Corona satte fåreavler på prøve - måtte få hjælp af frivillige til at tage imod flere tusinde påskelam

Normalt får fåreavler Frank Hansen hjælp af erfarne hænder fra Wales til at tage imod påskelammene. Men det var ikke muligt i år på grund af corona.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Påskelammene vælter ud hos Sjællands største fåreavler.

I en stald hos Vibygård Lam i Rønnede er der nemlig 1.000 får, der skal have lam. De fleste af dem skal have to. 192 skal have tre. Og 192 skal have et.

quote Hvor der er vilje, er der også en chance for, at det går godt

Frank Hansen, ejer, Vibygård Lam

Men selvom det ikke kommer som en overraskelse, at fårene læmmer nu, så kom coronakrisen alligevel bag på fåreavler Frank Hansen, der ejer Vibygård Lam. Normalt får han hjælp af et par piger fra Wales, som har læmmet tusindvis af får, som Frank Hansen siger.

- I år kunne jeg muligvis have fået et par over fra Wales, men turde ikke rigtig på grund af corona, siger Frank Hansen.

 
  Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Fandt hjælp på de sociale medier

Derfor måtte fåreavler ty til de sociale medier, hvor det lykkedes ham at finde hjælpere. Blandt andre Eva Iversen, der er dyrlægestuderende.

- Man kan være med til at hjælpe nogle lam til verden, som ellers ikke kunne være kommet ud, fordi rigtig mange af dem ligger i nogle sjove stillinger, og så kan de ikke få dem presset ud selv. Så det er rigtig fedt at se, at man kan hjælpe fåret og se, at der kommer sådan nogle små væsner ud, siger Eva Iversen.

 
  Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Frank Hansen får også hjælp fra en kok, da der ikke er så meget gang i kokkebranchen for tiden.

- Og så har jeg en, der lige er blevet færdig i livgarden, som ikke rigtig ved, hvad han skal. Så er der en, der er landsbrugsuddannet. Så det er lidt anderledes. De har aldrig prøvet at lemme får, siger Frank Hansen.

 
  Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Men selvom de ikke har erfaring med at tage imod små lam, så er Frank Hansen fortrøstningsfuld.

- Hvor der er vilje, er der også en chance for, at det går godt. Det ser ud til, at dem, der er kommet, har viljen, siger han.

Fåreavleren tager ja-hatten på

De sidste får forventes at være færdige med at lemme omkring 1. maj. Og sådan vil det også være næste år.

Bisoner i Merritskov
Læs også
Globetrottere fik aflyst rejse i påsken - fandt bisoner og vildsvin på Lolland i stedet
Bisoner i Merritskov
Læs også
Globetrottere fik aflyst rejse i påsken - fandt bisoner og vildsvin på Lolland i stedet

- Nu er vi lidt spændte på det her med corona. Der er vi lidt afhængige af, at restaurantbranchen kommer op at køre igen, for mange af vores lam går til restauranter, og hvis ikke de er der, kan det godt være, det bliver en lidt kedelig historie med afsætningen i den nye sæson, siger Frank Hansen.

Fåreavler Frank Hansen ejer Vibygård Lam.
Fåreavler Frank Hansen ejer Vibygård Lam. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Betyder det også noget for din økonomi?

- Det vil jeg ikke udtale mig om, for det ville være et gæt. Jeg vælger at have ja-hatten på og siger, at det gør det ikke. Jeg vil tro på det bedste, indtil jeg ser noget andet, lyder det fra Frank Hansen.


Nyhedsoverblik