orienteres først, og derefter orienterer vi offentligheden.

Artiklen fortsætter under billedet.

Ifølge Kasper Sonne, som er ansvarlig for det sociale område i Ringsted Kommune, var det en menneskelig fejl, der var skyld i, at de pårørende ikke fik besked.
Ifølge Kasper Sonne, som er ansvarlig for det sociale område i Ringsted Kommune, var det en menneskelig fejl, der var skyld i, at de pårørende ikke fik besked. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Hændelsen har ført til at retningslinjer er blevet præciseret

Ifølge Kasper Sonne er det vigtig, at bostederne og de pårørende har et godt og tillidsfuldt forhold - derfor vil de gøre alt for at noget lignende ikke sker igen:

- Vi har brugt episoden til at præcisere vores retningslinjer, og vi har opdateret vores distributionslister i forhold til pårørende, så der kan blive handlet rigtigt fremover, siger Kasper Sonne.

quote Hvis vi ikke har et samarbejde med pårørende, som er baseret på tillid, tryghed og åbenhed, så gør vi det ikke godt nok

Kasper Sonne, direktør for det sociale område i Ringsted Kommune

 - Pårørende er utrolig vigtige for vores samarbejde og for at få et botilbud til at fungere. De borgere, der bor der er afhængige af deres pårørende, og det er ofte nogle af deres eneste kontakter. Hvis vi ikke har et samarbejde med pårørende, som er baseret på tillid, tryghed og åbenhed, så gør vi det ikke godt nok. Jeg kan kun og endnu engang sige, at det er dybt beklageligt, at vi ikke har fået orienteret de pårørende først.

Kommune vil have alle testet

Bettina Kristensen frygter, at hendes bror også er smittet, og har nu taget sagen i egen hånd. Og endelig kom den opringning, hun havde ventet på:

- Det var lægen. Region Sjælland har givet grønt lys. Han bliver testet efter klokken 13.00 i dag. Det var det vigtigste.  

Artiklen fortsætter under billedet.

To andre beboer fra botilbuddet Bengerds Huse i Ringsted er konstateret smittede med coronavirus.
To andre beboer fra botilbuddet Bengerds Huse i Ringsted er konstateret smittede med coronavirus. Foto: Frederik Hagedorn - TV2 ØST

Familien kan vente svar i begyndelsen af næste uge.

Også Ringsted Kommune vil nu presse på for at alle på bostedet bliver testet:

- Der er åbnet op for, at personalet og beboere på botilbud kan blive testet for corona via en nemmere procedure, end det har været hidtil. Den vil vi naturligvis bruge. Vi vil gerne have testet samtlige beboere og ansatte, siger Kasper Sonne.

De coronasmittede er nu flyttet væk fra Bengerds Huse.

Bettina Kristensen er glad for, at kommunen tager situationen alvorligt:

- Det er os, det vedkommer. Det er mine forældres kød og blod, og det er min bror. Hvis ikke det skulle vedkomme os, så ved jeg da ikke, hvem det skulle vedkomme?